Tîrgul de Stagii de Practică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”: umaniștii rămîn cu experiența, cei din IT cu banii
Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii 22 octombrie 2018 Niciun comentariu la Tîrgul de Stagii de Practică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”: umaniștii rămîn cu experiența, cei din IT cu banii 81Aproximativ 1.000 din cei 1.500 de studenți care au trecut marți, 16 octombrie, prin Sala Pașilor Pierduți, și-au depus CV-urile la una dintre cele 28 de companii prezente la prima ediție a Tîrgului de Stagii de Practică pentru studenții de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Totuși, studenții din domeniul umanist au avut mai puține variante de practică sau de internship plătit decît cei din domeniul real, doar opt dintre firmele prezente căutînd, în mod special, tineri fără cunoștințe avansate în IT. Legea educației prevede un stagiu de practică de 30 de ore pe an pentru fiecare student, indiferent de facultate, însă acest stagiu trebuie completat la companii din domeniul studiat. Dacă stagiul este efectuat la firme care nu activează în domeniul facultății, nu poate fi echivalat la finalul semestrului.
Majoritatea facultăților de la UAIC includ un stagiu de practică de minimum 30 de ore, distribuite pe parcursul unei perioade de cel puțin trei săptămîni. Pentru a-i ajuta pe studenți să-și găsească mai ușor un astfel de stagiu, universitatea a organizat un Tîrg de Stagii de Practică unde, prin diferitele parteneriatele încheiate, a pus la dispoziția studenților 289 de de oportunități de practică, însă unii angajatori au oferit chiar și internshipuri plătite de pînă la trei luni.În forma lor prevăzută de lege, stagiile de practică sînt neplătite și se vor desfășura atît sub coordonarea unui reprezentant al firmei, cît și a unui cadru didactic al universității.
Conf. univ. dr. Silviu Tiță, coordonatorul evenimentului și cadru didactic la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor de la UAIC, a declarat că, deși tîrgul și-a propus să acopere toate domeniile, a fost foarte greu să găsească companii din domeniile științelor umaniste. „Au fost posturi pentru cei de la Facultatea de Litere sau cei care sînt buni pe limbi străine, dar firmele care îi căutau sînt tot de IT. În Iași, asta este în top. Dar nici domeniul, nici plata nu sîntatît de importante, ci faptul că studenții învață să își asume responsabilitatea și să realizeze că trebuie să ducă la capăt sarcinile care li se dau, conștienți că rezultatele le vor fi monitorizate”, a declarat conf. univ. dr. Silviu Tiță.
Practică neplătită, rezultate mari așteptat
Printre companiile care au încheiat parteneriatul de stagiu de practică neplătită se numără și Kober,producător de lacuri și vopsele din Piatra Neamț, la cares-au putut înscrie aproximativ 20 de studenți de la facultățile de Chimie, Fizică sau Informatică. De asemenea, Inspectoratul de Poliție Județean Iași(IPJ) a propus cel mai lung stagiu de practică, pe durata a șase luni. Acesta se va desfășura pe parcursul anului universitar și va consta într-un curs de două ore pe lună. În cadrul stagiului,IPJ a căutat 20 de studenți de la Facultatea de Drept și20 de laspecializare Sociologie, nefiind acceptați studenți de la alte facultăți.
Hotel „Unirea” a pus la dispoziție, timp de două luni, noiembrie și decembrie,poziții de interni în cîteva dintre departamente cum ar fi recepție, marketing sau organizare de conferințe și alte evenimente în interiorul instituției.Deoarece stagiul se desfășoară în parteneriatul cu UAIC și nu este un internship organizat de hotel, cei zece studenți care vor fi acceptați nu vor putea fi plătiți, ci doar își vor completa stagiul de practică obligatoriu impus de fiecare facultate, asta dacă activitateaare legătură cu domeniul studiat. Altfel, stagiul nu se va putea echivala la evaluarea de la sfîrșitul semestrului.
Muzeul UAIC a căutat să ocupe cele două posturi la arhivagenerală a universității tot în cadrul unui astfel de stagiu neplătit de 30 de orecare va începe de luna viitoare și va dura pînă în luna decembrie.„Munca de arhivist presupune, în principal, prelucrarea dosarelor studenților și inventarierea lor, așa că nu contează studiile, chiar dacă, oficial, se adresează celor din domeniul umanist, în special Facultății de Istorie”, a declarat asist. cerc.Iana Balan, reprezentanta muzeului la tîrg. „Lucrăm cu studenți, nu avem acum posibilitatea de a plăti munca depusă. Nu putem oferi decît o diplomă de voluntariat”, a explicat muzeografa.
