Gripa nouă își caută cazare printre studenți

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Gripa nouă își caută cazare printre studenți 11

Printre universitățile ieșene epidemia de gripă porcină a creat mai mult panică decît victime. Deși șeful Colegiului Medicilor din România și rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, Vasile Astărăstoae, este de părere că noua formă de gripă nu este atît de periculoasă, conducerile a două dintre instituțiile superioare de învățămînt se tem de răspîndirea epidemiei, întrucît există deja cazuri confirmate. Cele mai vizate de noul virus sînt căminele studențești, unde tinerii intră foarte des în contact unii cu ceilalți. Cu toate acestea, de la 27 mai 2009, de cînd a fost depistat primul caz de gripă porcină în România, aproximativ 20 de studenți au fost diagnosticați pozitiv.

În mediul academic ieșean, epidemia a pornit în urmă cu aproximativ o lună, cînd au fost confirmate 14 cazuri de gripă porcină. Întîmplarea a avut loc în urma unei petreceri din Centrul de Schimburi Internaționale „Gaudeamus” al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), la care a participat și un student din Portugalia, aflat în Iași prin mobilitate Lifelong Learning Programme – Erasmus. Acesta a fost diagnosticat cu gripă porcină pe 7 octombrie. Peste cinci zile la alte 12 persoane a fost depistat virusul A/H1N1. Al 14-lea caz a fost confirmat la 14 octombrie.

Cu toate acestea, deși studenții erau izolați în camerele de la ultimul etaj și obligați să poarte măști de protecție, Marius Voicescu, purtătorul de cuvînt al Direcției de Sănătate Publică declara că „Centrul nu este în carantină. S-au luat probe de la toate persoanele care au intrat în contact cu studentul portughez iar cei diagnosticați au fost izolați”. La mai puțin de o săptămînă, DSP anunța încă 40 de cazuri noi de gripă, cei infectați făcînd parte din mediul școlar și universitar.

Cabinet și dezinfecție

După incidentul petrecut în Centrul de Schimburi Internaționale, conducerea UAIC i-a avertizat pe studenții care prezintă simptome de gripă să se prezinte la cabinetul de la parterul căminului C8 din Complexul „Titu Maiorescu”, pentru un control medical. Mai mult, pe holurile corpurilor, căminelor și a celorlalte clădiri ale UAIC au fost lipite afișe cu sfaturi pentru prevenirea contractării virusului. Timp de o săptămînă, angajații cantinei studențești din complex au purtat și ei măști de protecție.

Alarmați de răspîndirea rapidă a gripei, administratorii căminelor studențești din „Titu Maiorescu” au recurs pe 7 noiembrie la dezinfectarea clădirilor. „S-a creat un pic de haos în perioada asta, studenții cazați s-au îngrijorat putin, dar cei de la Spitalul de Boli Infecțioase s-au mișcat foarte repede și au dezinfectat în cel mai scurt timp toate căminele, pentru siguranța celorlalți copii cazați în campus”, a explicat Mihaela Țuiu, administratorul șef al căminului C6.

„Tudor” a răcit

Spre deosebire de căminele din Copou, în campusul „Tudor Vladimirescu” conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (UTI) a declarat carantină începînd cu data de 10 noiembrie pentru cinci cămine. Măsura a fost luată după ce o studentă cazată în T14 a fost diagnosticată cu gripă porcină. ,,Este vorba de o studentă de la Facultatea de Construcții și Instalații care a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. În urma acestui caz am instituit carantină în T10, T11, T12, T13 și T14. S-a luat această hotărîre la nivel de Senat al Universității dar s-a discutat și cu cei de la Direcția de Sănătate Publică, care ne-au permis să facem acest lucru. După cele șapte zile de carantină, dacă nu se vor descoperi noi cazuri, studenții se pot deplasa dintr-un cămin în altul. Dacă se vor descoperi, se vor lua atunci măsurile necesare”, a precizat ing. Gheorghe Gheorghiță, directorul Direcției de Servicii Studențești de la UTI.

