Pe pătură, poezia devine muzică folk

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Pe pătură, poezia devine muzică folk 19
Pe pătură, poezia devine muzică folk

Compoziţii proprii, poezii puse pe linii melodice, interpretări ale cîntecelor din folclor, au fost cîntate de studenţi de vineri, 11 mai, seară pînă duminică 13 mai, în cadrul festivalului naţional Folk’n’Iaşi. Evenimentul a debutat în campusul Tudor Vladimirescu și a continuat și în Copou „La Balena” şi la Casa de Cultură a Studenţilor (CCS). Invitații festivalului au fost Maria Gheorghiu, Magda Puşkaş, Rareş Suciu, Walter Ghicolescu, Viorel Burlacu, Vanghele Gogu, Ciprian Cotruţă, Cezar Popescu şi Adrian Grădinaru. S-a desfăşurat și un concurs la care au participat şapte echipe şi o serie de concerte susţinute de invitaţi, toate în spiritul autentic al concertelor de folk, pe iarbă, între prieteni.

„Eu nu am pătură, o să stau pe iarbă!”, îi spune un tînăr unei fete în timp ce se aşază pe jos într-un loc din care să vadă mai bine. Concurenţii au cîntat cîte patru piese şi pentru a mar­ca anul centenarului cea de-a patra melodie a fost una patriotică, iar sce­na a fost improvizată pe bucăţica de asfalt din spatele căminelor T5 – T6 din campusul Tudor Vladimirescu. Cîteva reflectoare puse pe iarbă şi şase boxe i-au făcut pe spectatori şi in­terpreţi să se simtă ca într-o adevă­ra­tă sală de special amenajată doar pen­tru ei.

Iarba verde, proaspăt tunsă, a ţi­nut locul sălii de spectacol, iar copa­cii crescuţi de o parte şi de alta a bu­căţii de trotuar pe care au cîntat stu­denţii păreau că îi îmbrăţişează pe aceştia. În jurul arborilor, nişte mus­culiţe zburau bezmetice, iar miş­ca­rea lor haotică dădea impresia că dan­sează pe ritmul melodiilor. În par­tea dreaptă o fetiţă îmbrăcată în roz le arăta părinţilor, care stăteau pe o pă­tură întinsă pe iarbă, cît de bine ştie ea să danseze pe muzică folk.

Deşi la început nu erau foarte mulţi oameni prezenţi, cînd s-a lă­sat seara cîţiva studenţi, oameni în vîr­stă şi copii au început să vină, iar iarba verde a început să fie acoperită de pături. Un cort a fost amplasat în spa­tele păturilor, însă a fost demontat repede pentru că ocupa prea mult loc. „Aici nu avem troleibuze!” spune un băiat către tînărul basarabean, Ilie Ţurcanu, aflat pe scenă şi care ur­ma să interpreteze o piesă pe care a com­pus-o în „troleibuz”. Melodia lui Ilie a vorbit despre străzile neasfaltate din oraş, despre oamenii care îşi cumpără maşini scumpe şi despre femeile în vîrstă care vînd produse alimentare în pieţe. La început pub­licul a părut destul de reticent la ceea ce urma să cînte tînărul, dar după prima strofă toată lumea a început să îl aplaude. „El cîştigă!”, a spus o fată care îl privea cu atenţie.

„Folk-ul este liric!”, a spus Ci­prian Cotruţă înainte de a cînta. Me­lodiile sale au făcut doi tineri să se ia în braţe şi să danseze pe ritmul lent al pieselor. „Uite, şi lui Bobi îi pla­ce! S-a cuminţit cînd a început el să cînte”, a exclamat o doamnă uitîn­du-se spre căţelul mic şi alb care s-a oprit din lătrat. Bobi îl văzuse pe fratele său mai mare care părea a fi un cîine lup ce nu prea îi dădea multă importanţă.

Vioara a îmbrăţişat chitara

„În umbra marelui urs”, „Ne­bun de alb”, „Hei tramvai”, „Cine iu­beşte şi lasă” au fost doar cîteva din melodiile cîntate de studenţi şi de invitaţi vineri seară. Chitara lui Walter Ghicolescu şi vioara lui A­drian Grădinaru s-au completat una pe alta făcînd publicul să aplaude minute în şir.

După ce au cîntat trei melodii Walter a citit o poezie din volumul „Mic şi al dracului” de Ion Pri­bea­gu. „Pentru că din partea dreaptă se aude de ceva timp, o să cîntăm «An­drii Popa»!”, a spus Walter. Toată lumea a cîntat împreună cu ei, bă­tînd din palme pe ritmul muzicii, iar unii au dansat îndemîndu-i şi pe cei ca­re stăteau pe pături să se ridice şi să îi urmeze. „Sîntem foarte bucuroşi că se organizează un festival de folk la Iaşi. După cum spune şi fostul meu co­leg, actual prieten, haideţi să le dăm nişte palme şi organizatorilor pentru că au făcut o treabă min­u­nată!”, au spus Walter şi Adrian zîm­bind spre public. Studenţii care nu vrut să vină pe iarba dintre T5 şi T6 au privit de la geamurile camerelor de cămin. „Fac live pe facebook”, a spus un băiat de la geamul unei ca­mere de la etajul 4 către o fată care îl întreba de ce nu coboară.

La CCS în sala Gaudeamus au fost înmînate premiile pe care stu­denţii le-au cîştigat în cadrul compe­tiţiei ce a durat 2 zile. Locul 1, 2, 3 şi două premii speciale, le-au fost acor­date celor şapte echipe care au participat la concurs. „Pentru că tinerii au fost foarte buni nu am putut să dăm doar patru premii. Am inclus două premii speciale pe lîngă celelal­te” , a spus Walter Ghicolescu. Sur­priza pregătită de concurenţi şi organizatori a fost interpretarea melo­diei „În umbra marelui urs”. În timp ce cîntau aceştia se balansau de pe un picior pe altul, iar unii se ţineau de mînă, arătînd prietenia dintre ei şi uşoara melancolie că s-a terminat festivalul Folk’n’Iaşi.

de Diana MARCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top