Treptele studenției din comunism
De pe scena Iașului 25 februarie 2019 Niciun comentariu la Treptele studenției din comunism 59Pentru cei curioși să afle mai multe despre studenție, dar nu despre cea actuală, ci despre cea din comunism, Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a făcut publică miercuri, 20 februarie 2019, începînd cu ora 11.00, expoziția „Student în comunism”. Prin vernisaj sînt surprinse atît momentele considerate a fi cele mai grele din viața de student, precum admiterea, primirea repartiției după încheierea studiilor universitare sau propaganda, cît și cele mai simple, cum ar fi petrecerea timpului liber. De la fotografii, insigne, documente din arhivă, reviste studențești, pînă la înregistrări audio cu interviuri, toate acestea au captat atenția persoanelor din sală, venite să descopere vremuri pe care nu le-au cunoscut sau, contrar, să și le amintească pe cele trecute. Expoziția va fi deschisă publicului pe o durată mai mare de o lună și se va încheia pe data de 25 aprilie.
Toate obiectele au fost expuse în sala centrală a Muzeului Universității, cea în care, de la ora 11.00, și-au făcut apariția profesorii care au discutat despre studenția în comunism. Cu ochii mari, țintuiți asupra steagului României comuniste, cu stema pe mijloc, cei prezenți au ascultat cum conf. univ. dr. Daniel Lazăr, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), a povestit despre simbolurile studenției sale din timpul comunismului.
Control – cuvîntul cheie al studenției de atunci
Pe parcursul evenimentului și-au făcut apariția și cîțiva studenți care au ascultat cu atenție profesorii care vorbeau, căutînd în cele patru camere cu exponate să descopere caracteristicile perioadei comuniste. „Sînt trei decenii de la căderea sistemului, iar studenții știu doar din cărți despre viața de atunci. Ideea este aceea de a vizualiza studenția din comunism prin poze, aparatură sau prin intermediul documentelor”, a menționat conf. univ. dr. Daniel Lazăr, atrăgînd atenția asupra importanței expoziției. „Un mediu pus mereu sub control” – așa a fost caracterizată studenția de către conf. univ. dr. Lazăr, dar și de către prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei, ambii de la Facultatea de Istorie de la UAIC. Cel din urmă a făcut parte din generația 1954-1958, o perioadă de stalinizare și a povestit cum pe atunci, programul unui student era total diferit față de cel al studentului de acum. Catedra militară era joi, iar limbile străine erau studiate întotdeauna după-amiaza. Limba rusă era predată studenților din comunism și pe lîngă asta, spune prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei, au fost norocoși să învețe și limba franceză. Toate acțiunile asupra vieții de student din comunism erau, spune tot el, realizate pentru ca acesta să fie mereu ocupat. Fie că au schițat un zîmbet, fie că au început chiar să rîdă, toți cei prezenți au reacționat atunci cînd invitații au adus vorba despre bursa de student, bursă din care „rămîneau doar vreo 50 de lei studentului după ce își plătea căminul și mîncarea”.
În suportul din mijlocul sălii, construit din lemn maro, cu sticlă, au fost așezate fotografii cu generații de studenți din comunism, cu diferite insigne primite în studenție, iar deasupra, un aparat foto atrăgea atenția tuturor. Cum intrai, pe partea stîngă, îți săreau în ochi marile embleme ale facultăților de Drept, numită pe atunci Facultatea de Dritu, de Teologie și de Filosofie, așa cum erau folosite în luna octombrie a anului 1855, iar pe o altă masă suport, o mașină de scris te ducea cu gîndul la vremurile de atunci, cînd nu era posibilă utilizarea telefonului și a calculatorului. Expoziția, au concluzionat cei prezenți, a însemnat căutarea unor amintiri din studenție și împărtășirea lor cu publicul noii generații. „O fată de clasa a XI-a a întrebat-o pe mama sa dacă rafturile de la Carrefour erau goale în regimul lui Ceaușescu”, a adăugat, spre final conf. univ. dr. Daniel Lazăr, și n-ai fi putut pleca de-acolo altfel decît luînd cu tine fraza ușor absurdă și liniștea care-a acoperit, în cele din urmă, sala de expoziție.
de Diana NECHITA
Adaugă un comentariu