Studenții ieșeni aleargă după sport

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Studenții ieșeni aleargă după sport 349

De la terenuri în aer liber unde pot practica sporturi precum fotbal, baschet sau volei, la săli acoperite unde se pot juca aceleași sporturi sau se pot folosi de aparatele puse la dispoziție pentru exerciții de bodybuilding, universitățile oferă studenților cît mai multe alternative pentru mișcare. Iar reprezentanții universităților spun că interesul tinerilor pentru sport este în creștere, mai ales în condițiile în care din ce în ce mai multe facultăți au introdus sportul ca disciplină obligatorie.

Conducerea instituțiilor de în­vă­țămînt superior încearcă, de ceva timp, să le ofere studenților, indife­rent de specializarea pe care au ales să o studieze în facultate, cît mai mul­te alternative în materie de sport, astfel încît aceștia să înlocu­ias­că se­dentarismul cu mișcarea. Educația fizică devine materie obligatorie pen­tru mai multe facultăți și există totodată din ce în ce mai multe te­renuri în aer liber și săli de fitness și culturism în care tinerii pot prac­tica diverse sporturi, de la tenis la activități de bodybuilding. În func­ție de decizia fiecărei universități, cei înscriși pot beneficia de facili­tățile în materie de sport gratuit sau în schimbul unor sume de bani. Dacă cei de la Universitatea de Științe A­gricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) și Universitatea de Medicină și Far­macie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) au la dispoziție atît săli aco­perite cît și terenuri în aer liber, la Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za” din Iași situația este diferită, fiindcă universitatea are cinci tere­nuri în aer liber, dar care nu pot fi folosite în primul semestru din cau­za condițiilor meteorologice. În ca­zul Universității Naționale de Artă „George Enescu” din Iași (UNA­GE), aceasta își împarte sălile cu diver­se cluburi sportive.

După ce a fost renovată în 2005 printr-un proiect realizat împreu­nă cu Ministerul Educației Naționale (MEN), baza sportivă USAMV este acum una dintre cele mai moderne din țară și una dintre cele mai mari din Iași alături de cea de la TU­IASI. Complexul sportiv este alcă­tuit dintr-o sală de sport polivalen­tă, o sală de fitness, două terenuri de fotbal cu gazon sintetic şi noctură, două terenuri de tenis de cîmp cu iarbă sintetică şi o saună care este destinată studenților ce participă în mod regulat la competiții sportive. Amplasate în interiorul campusului USAMV, terenurile ocupă apro­ximativ 15.000 de metri pătrați, iar sala polivalentă, în care se poate juca baschet sau volei, are o suprafață de 320 de metri pătrați și o capacitate de maximum 70 de studenți. Studenții USAMV pot accesa toate aceste spații în mod gratuit în fie­care zi a săptămînii, exceptînd ziua de miercuri, zi în care cadrele di­dactice sînt cele care beneficiază de toate aceste facilități. Deoarece baza sportivă nu este una special creată pentru agrement, ci a fost construi­tă pentru studenţii USAMV, tere­nu­rile pot fi închiriate numai la fina­lul programului didactic, respectiv du­pă ora 18.00, de luni pînă vineri, și chiar și în weekend. Costul pentru închirierea unui teren de către cei care nu fac parte din USAMV este de 100 de lei pentru o oră, iar cine dorește să joace trebuie să-și adu­că propriile mingi.

Spațiu cu împrumut

Tot în cadrul sălii polivalente a USAMV se desfășoară și majoritatea orelor de sport ale UAIC prevăzu­te în programa de învățămînt, căci a­ceas­ta nu dispune de nicio sală de sport, ci doar de una de fitness și una de culturism în care pot încă­pea maximum 40 de studenți. Deși are în proprietate cinci terenuri de sport în aer liber, toate amplasate în zona Corpului D al UAIC, profesorii de Educație Fizică și Sport nu-și pot desfășura activitatea acolo, cel puțin nu în timpul iernii. Pe aceste tere­nuri au acces doar studenții Facultății de Educație Fizică și Sport (FEFS) și studenții altor facultăți de la uni­ver­sității care au ore de sport prevă­zute în orar și pot beneficia, deci, de un singur curs pe parcursul unei săp­tămîni. În sala de fitness, dacă sînt însoțiți de un cadru didactic al FEFS, studenții pot intra fără să plăteas­că de mai multe ori pe săptămînă, însă cînd vine vorba de cea de for­ță, accesul este gratuit în intervalul orar 08.00 – 12.00, iar dacă vor să o folosească pînă la ora 17.00, stu­den­ții trebuie să-și facă un abonament în valoare de 50 de lei lunar. „Stu­den­ții au orele în planul de învăță­mînt. În cazul în care studenții au nevoie de ore suplimentare și de antrenor personal, prin intermediul asocia­ției sportive, pot beneficia de consiliere, căci, pînă la urmă sportul nu poate fi neglijat pentru că este o activitatea imperios necesară în via­ța unui tînăr”, a declarat conf. univ. dr. Beatrice Aurelia Abălaşei, deca­nul FEFS.

Tot din lipsa sălilor acoperite, în perioada anotimpurilor reci, stu­den­ții de la FEFS sînt nevoiți să se de­plaseze în Campusul „Tudor Vladi­mirescu” pentru a-și desfășura an­trenamentele de handbal și atle­tism. Există un contract încheiat în­tre UAIC și USAMV, respectiv TU­IASI, prin care universitatea poate dispune de sălile acoperite ale ce­lorlalte prin achitarea unei plăți. În anotimpurile calde, profesorii folo­sesc terenurile de fotbal, handbal, baschet, volei și tenis, însă și acestea încep să se deterioreze din cau­za modului neglijent de îngrijire.

