Digitalizarea nu poate șterge emoțiile
Fă un stop cadru 6 iunie 2017 Niciun comentariu la Digitalizarea nu poate șterge emoțiile 8„Ghost in the Shell” este unul dintre filmele care îți creează impresia unei povești pline de acțiune, într-un univers robotizat. „Deschide ochii și respiră” – așa faci cunoștință cu Major, personajul principal, care este primul experiment reușit de hibrid om-cyborg. Ea devine comandantul unei organizații de roboți și luptă împotriva terorismului dintr-o Japonie a viitorului și a științei care vrea să controleze sentimentele și memoriile oamenilor.
Filmul este adaptat după un serial anime japonez, cu același nume, apărut în anul 1995. Diferența dintre cele două producții constă tocmai în realizarea scenariului, anime-ul avînd doar o acțiune mult mai complexă, pe cînd filmul urmărește evoluția personajului. Acțiunea se desfășoară într-un ritm lent, astfel că ai impresia că urmărești mai degrabă o biografie. Îți dai seama pe parcurs însă că filmul nu e despre o confruntare a roboților, așa cum te așteptai. Adevăratul război este cel dintre personajul principal și amintirile acestuia, astfel că întreaga poveste se concentrează pe răspunsul la întrebarea „cine sînt?”, deoarece doar corpul este robotizat.
Dacă voiai să vezi un alt scenariu despre cum va arăta lumea condusă de umanoizi robotizați, îți vei da seama că tema este una mai complexă decît ți-ai fi imaginat. Trebuie să ai răbdare să vizionezi pînă la sfîrșit și să înțelegi că încercările lui Major de a afla cine a fost în trecut sînt de fapt miezul filmului. Altfel, n-ai avea cum să înțelegi de ce finalul nu este unul spectaculos.
Poate că momentul în care pelicula te face să-i mai dai o șansă este atunci cînd Major descoperă că i-au fost implementate niște memorii false despre viața ei anterioară și că este primul experiment reușit din celelalte 98 de pînă atunci.
Deși se regăsesc cîteva clișee pe care le-ai putea observa și-n alte ecranizări pe același subiect, cum ar fi faptul că roboții luptă pentru o lume mai bună, povestea capătă un aspect distinct, iar luptele între părțile inamice sînt deja previzibile. La nivel vizual, efectele reușesc să creeze o Japonie distorsionată și holografică. Accentul este pus mai mult pe latura umană, încercînd să evidențieze faptul că oricît de complexă va deveni robotizarea, amintirile nu pot fi șterse complet. Altfel spus, corpul poate fi reconstruit de la zero, dar partea emoțională nu. După ce înțelegi că povestea este despre recuperarea umanității, nu te mai interesează dacă inamicul va fi distrus, ci doar dacă Major va reuși să afle cine este cu adevărat.
Încercarea personajului principal de a-și recupera latura emoțională te face să reevaluezi acele momente în care ai vrea să nu simți nimic și să acționezi după o lege mecanică. Și o să știi că cel mai mare pericol al tehnologiei este pierderea identității.
Text de Antonela TĂNĂSELEA
Adaugă un comentariu