Foaia, pixul și lampa cu căciulă

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Foaia, pixul și lampa cu căciulă 15
Foaia, pixul și lampa cu căciulă

Povești inspirate dintr-o copi­lă­rie trăită la țară și-ntrețesute cu un fir fictiv, întîmplări care frizează ab­surdul, dar care trec mai întîi drept glume și cîteva trucuri pentru regia de film. Așa ai putea descrie ce s-a întîmplat miercuri, 26 apri­lie, la cea de-a șaptea ediție a proiec­tu­lui „Scriitorul lunii”, organizat de Asociația Studenților Jurnaliști (ASJ), cînd invitat a fost Florin Lă­zărescu, prozator și scenarist. De la ora 16.00, în sala „B. P. Haș­deu” a Bibliotecii Centrale Uni­ver­sitare „Mi­hai Eminescu” din Iași, atmos­fera a fost animată de-un schimb fluctuant de întrebări și răs­pun­suri, pornit de la poveștile apă­rute în car­tea „Lampa cu căciulă”. „Am foar­te mulți prieteni ca­re mă con­si­de­ră un scriitor ge­nial, dar ca­re n-au des­chis nicio car­te de-a mea. Vin aca­să, facem gră­ta­re la mine, dar nici măcar nu iau car­tea de pe raft să se uite la copertă. În schimb, mi-au citit și-mi citesc postările de pe Face­book”, spune Florin Lă­­ză­res­cu. În situații de ge­nul aces­ta, continuă el, ajungi să-ți pui în­tre­ba­rea – „de ce mai fac eu as­ta?”.

Mergînd pe firul întrebărilor de tipul – „este povestea asta rea­lă?”, „aveți tabieturi cînd scri­eți?” sau „ce proiecte mai urmează?”, per­soanele aflate în sală au putut să-și găsească răspunsul la nedu­me­ririle și curiozitățile pe care le aveau față de carte sau scriitor.

Așa au reușit ele să afle că, spre exemplu, la regizarea po­veș­tii „Lampa cu căciulă”, scriitorul era plecat din țară sau că, deși po­veștile sale n-au intenția să amu­ze, ci să scoată în evidență absurdul vieții de zi cu zi, se întîmplă adesea ca, dimpotrivă, acestea să-i stîrnească cititorului hohote de rîs. Povestite cu haz și c-un simț ascuțit al realității, cărțile acestuia nu s-au scris, după cum nici litera­tura nu se scrie, spune el, doar cu o foaie și-un pix, fiind ne­voie de-un anumit fel de permis, nu­mit experiență de viață. Spre sfîrșitul evenimentului, cînd Flo­rin Lăză­res­cu a fost invitat să ci­tească un fragment din „Lam­pa cu că­ciu­lă”, un bărbat af­lat în sală i-a cerut să regizeze pa­sa­jul pe ca­re tocmai îl citise, scrii­torul ilustrîndu-i, prin idei simple, viziu­nea proprie.

Scurtmetrajul „Lampa cu că­ciulă”, în regia lui Radu Jude, va rula în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, pe data de 11 mai, de la ora 19.30, la Cafeneaua Piața Unirii. Printre scriitorii invi­ta­ți la edițiile trecute ale proiectului se află Dan Lungu, Cătălin Mihuleac, Cristian Teodorescu, Lu­cian Dan Teodorovici și Florin Irimia.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top