Daniel Dăianu a discutat despre posibilele cauze ale crizei economice
Academia de gardă 22 octombrie 2018 Niciun comentariu la Daniel Dăianu a discutat despre posibilele cauze ale crizei economice 31Academicianul Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR şi fost ministru de Finanţe, și-a lansat joi, 18 octombrie 2018, cartea intitulată „Băncile centrale, criza și postcriza. România și Uniunea Europeană încotro?”. Evenimentul s-a desfășurat începînd cu ora 10.00 în Sala Senatului a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), fiind moderată de prof. univ. dr. Corneliu Iațu, prorector pentru strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii. Alături de academician au fost invitați prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, director al Departamentului de Economie și Relații Internaționale de la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor (FEAA), cît și conf. univ. dr. Alin Andrieș, cadru didactic la Departamentul de Finanțe, Monedă și Administrație Publică de la FEAA.
„Eu am văzut această carte secționată într-o parte dedicată crizei, o parte problemei crizei, care-i o problemă ce ne preocupă din 2008, cel puțin, iar cealaltă dedicată problemelor economice ale României și Uniunii Europene. Fac o precizare din start: această secționare îmi aparține, ea nu se regăsește realmente în carte pentru că probleme întotdeauna sînt tratate într-o manieră omogenă. Este un merit al cărții faptul că deși se bazează pe articole scrise în diverse publicații românești, ea are o unitate și are o logică, are o structură care o particularizează”, e explicat prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa vorbind despre cartea lui Daniel Dăianu. Pornind de la afirmațiile făcute de acesta, fostul ministru de Finanțe a ținut o prelegere despre modul în care economia trăiește într-o perfectă relație de simbioză cu societatea și despre cum o societate în care nu există economie, oricît de scăzută ar fi aceasta, nu ar mai fi o societate. Academicianul a trecut mai apoi la analiza sistemelor economice din Europa, scoțîndu-le în evidență pe cele din Germania și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, țară care, spune el, ar fi „pus pe picioare un sistem de management al crizelor economice”, și blamînd sistemul din Italia despre care afirmă că ar avea „o economie sclerotică”.
Subiectul pe care Daniel Dăianu l-a abordat imediat după a fost unul legat de zona euro, argumentînd că, pentru ca România să-și satisfacă interesul de a intra în zona euro ar trebui să aibă o economie robustă, cu deficite mici, dar cu mari cîștiguri de productivitate. „Fundamentalismele sînt extraordinar de periculoase, mai ales atunci cînd iei decizii ce înseamnă mersul vieții comunității, mersul vieții oamenilor. Trebuie să fii cît mai lucid, cît mai pragmatic, cît mai onest intelectual și, dacă vrem, și din punctul de vedre al dialogului pe care-l porți cu cei care încearcă să exercite influențe faste sau nefaste, asta am încercat să arăt și sper că se vede din ceea ce am scris”, a declarat Daniel Dăianu.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări din partea publicului, întrebări primite, în mare parte, de la oameni de specialitate care aveau curiozități legate de criza economică din 2008 sau de o viitoare criză. Academicianul a încercat să le răspundă cît mai clar, subliniind că el nu crede că va mai exista o criză de amploarea celei din 2008.
Adaugă un comentariu