În IT se înscrie cine vrea, dar rămîne cine poate
Internshipurile plătite au o durată de trei luni și se desfășoară în intervalul noiembrie-ianuarie, cu un program flexibil, care să nu se intersecteze cu orele de curs. Astfel de internshipuri au oferit, în special, firmele de IT, salariile fiind confidențiale, însă începînd cu „puțin mai mult decît minimul pe economie”, după cum au declarat majoritatea reprezentanților atunci cînd studenții i-au întrebat de bani. Acest lucru se datorează faptului că, la anumite companii, banii provin din fonduri europene, iar plata se va calcula în funcție de numărul de interni acceptați.
Pentru un internship la SCC, firmă de suport IT pentru companii din vestul Europei, studenții au nevoie doar de cunoștințe avansate în limbaengleză sau franceză. Pentru a-i învăța pe interni cum să ofere asistența potrivită postului de „Customer care”, firma va pune la dispoziție două traininguri, unul de tehnică, iar celălalt de comunicare. „De patru ani organizăm internshipuri în care nu se înscriu doar studenți de la informatică. Avem și de la Drept, Litere, Geografie. Nu am pus o limită pentru înscrieri, pentru că în august, la un astfel de proiect, au fost zilnic cîte 26-27 de studenți. Cît despre salariu, oferim minimul pe economie timp de trei luni, cît durează internship-ul, cu posibilitatea prelungirii contractului la finalul perioadei”, a declarat reprezentantul de la standul SCC.
Posturi pentru studenții umaniști au oferit și cei de la MiOS, tot o firmă de suport tehnic, pe postul de „Customer care”, însă, spre deosebire de cei de la SCC, programul nu mai prezenta aceeași flexibilitate. La MiOS se lucrează în două ture; astfel, cei care vor să participe la cursuri, dar și să facă parte din acest internship, vor trebui să lucreze în ture de noapte.Dacă la SCC salariul este același pentru toți internii, salariul la MiOSpoate varia în funcție de postul ocupat.Însă, deoarece este posibil un salariu mai mare, iar firma nu are mulți angajați, locurile sînt limitate.„Din zece studenți pe care îi vom alege, vom păstra doi sau trei, nu ne permitem să scoatem mai mulți oameni din producție pentru a avea grijă de ei”, au spus cei de la standulMiOS.
Următorul tîrg, în primăvară
Nu doar la MiOS a fost o problemă cu locurile, XWiki SAS, o altă companie care oferă servicii și consultanță în IT, a înregistrat cea mai mare concurență pe un loc de internship dintre toate companiile prezente la tîrg, pentru un post de intern în Departamentul de marketing s-au înscrisnu mai puțin de 28 de studenți, asta și pentru că nu erau necesare cunoștințe în IT. Totuși, cei mai mulți candidațiau fost la Banca Comercială Română (BCR), acolo unde 72 de studenți și-au depus CV-urile.
Toate cele trei bănci prezente, BCR, Banca Română pentru Dezvoltare (BRD) și Banca Transilvania (BT), au oferit internship-uri plătite, însă puține. BRD, în cadrul stagiului obligatoriu de practică hotărît de universitate din semestrul al doilea, a pus la dispoziție zece posturi de interni, care urmează să fie distribuiți în diferite sucursale, pe domeniile disponibile pe care sînt specializați studenții. Pentru cei care nu vor fi acceptați în internship, BRD va organiza proiectul „Mindcraft Academy”, cu sesiuni de tip mentorat în care vor participa și profesori de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și unde vor putea participaaproximativ 50 de studenți.
Pe de altă parte, BT s-a prezentat doar cu internshipuri în flux de activități bancare și interacțiune cu un client în procesul de vînzare. Locurile disponibile au fost mai puținedecît la celelalte bănci, fiind limitați de banii obținuți din fondurile europenela maximum cinci interni, cu posibilitatea de angajare la finalul stagiului. De asemenea, internshipul la BT durează doar o lună, față de perioada de un semestru oferită de BRD.
Pentru studenții la Kinetoterapie au fost disponibile cîteva stagii de practică, neplătite însă. KINEGO și KinetikFit, cele două centre de recuperare medicală, au propus un stagiu de practică într-un mediu specializat, alături de o echipă de profesioniști. Tot studenților de la kinetoterapieli s-au adresat și ofertele firmelor de asistență socială prezente, tinerii putînd opta să practice chiar la domicilii private, atunci cînd pacientul nu se va putea deplasa.
Coordonatorul Tîrgului de Stagii de Practică de la UAIC, conf. univ. dr. Silviu Tiță, a declarat că această primă ediție a fost un succes, mai ales prin numărul neașteptat de studenți prezenți, și că se va încerca organizarea unei alte ediții în perioada aprilie-mai, în care se vor căuta mai multe oportunități de internship, mai ales pentru studenții umaniști.
Adaugă un comentariu