Astfel, timp de șapte zile în căminele mai sus amintite au putut intra doar studenții care sînt cazați acolo, iar portarii au fost obligați să poarte măști de protecție.

Măsuri preventive

Deși doar aceste cinci cămine au intrat oficial în carantină, și administratorii altor T-uri au luat decizia de a nu primi decît studenții cazați în clădirile respective. Printre acestea se numără T3-4, T7-8, T9, T17 și T18.„La noi nu au fost semnalate cazuri, însă administrația a impus carantină ca formă preventivă”, a declarat Ionuț Gâlea, student la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată de la UTI, cazat în căminul T18.

Nu doar străinii de campus nu pot intra în clădiri cît timp este instaurată carantina. Nici studenții din „Tudor Vladimirescu” nu se pot plimba dintr-un cămin în altul.

Aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă universitățile ieșene. Joi, 12 noiembrie, conducerea UTI a anunțat că programul Zilelor Universității va fi modificat. Elevii de la Grupul Școlar „Mihail Sturza” și cei de la Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicații din Iași nu vor mai lua parte la lecțiile practice din laboratoarele Universității Tehnice din cauza măsurilor de prevenire a noului virus gripal. „Trebuie evitate mijloacele de transport în comun și activitățile organizate. Boala este periculoasă prin complicațiile care pot fi mortale. Măsurile propuse de Ministerul Sănătății sînt luate pentru a stinge focarele, pentru a nu ajunge la o epidemie în masă. În cadrul campusului s-au descoperit deja trei cazuri, două fete de la Facultatea de Construcții și Instalații și una de la Automatică și Calculatoare”, a declarat Dan Leca, doctor la dispensarul Campusului „Tudor Vladimirescu”.

Alegeri cu iz de Ignat

Gripa porcină amenință și alegerile prezidențiale. Cele cinci secții de votare urmează să fie amplasate în cuplurile T1-2, T3-4, T5-6, T7-8 și în caminul T17 pentru ca studenții care rămîn duminică, pe 22 noiembrie, în campus să-și poată exercita drepturile.

***

Șeful Colegiului Medicilor din România și rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, Vasile Astărăstoae, este de părere că boala nu este așa periculoasă precum crede majoritatea lumii, spunînd că este de fapt o gripă care are forme mai ușoare în comparație cu gripa obișnuită de sezon.

Pînă în momentul de față, în Iași s-au înregistrat 165 de cazuri, din care 115 confirmate de către Institutul Cantacuzino din București, iar 50 de cazuri sînt confirmate pe criterii epidemiologice. Dintre aceștia, aproximativ 20 sînt studenți.

Dan CONDREA

Evoluția unui virus

În martie și aprilie 2009, un nou virus gripal de origine porcină denumit A/H1N1 a apărut în Mexic și Statele Unite. Virusul a fost identificat prima dată la începutul lunii aprilie în localitatea La Gloria din Mexic și confirmat în districtul San Diego din California ca avînd simptomele tipice virusului. Un alt caz a survenit apoi din Districtul Imperial, tot din California, și a urmat să fie confirmat pe data de 17 aprilie. În timpul primelor săptămîni de la izbucnirea epidemiei, pîna la data de 11 mai 2009, virusul s-a răspîndit în 30 de țări din lumea întreagă prin transmisie de la om la om, cauzînd Organizația Mondială de Sănătate (OMS) să ridice alerta pandemică de la 5 la 6 în luna iunie.Pe data de 27 aprilie, Comisariatul pentru Sănătate al Uniunii Europene a avertizat membrii Uniunii să amîne călătoriile inutile spre Statele Unite sau Mexic.

Aceasta hotărîre a venit ca urmare a identificării primului caz în Spania. Virusul s-a răspîndit, începînd cu luna mai, în 40 de țări ale lumii, din America Latina pînă în Hong Kong, fiind înregistrate atunci 9.830 de cazuri de îmbolnăvire și 79 decese în 40 de țări, conform statisticilor de pe site-ul OMS. În ultimul raport al OMS, au fost consemnate 440.000 de cazuri cu gripă porcină la nivel mondial, în anul 2009 și 5700 de decese.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top