160 de milioane de lei vechi pentru un post de conferențiar
Academia de gardă 7 martie 2010 Niciun comentariu la 160 de milioane de lei vechi pentru un post de conferențiar 4Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași trebuie să plătească daune morale de zece mii de lei și cheltuieli de judecată în valoare de 5500 de lei, pentru nerecunoașterea unei diplome a unui cadru didactic. Asist. univ. dr. chim. Mariana Neamțu din din Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului a dat în judecată universitatea pe 3 martie 2009 pentru faptul că nu i-a fost acceptat dosarul la două concursuri pentru posturi didactice, deoarece avea o diploma echivalenta celei de bacalaureat, obținute după terminarea Școlii Tehnice din Chișinău.
După un an de zile, aceasta a primit răspuns favorabil din partea justiției, sentința definitivă și irevocabilă fiind dată de Curtea de Apel Iași pe 23 februarie 2010.
„Am îndeplinit toate condițiile pentru a putea fi acceptată la concursurile pentru șef de lucrări și conferențiar. Am avut la dosar echivalenta diplomei de bac. Mi s-a părut discriminatoriu ca timp 14 ani să nu fiu promovată. Vreau să reiau discuțiile cu rectoratul”, a declarat asistentul. Motivul invocat de conducerea universității a fost lipsa diplomei autentice de bacalaureat, după legislația românească, din dosarul de concurs, drept pentru care a făcut recurs.
Diploma discordiei
„Adevărul e la mijloc. Și asistentul are dreptate și universitatea, pentru că ea nu poate încălca legea. Peste tot unde se depun dosare, se cere diploma în original sau echivalentul ei. Dosarul juridic cînd ajunge la Minister nu e primit, pentru că a terminat Școala Tehnică de la Chișinău. Asistentul e pus într-o situație dificilă. După ce a dat doctoratul, cum să dea bacalaureatul? E un cerc închis. Poate se vor rezolva aceste lucruri între state, între România și Republica Moldova”, a afirmat prof.univ. dr. ing. Ion Giurmă, rectorul Politehnicii. Conducerea universității a precizat că respectă decizia Curții de Apel și că va plăti întreaga sumă.
La sfîrșitul anului trecut, asist. univ. dr. chim. Neamțu a sesizat două teze de doctorat coordonate de către Matei Macoveanu, un profesor consultant din aceeași catedră, ca fiind un plagiat. În urma acestei acțiuni, cadrul didactic și-a pierdut dreptul de a mai conduce teze de doctorat.
Diana IABRAȘU
Adaugă un comentariu