Pasiunea la negru
1001 de chipuri 17 mai 2018 Niciun comentariu la Pasiunea la negru 41Student în anul al III-lea la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Informatică Aplicată din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, Gabriel Molocea vorbește despre viața de student corporatist din perspectiva unui Team Leader care se ocupă cu crearea și îmbunătățirea unor aplicații din sectorul medical la firma CRF Health care își are unul dintre sedii printre birourile Moldova Center din Iași. Tînărul cu ochii verzi, pielea albă și părul brunet spune cu entuziasm că și-a descoperit interesul pentru industria tehnologică la vîrsta de 11 ani, avantaj datorită căruia, crede el, a și obținut acest loc de muncă în domeniul IT.
„Începusem să lucrez în programe pe care abia mai tîrziu am ajuns să le stăpînesc destul de bine. Am început cu Photoshop, urmăream cu niște prieteni mai mari ore în șir tutoriale pe internet, mai departe am început să învăț limbaje de programare de bază”, spune băiatul pe un ton relaxat, accentuînd denumirea programelor enumerate și gesticulînd fiecare cuvînt rostit.
„Îmi amintesc că pierdeam nopțile învățînd pe cont propriu cît mai mult despre acest domeniu în care vedeam ceva de viitor, pentru că la momentul acela nu mulți știau ce înseamnă să lucrezi cu site-uri care urmăresc îmbunătățirea experienței pe care un utilizator o are cu o companie, produsele sau serviciile sale”, adaugă Gabriel în timp ce măsoară cu privirea dimensiunea biroului la care își petrece zilnic cel puțin opt ore. După o pauză în care își trage suflul, începe să vorbească despre restul îndeletnicirilor cu care își încheie activitatea zilnică. Este pasionat de filme, fotografie și sport de performanță, practică arte marțiale de mic și își administrează propria pagină web. „Astea sînt, de fapt, lucrurile care mă fac cu adevărat fericit”, spune zîmbind.
Pînă în primul an de facultate, Gabriel a colaborat cu diverse companii internaționale, sau așa cum le numește el „companii fără contract”, căci plata se făcea „la negru”. Cu timpul a găsit alte oportunități de colaborare cu firme din Dubai și Statele Unite ale Americii care îi cereau să dezvolte aplicații de telefoane, să administreze site-uri, sau să realizeze materiale legate de marketing, lucruri care la început păreau dificile, dar pe care a învățat să le facă în timp. Imediat după ce a terminat liceul a decis să părăsească România pentru un loc de muncă la un un laborator de cercetare și dezvoltare din Marea Britanie, însă s-a întors în țară după numai trei luni pentru că nu putea sta departe de casă.
Prin toate aceste încercări a reușit să aibă o sursă de venit sigură și satisfăcătoare. „Nu știu dacă pot să vorbesc de pasiune în ceea ce fac, ci poate despre șansa de a fi avut puțin talent și noroc. Am vrut bani, am vrut să-mi procur o sursă financiară sigură, cît să mă mulțumească din toate punctele de vedere, și cred ca setea asta continuă m-a determinat să învăț cît mai repede” sînt ultimele cuvinte ale studentului, zise într-o notă de sinceritate, înainte de a-și începe programul.
de Diana MIHALAȘ
Adaugă un comentariu