Fotbal ca-n Liga I

Studenții TUIASI beneficiază, la fel ca cei de la USAMV, în mod gra­tuit de șase terenuri în aer liber și trei săli acoperite (una pentru jo­curi, una de fitness și una de forță). Acest tip de acces a fost implementat de conducerea TUIASI în urmă cu a­proximativ un an și jumătatea pen­tru a-i încuraja pe tineri să partici­pe la cît mai multe activități sportive. „Pentru că am observat că în ultima perioadă sînt prinși în lumea virtuală, nedezlipiți de computerele lor, ne-am decis să le oferim mai mul­te facilități, chiar dacă noi aveam cîteva încasări din închirierea tere­nului. Nu erau nici înainte tarife foar­te mari, 50 de lei pentru a închiria te­renul timp de o oră, dar se pare că a contat mai mult psihologic. Nici nu puteam pune banii mai presus de sănătatea studenților”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, director al Di­recției de Servicii Studențești (DSS) de la TUIASI.

Acum tinerii și-au format chiar și echipe și participă împreună la di­verse competiții sportive. Echi­pa de volei feminin este coor­do­na­tă de conf. univ. dr. ing. Cristel Știr­bu, echipa de baschet coor­donată de Mădălin Ni­co­lae, student la mas­ter și sportiv de perfor­man­ță, și multiple echipe de fotbal care au ajuns formate din studenții caza­ți în cămine. „Sînt foar­te impli­cați. Se face campionat de fotbal între cămine și sînt vreo șapte-opt stu­denți mai pasionați de fotbal care sînt voluntari și fac clasamente, e ca în Liga I acolo. Sînt etape în fiecare marți și joi. La baschet, la fel, ei se organizează. Au antrenamente săp­tă­mînal și nu se dau înapoi de la competiții”, a a­dăugat ing. Bog­dan Budeanu. Toa­te terenurile sînt am­plasate în campus, lîngă căminul T8, respectiv T9. Fiecare facultate poate folosi un te­ren timp de două zile, acest plan fiind gestionat tot de studenți, tocmai pentru ca fiecare din ei să-și poată desfășura activi­tă­țile după un anumit program.

Pentru studenții de la UNAGE, însă, activitățile sportive se desfă­șoară într-o sală de sport unde se pot efectua jocuri sportive, gimnas­tică și tenis de cîmp. „S-au achizițio­nat toate materialele sportive nece­sare desfășurării în condiții foarte bune a disciplinei de Educație Fizi­că și Sport pentru studenții-artiști”, a declarat prof. univ. dr. Florin Gri­goraș, prorector responsabil cu re­lațiile internaționale, imaginea uni­versității și problemele studențești al UNAGE. În sala de fitness ad­mi­nistrată de UNAGE, tinerii înscriși la această universitate pot lucra gratuit de două ori pe săptămînă.

Sport pentru viitori medici

Studenții de la UMF dispun de o bază sportivă alcătuită dintr-un teren de tenis și o sală de sport, am­bele amplasate pe str. Vasile Alecs­an­dri nr. 7, vizavi de Biblioteca UMF și o sală de sport care are în com­ponență și o sală de fitness, ampla­sată pe str. Petre Andrei nr. 7, în Co­pou. Singurii studenți care au ac­ces gratuit în locuri­le a­flate pe str. Vasile Alecsandri sînt cei care au rezultate deosebite şcolare și cei ca­re participă la diverse ma­ni­fes­tări, proiecte sau activităţi de volunta­riat. În sălile situate pe str. Petre An­drei accesul este gratuit pen­tru toți studenții UMF care pot juca badmin­ton, baschet, volei, tenis de masă sau pot chiar folosi apara­tele pentru bodybuilding. Pe de altă parte, terenul de tenis poate fi în­chiriat în schimbul sumei de 15 lei pe oră, iar în cazul în care stu­den­ţii solicită practicarea unei alte ra­muri de sport (de exemplu fotbal, înot etc.), care nu se poate des­fă­şu­ra în cadrul bazei sportive a UMF, se va realiza contra cost a­chitate de către studenți, în spaţii special ame­najate în acest sens.

Au prioritate activităţile organi­zate în cadrul disciplinei educa­ţie fizică şi cele desfăşurate de socie­tă­ţile studenţeşti ale universității, studenții trebuind să își facă programare pentru a beneficia de aceste spații în afara orelor de curs, iar con­form acordului de parteneriat dintre Clubul Sportiv Axis şi UMF, ti­nerii pot beneficia gratuit de sala amplasată pe str. Petre Andrei în intervalul orar 17.30 – 21.30, în timpul săptămînii, și 17.30 – 20.30, în timpul weekend-ului. „Încurajăm şi promovăm permanent atît practicarea exerciţiilor fizice şi a sportului de către studenţi, cît şi implicarea acestora în acţiuni de voluntariat. În acest sens organizăm diverse ac­tivităţi fizice de loisir şi competi­ţio­nale”, a declarat conf. univ. dr. Gy­netta Vanvu, coordonatoarea disciplinei educație fizică de la UMF.

Dacă pînă acum cîțiva ani aceste săli și terenuri nu erau decît planuri de investiții pentru cîteva din­tre universitățile ieșene, acum aces­tea au reușit să le dea spre fo­lo­sin­ță studenților, astfel încît ei să nu mai fie nevoiți să plătească în continuare abonamente exorbitante la diverse săli de fitness.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top