„Realitatea de după ’89 e o parodie?”
De pe scena Iașului 17 mai 2018 Niciun comentariu la „Realitatea de după ’89 e o parodie?” 21Joi, 10 mai 2018, Palas Mall a găzduit Dubla lansarea de carte a lui Stelian Tănase, „Nocturnă cu Vampir-Opus 1”şi „Dinastia”, apărute la editura RAO. Acest eveniment a avut loc într-un loc special amenajat în Pallas, la etajul 0 în Atrium unde au fost prezente aproximativ 50 de persoane.
Scriitorul a fost prezentat de prof. univ. dr. Doru Tompea, Antonio Patras, critic literar și conferenţiar la catedra de Literatură Română, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) și de Florin Cîntic, directorul Arhivelor Naţionale din Iaşi.
Recenzia a fost făcută de profesorul universitar Iulia Iacob, de la UAIC care a mai avut ocazia în trecut să prezinte o altă carte tot de a lui Stelian Tănase, şi anume „Moartea unui dansator de tango”. „«Nocturnă cu vampir» este un thriller care prezintă un Bucureşti depravat, decadent.
Poate fi percepută ca o înşiruire de capitole care par a fi un roman polițist, în care un foarte inteligent detectiv, din perioada post-decembristă, este trezit într-o noapte de lîngă iubita lui şi trimis să descopere un leş care era tras în ţeapă. Ce parabolă mai frumoasă despre ce înseamnă astăzi comercializarea mitului lui Dracula”, a comentat prof.dr. Iulia Iacob.
Aceasta a făcut diferite asocieri cu literatura internaţională şi a menţionat totodată un pasaj din carte care a impresionat-o despre o tînără care se droga. „Eu nu mai pot fi trează pentru că mi-am văzut părinţii împuşcaţi şi copii sfîrtecaţi în faţa mea”, replică pe care ea o asociază cu revoluţia din 1989.
Invitaţii au continuat să îşi spună părerea despre cele două cărţi, iar autorul a primit doar reacţii pozitive. „Sînt două romane pe care le citeşti pe nerăsuflate, pline de trimiteri la România, iar autorul reuşeste să aducă în actualitate evenimente care ne-au marcat şi care spun ceva despre existenţa noastră ca români”, a adăugat prof. univ. dr. Doru Tompea.
Stelian Tănase a încheiat evenimentul cu o constatare despre evenimentele recente petrecute în România. „Sîntem în 10 mai, primul 10 mai fără Regele Mihai”. Pe tot parcursul evenimentului, a putut fi remarcată dragostea pe care i-o poartă regretatului rege, prin puţinele cuvinte spuse. Stelian Tănase este scriitor, eseist, politolog, istoric, scenarist, regizor şi analist politic contemporan.
de Elena BOCA
Adaugă un comentariu