Vămile trecute de studenți înainte de „coșmarul” licenței

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Vămile trecute de studenți înainte de „coșmarul” licenței 116

Absolvenții universităților trebuie să susțină în ultimul an de facultate lucrarea de licență, însă modalitatea de examinare a acestora diferă în funcție de instituția de învățămînt superior la care sînt înscriși. La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) studenții trebuie să susțină un examen scris, oral sau grilă, pe lîngă prezentarea licenței, iar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) studenții de la Facultatea de Medicină Veterinară trebuie să dea și o probă practică în funcție de tema aleasă la lucrarea de licență.

La USAMV, în funcție de facultate, studenții dau două sau trei probe pentru a obține diploma de licență. Astfel, cei de la Facultățile de Agricultură, Horticultură și Zootehnie trebuie să susțină un test scris și mai apoi să prezinte lucrarea de licență. Prin acel test sînt evaluate cunoștințele pe care studentul ar fi trebuit să le dobîndească în anii de studiu. La Facultatea de Medicină Veterinară, pe lîngă cele două examene se mai adaugă o probă practică. „Proba practică se dă în funcție de tema lucrării de licență pe care studentul o face. Prin această probă studentul, viitorul absolvent, trebuie să arate că s-a pregătit și din punct de vedere practic în ceea ce privește lucrarea”, a declarat prof. univ. dr. Benone Păsărin, prorector responsabil cu activitatea educațională la USAMV. Acesta a mai adăugat și că studentul trebuie să treacă toate probele ca să poată promova. Conform regulamentului de organizare și desfășurare a examenului de licență, nota minimă de promovare la testul de evaluare a cunoștințelor trebuie să fie 5.

Studenții de la TUIASI trebuie să susțină proba de prezentare a licenței, în funcție de facultate și profilul ales, și o probă scrisă, un examen de tip grilă sau un examen oral. Spre exemplu, la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, la specializările Inginerie electrică, Inginerie energetică și Științe inginerești aplicate, pe lîngă proba de susținere a licenței, studenții dau și o teză scrisă prin care le sînt evaluate cunoștințele acumulate în anii de studiu. Cei de la specializarea Inginerie și management trebuie să susțină o teză scrisă, un test grilă plus prezentarea licenței. „Se dau examene scrise, orale sau grilă în funcție de ce hotărăște conducerea facultății. Fiecare instituție este liberă să își stabilească forma de examinare a studenților, iar unii dintre ei dau examenul odată cu licența, alții separat”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității la TUIASI.

Probe eliminatorii

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), ca și la USAMV, studenții de la Facultățile de Medicină, Farmacie şi Bioinginerie Medicală dau două probe, iar cei de la Facultatea de Medicină Dentară, trei. Astfel, prima probă este cea scrisă prin care se evaluează cunoștințele fundamentale și de specialitate, a doua probă este prezentarea lucrării de licență, iar cea de-a treia este una practică. „Toate probele sînt eliminatorii, nota minimă pentru fiecare fiind 5, iar pentru a promova examenul de licență, studentul trebuie să obțină media minimum 6”, au declarat reprezentanții UMF. Dacă au promovat examenul de licență, absolvenții Facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie se pot înscrie la examenul de rezidențiat, iar în funcție de punctajul obținut își vor putea alege specilizarea.

Conform reprezentanților Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), studenții dau două probe, prima constînd într-o evaluare orală a cunoștințelor generale și de specialitate și a doua, prezentarea lucrării de licență. Nota finală a studenților este media dintre nota primită după evaluarea cunoștițelor și nota obținută în urma prezentării lucrării de licență. Conform metodologiei privind organizarea și desfășurarea examenelor de finalizare a studiilor, studenții care nu au promovat examenul de licență pot face o cerere prin care să obțină un certificat ce atestă că au studii universitare și foaia matricolă. Aceștia pot să susțină examenul de licență din nou în oricare altă sesiune după ce achită taxa de înscriere care este 100 de lei, taxa pentru evaluarea cunoștințelor fundamentale și de specialitate de 75 de lei și taxa de prezentare a licenței care este tot 75 de lei.

Lucrarea de licență și un rol într-un spectacol

La Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE) examenul de licență constă în mai multe probe, în funcție de facultate și specializare. De exemplu, la Facultatea de Teatru, specializarea Artele Actorului, studenții din an terminal trebuie să susțină o probă de evaluare orală a cunoștințelor fundamentale și de specialitate, la disciplina Istoria teatrului trebuie săsusțină o subprobă care constă în interpretarea unui rol într-un spectacol cu public, iar la proba a doua trebuie să prezinte lucrarea de licență. La Facultatea de Arte Vizuale și Design, specializarea Pictură, studenții susțin prima probă, care constă într-un examen scris la disciplina Istoria artei și o probă practică – o schiță de compoziție. A doua probă este susținerea lucrării de licență, unde studenții trebuie să aibă un ansamblu de minimum trei lucrări care să cuprindă o compoziție și un portret compozițional, natură statică, nud sau peisaj.

Sesiunea de susținere a examenelor de licențădin vara aceasta va începe la UAIC pe 1 iulie 2019 și se va încheia pe 7 iulie, la USAMV pe 24 iulie pînă pe 30 iulie, la UNAGE pe 1 iulie pînă pe 7 iulie și la TUIASI pe 17 iunie pînă pe 5 iulie. La UMF, Facultatea de Bioinginerie Medicală organizează sesiunea de susținere a examenelor de licență pe 1 iulie pînă pe 12 iulie, iar Facultățile de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie pe 26 august pînă pe 17 septembrie.

sursă foto: http://www.bucurestifm.ro

Autor:

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top