Concert caritabil sub cerul ca umbrela al bibliotecii

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Concert caritabil sub cerul ca umbrela al bibliotecii 32
Concert caritabil sub cerul ca umbrela al bibliotecii

Mai timizi sau mai dezghețați, cu priviri răzlețe sau atent îndreptate spre spectatori, o ceată de aproape 50 de copii a pășit, luni, 18 februarie, începînd cu ora 18.00, pe scena Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, unde a venit să cînte benevol într-un spectacol caritabil pentru copiii care suferă de cancer. Creat de Asociația Psiho-medicală „Bucuria de a FI”, în sprijinul persoanelor cu afecțiuni oncologice, evenimentul i-a adus în fața publicului pe copiii din corul „Juniorii Operei” ai Operei Naționale Române din Iași, pe cei din cercul de dans sportiv, „Noblesse”, baletul Colegiului Național de Artă din Iași, „Octav Băncilă” și pe cîntăreții cu voci răsunătoare soprana Diana Bucur și tenorul Andrei Fermeșanu.

Fetițele, îmbrăcate în rochițe roșii, dintr-un material care lăsa lumina artificală să se întindă pe suprafața lucioasă a rochiei, iar băieții cu cămașă albă și pantaloni negri, eleganți, au reprezentat corul „Juniorii Operei”, coordonat de dirijoarea Raluca Zaharia, metamorfozîndu-se treptat în ființe cu glasuri subțiri și lirice. În tot acest timp, publicul, cu emoție, a privit scena, așezat confortabil la concertul la care au plătit la intrare, cu scop caritabil, 50 de lei. Trei cîntece, unul după altul, au inundat sala gingaș și totodată izbitor datorită muzicalității specifice operei, apoi au curs melodios și repede. Astfel, legănatul și bătăile din palme ale copiilor au devenit parte din actul artistic, pe versurile: „Maria Mirabela, doi crini cu ochi de povești/ Sub cerul ca umbrela, alături de prieteni/ Ce bine-i că trăiești!”.

Cu ochii pironiți spre dirijoare, copiii din cor și-au schimbat, pe parcursul celor trei melodii interpretate, pozițiile corpului și vocile în funcție de tonalitatea și de notele pe care le aveau de respectat. Același cîntec pare să amintească unei doamne din public, care rîde nu numai cu gura, dar și cu ochii ce-i sclipesc de bucurie și entuziasm, văzînd baletul de fete de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” care apar pe scenă cu o grație absolută. Opt fetițe au încîntat privirile spectatorilor, costumate asemenea femeilor din Grecia Antică, cu rochii pe un umăr, de culoarea roz pal și coronițe din flori, așezate pe creștetul fiecăreia. Sînt balerine care se mișcă cu măiestrie și care fac din muzica grecească pe care dansează un adevărat spectacol. Scena s-a umplut apoi de energia dată de clubul de dans sportiv „Noblesse”, care a adus cu el eleganța unui tango. Cupluri de dansatori mici, în jur de 12 ani, s-au distrat, urmîndu-și coregrafia învățată.

Printre alte momente artistice s-au numărat dansuri contemporane împletite cu mișcări de balet, balet clasic, dans popular ucrainean prezentat de un cuplu tînăr și, în cele din urmă, scena a aparținut sopranei Diana Bucur și tenorului Andrei Fermeșanu, acompaniați la pian. Printre ariile internaționale interpretate s-a numărat „O sole mio” a lui Luciano Pavarotti, piesă pe care Andrei Fermeșanu a cîntat-o la final și în urma căreia, cei doi, alături de pianista lor, au izbutit să privească numai spre public și s-au lăsat copleșiți de aclamările spectatorilor.

de Claudia COCIUG

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top