„Apa lui Cuza” brevetată pentru zece ani
Academia de gardă 21 ianuarie 2019 Niciun comentariu la „Apa lui Cuza” brevetată pentru zece ani 36Apa îmbuteliată „Apa lui Cuza” a fost înregistrată la Oficiul de Stat pentru Investiții și Mărci (OSIM) pentru o perioadă de zece ani de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Pe 10 august 2018 universitatea a intabulat clădirea unde va avea loc exploatarea. Apa provine din Izvor 3, zăcămînt Iași- Copou din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” și este singura apă minerală naturală din România care are mai mult magneziu decît calciu.
UAIC a încheiat un acord cu Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM) prin care studenții universității vor putea participa la procesul administrării și exploatării zăcămîntului de apă, în stagii de practică. „După încheierea parteneriatului cu SNAM, înregistrarea mărcii «Apa lui Cuza» la OSIM este un nou un pas important în proiectul de valorificare a apei minerale din sursa Izvor 3. Urmează să redimensionăm capacitatea de producție și să achiziționăm linia de îmbuteliere, iar mai apoi să începem exploatarea propriu-zisă. Avem «Vinul lui Cuza», în curând vom avea și «Apa lui Cuza»”, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC.
Apa va fi îmbuteliată sub următoarele forme: apă plată, apă carbogazoasă, apă de masă și sifon. Reprezentanții universității au mai menționat că apa va fi folosită pentru uz propriu, astfel nu vor mai fi nevoiți să achiziționeze din comerț apă potabilă.
Apele din această zonă au avut de-a lungul timpului mai multe recunoașteri internaționale. Astfel, în anul 1940 apele din zona Copou-Breazu, locul de unde va fi îmbuteliată și „Apa lui Cuza”, au obținut o medalie la Paris deoarece au o încărcătură mare de magneziu și mai puțin de calciu. Din anul 1960, Institutul de Balenologie din Iași testează apele periodic, iar reprezentanții UAIC spun că cele din zona Breazu-Copou își păstrează calitățile și că s-a demonstrat că aduc beneficii pentru cei care o consumă.
Sursa foto: www.self.com
Adaugă un comentariu