Cel mai mare atac terorist din ultimii 12 ani din UK
Atitudine, Cap în cap 31 mai 2017 Niciun comentariu la Cel mai mare atac terorist din ultimii 12 ani din UK 11Imediat după explozia din Arena Manchester, din seara de 22 mai, zona s-a umplut de oameni panicați – părinți care își căutau cu disperare copiii și copii care nu înțelegeau ce li se întîmplă. Mulți dintre tinerii care au fost la concertul artistei Ariana Grande au fost cazați în hotelurile din apropiere sau duși pe gratis de taximetriști spre casele lor. Poliția din Manchester le-a recomandat oamenilor să părăsească cît de repede pot arena, întrucît erau șanse mari să se mai producă un alt astfel de incident.
Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a luat decizia creșterii nivelului de alertă teroristă la critic, cel mai mare posibil, măsură care nu a mai fost luată niciodată în ultimii zece ani în țara insulară din Vestul Europei. Acest lucru înseamnă că au fost mobilizați un număr mare de polițiști și soldați care au păzit zonele aglomerate din Marea Britanie. Totodată, pentru orice eveniment la care se adunau un număr mare de oameni, organizatorii erau nevoiți să ceară o autorizație specială și să dovedească că zona este sigură. Cauza trecerii la cel mai mare grad posibil de alertă a fost reprezentată de faptul că polițiștii nu au putut confirma dacă tînărul care s-a aruncat în aer a acționat pe cont propriu sau a fost susținut de mai multe persoane, caz în care un alt atac s-ar fi putut produce chiar în aceeași seară.
Atacatorul, născut în Manchester
Tatăl și fratele tînărului Salman Abedi, cel care s-a aruncat în aer, au fost arestați în Tripoli, Libia. „Noi nu credem în uciderea oamenilor inocenți. Aceștia nu sîntem noi”, a declarat tatăl lui Salman Abedi, negînd totodată implicarea fiului său în explozie, după cum notează The Telegraph. Pînă acum, în Marea Britanie au fost arestați 11 oameni, iar unul dintre ei, un bărbat de 23 de ani, se crede că ar fi fratele mai mare a lui Salman Abedi. Din cercetările efectuate pînă acum, s-a dovedit că Salman Abedi s-a născut și a crescut în Manchester și că părinții lui au origine libiană.
Cea mai tînără victimă a exploziei a fost Saffie Rose Roussos din Leyland, aceasta avea numai opt ani și a fost separată, în timpul agitației, de mama și de sora ei. De asemenea, în timpul atacului a murit și un ofițer de poliție care se afla la concert împreună cu soțul ei și cu cei doi copii. Toți ceilalți membrii ai familiei au fost răniți, iar tatăl copiilor încă se află în stare gravă, după cum notează BBC. Celelalte victime aveau vîrste cuprinse între 16 și 45 de ani.
Ochii lumii pe un atac terorist
La cîteva ore de la explozie, zeci de oameni s-au adunat în centrul orașului pentru a comemora moartea celor 22 de copii și adulți. Momente de reculegere s-au ținut în Palatul Buckingham, în Congresul Statelor Unite și în Consiliul de Securitate al ONU, dar și la Paris, și Washington, chiar și în timpul finalei Cupei Angliei. „Atît de mulți oameni tineri, frumoși și inocenți, care își trăiau viața și se bucurau de ea, au fost uciși de niște fraieri. Nu îi voi numi monștri pentru că lor le place acest termen, ei cred că acesta este un nume minunat, îi voi numi de acum încolo fraieri pentru că asta sînt. Ei sînt niște fraieri și noi avem mulți dintre aceștia”, a declarat ulterior Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii.
În continuare, Marea Britanie se află în stare de alertă, deși a scăzut nivelul de alertă teroristă, de la critic la sever, după cum anunță The Guardian. În luna iunie vor avea loc mai multe evenimente importante care vor necesita un grad sporit de securitate. Printre aceste evenimente, se regăsesc alegerile legislative (pe 8 iunie), festivalul de muzică de la Glastonbury (21 – 25 iunie) și cursa de cai de la Ascot, acolo unde vor participa cei mai importanți oameni din Marea Britanie, printre care și regina Angliei, Elisabeta a II-a.
Sursă foto: images.indulgexpress.com
Adaugă un comentariu