Alegerea de pe Ismail
Povești fără timbru 7 decembrie 2009 Niciun comentariu la Alegerea de pe Ismail 1La Ambasada României de la Chișinău nu se schimbă niciodată nimic. Zi sau noapte, cum mergi din centru spre Gara de Nord, stau adunați la poartă o mînă de oameni, bat picior de picior dacă le e frig și își acoperă capul cu un ziar dacă îi arde soarele. Nu e miercuri, deci nu se dau vize și nici dosarele pentru burse nu se mai depun de mult. Astăzi se alege președintele României. De dimineață, de la ora nouă, oamenii se adună civilizați în coloană, cum sînt obișnuiți deja, scotocind de prin buzunare și de la fundul genților pașapoartele purpurii. Două doamne blonde care au votat deja se pregătesc să meargă la Mall, ca în orice duminică dimineața.
Se separă de mulțime, dar vorbesc cît se poate de tare la telefonul mobil: „Toje budeși golosovati? Podhodi na Ismail” (n.r.: Și tu vrei să votezi? Vino pe strada Ismail). Cîteva priviri piezișe le fac să mai scadă din volum și să-și aștepte prietena ceva mai departe.
Prea puține fete
Băieții în uniformă se plimbă de colo-colo, simulînd că fac ordine, cu o față încruntată cînd îi întreabă o doamnă mai bătrînă: „știți cumva dacă pot vota și cu certificatul de naștere?”. Nu răspund, pentru că „n-au voie”.
Pe alocuri mai răbufnesc discuții despre „data trecută”, cînd au fost nevoiți să stea mai multe ore la coadă pentru a vota și să completeze dosare întregi de hîrtii pînă să se vadă cu buletinul și ștampila în mînă. „Condițiile nu erau rele, pur și simplu erau prea puține fete la masă, ca să dea hîrtiile”, aruncă un bărbat cu pălărie sprijinit de gardul de fier. Afanasie, din Chișinău, un bărbat de peste 60 de ani, recunoaște că nu a fost prima oară să voteze, dar nu crede că „e chiar așa de greu să pui o ștampilă acolo, important e unde o pui!”, rîde fericit, crezînd că a reușit să stîrnească polemici.
Dar oamenii își întorc privirile liniștiți, la Ambasada României de la Chișinău se știe cu cine votează toată lumea, iar astfel de provocatori nici nu sînt băgați în seamă. Nimeni nu face nici o aluzie, cînd apare un copilaș cu fes portocaliu și geacă portocalie, rupîndu-se de mîna tatălui său și intrînd în gloata de oameni gri, căutînd ceva ce numai el cunoaște. Toți îl privesc cu drag, îl trag de obraji și îl întreabă cum îl cheamă. Răspunde „Ionuț!” și fuge repede spre poartă, uitîndu-se cu jind la bastonul agățat de brîul gardianului de la poartă. Polemicile continuă. Toți cei care stau la coadă cred că viitorul președinte e dator să facă ceva și pentru Basarabia, mai ales „să o ajute cu integrarea asta europeana”, dar numai o parte dintre cei prezenți votează „pentru unire”. Petru, care locuiște de ceva timp în București este de părere că „așa cum se face politica în prezent, așa este bine”.
Viitorul e nemulțumit
Mihai și Liudmila Crudu vin de la Hîncești. Aici, la ambasadă, s-au întîlnit cu fiica lor, Diana, care locuiește în Chișinău. „Votez pentru viitorul țării noastre. Eu aș vrea să facă ceva și pentru țara noastră, că trăim într-o sărăcie foarte mare”, spune ea, în timp ce mama i se ascunde după spate, de frica reportofonului. Doar tatăl sare cînd mă vede: „nu te ascude, Liuda! Las’ să știe lumea… că data trecută am stat șase ore la consulat, da’ ne-am enervat și am luat un autobuz spre Aneni, acolo am votat”. Cu tot cu nemulțumirile lor, oamenii se adună, iar coada se întinde în deal. Băiețelul în portocaliu și-a găsit altă ocupație: o fetiță cu geacă și pălărie roz, tot de vreo șase ani, căreia îi explică de ce „e mai bine cu Băsescu”.
Anastasia CONDRUC (Chișinău)
Adaugă un comentariu