Misticism și alte povestiri

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Misticism și alte povestiri 22
Misticism și alte povestiri

La fel ca volumul care a fost lan­sat, seara de vineri, 20 aprilie, a fost pusă sub semnul misticului. Astfel, la ora 19.00, cititorii au pu­tut să-l cunoască și să-i adreseze în­tre­bări scriitorului Octavian Sovia­ny, care s-a aflat la Iași, în Li­bră­ria Cărturești, pentru a face cunos­cut publicului ultimul său roman, „Casa din Strada Sirenelor”, apă­rut anul trecut la Editura Hyper­li­ter­a­tura. Alături de acesta s-au aflat pro­fesoara Serinella Zara și scrii­to­rul Șerban Axinte, care au făcut o in­cursiune prin opera și viața ac­to­rului, de la începuturi pînă în pre­zent, și care au moderat discuția.

Octavian Soviany a povestit că ideea romanului a venit de la o stra­dă cu același nume, care a existat în Bucureștiul de altădată, în car­tie­rul Uranus, și care, printr-un mira­col, a reușit să rămînă în picioare după demolările în masă făcute sub regim comunist. De asemenea, au­torul a menționat și că profesorul Faustin, personajul principal al vo­lumului, nu a existat cu adevărat, însă multe dintre celelalte perso­na­jele surprinse în carte au la ba­ză personalități din istoria lumii, pe ca­re le-a îmbrăcat într-o nouă for­mă și cărora le-a atribuit o cu to­tul altă însemnătate.

La îndemnul profesoarei Seri­nella Zara, scriitorul a mărturisit că a fost o vreme pasionat de ezoterism și de misticism, dar că a re­nunțat să se mai documenteze des­pre fenomen în urma unei întîm­plări ciudate experimentate în ti­nerețe. Octavian Soviany a mai adău­gat, de asemenea, că s-a ferit întotdeauna de o întîlnire „față-n față” cu lumea fantasticului, și că n-a fost nevoie să cugete prea mult înainte să părăsească casa unui prie­ten din Brașov care i-a spus, după cîteva zile de ședere, că nu e cazul să se sperie dacă în una din zile un ind­ivid îl privește fix pe geam, căci este doar spiritul bărbatului găsit sub dușumeaua unuia dintre vec­ini.

Întîlnirea s-a învîrtit în jurul unor povești din roman, pe care scriitorul le-a decriptat pentru pub­lic și pe seama căruia s-au făcut conexiuni cu alte opere literare atît românești, cît și străine.
Seara s-a încheiat cu o dis­cu­ție între autor și oamenii din public, care au vrut să afle „unde este ascuns izvorul poveștilor” pe ca­re autorul pare să-l fi descoperit și dacă mai există și alte cărți pe care acesta le are deja îl lucru și ca­re urmează să apară în viitorul apro­piat.

Autor:

Andreea Anton

Șef-departament „Opinia studențească” și studentă a Catedrei de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top