Viciile Europei
1001 de chipuri 17 ianuarie 2010 Niciun comentariu la Viciile Europei 2„Hai băieți, grăbiți-vă, închideți ușa aia, nu o trîntiți. Ia spuneți, aveți țigări la voi?” ies cuvintele valvîrtej din gura lui nea Vasile, amestecîndu-se între ele. În două minute, tinerii își aruncă gențile în spatele microbuzului, numără în gînd pachetele de țigări burdușite prin buzunarele interioare ale hainelor de blană și își îndeasă greutatea pe cele cîteva scaune rămase libere.
„Avem, avem, dar puteți să ne mai dați, numai că le vindem noi după aia” rîde Mihai și strecoară mîinile de un kilometru în crăpăturile dintre scaune. Pachetele de Winston se plimbă nonșalant de la un student la altul, apoi aterizează în interiorul moale al gecii. La vamă, acestea vor fi strînse încă o dată între pumni, apoi întoarse șoferului si vîndute mai apoi comercianților cu pielea tuciurie.
Nea Vasile face traseul Chișinău-Iași din ’90 încoace și răsucește volanul microbusului-omidă inclusiv în perioada sărbătorilor de iarnă. Cea mai „dulce” parte a călătoriei e atunci cînd scoate din torpedou cîte două bomboane „Bucuria” de persoană și, timp de cîteva minute, ambalajele lucioase foșnesc și acoperă glasul roților. „Nu-i mai frumoasă viața așa? Ne îndulcim, mai cîntăm, mai povestim și cele trei ore și jumătate zboară pe lîngă tine, nici nu le simți”.
Studenții sînt de acord. De asta le și place de omulețul cu limba pînă la cot. Numai la nea Vasile biletele se vînd cu două zile înainte, iar gențile cu sarmale calde se înghesuiesc printre adidașii, pantofii din piele întoarsă sau bocancii basarabenilor aciuați în căminele universităților din Iași. „Nu iau așa de mulți bani pentru genți. Îi înțeleg și eu, sînt studenți și au nevoie de mîncarea de acasă, dar tot cîte un leu sau doi îi pun să plătească”. Dar te scoți cu și mai puțin dacă ești client fidel și îl faci să îți rețină numele.
Întîlnirea din vamă
Șoferul cu păr doar pe ceafă și cu ochii mereu mijiți a zîmbet cunoaște toți vameșii de la postul de fontieră Sculeni. „Așteptați-mă înăuntru”, de parcă cineva ar fi încercat să fugă, „vin imediat. Mă duc să vorbesc cu prietenii mei, rezolvăm problema îndată, ia dați-mi de-acolo bomboanele alea” și își întinde iar gura pînă la urechi, salutînd ceremonios paznicii hotarului.
În timp ce călătorii scotocesc după pașapoarte, nea Vasile se și întoarce cu victoria desenată pe chip. În cîteva minute, microbuzul își va mișca leneș mădularele pe teritoriul României. Aici, studenții respiră ușurat, își desfac poșetele și scotocesc prin sacoșe după țigări și sticle de alcool. „Nea Vasile, da’ data viitoare ne dați mai multe bomboane?” se foiește neliniștită pe scaun o tînără cu zulufi castanii. „Îți dau, Lilia, îți dau, dar numai dacă mergi cu mine să participi la «tratativele» cu vameșii. Cu tine, voi avea mai multă baftă”.
Lina VDOVÎI
Adaugă un comentariu