Curiosul caz al domnului Păduraru

Honoris fără Causa 4 comentarii la Curiosul caz al domnului Păduraru 3414

Atentatul cu bombă care a avut loc asupra prof. univ. dr. Dumitru Păduraru, șeful Institutului de Anatomie al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF), vineri, 23 aprilie, este cel mai recent subiect de polemică în rîndul comunității academice din Iași. Petrecut la mai puțin de trei luni distanță de primul eveniment care l-a avut ca protagonist tot pe profesorul Păduraru, tentativa de omor a readus în discuție tarele din sistemul de învățămînt medical din Iași.

Pistol pentru auto-apărare

Pe 11 februarie 2010, prof. univ. dr. Dumitru Păduraru a fost atacat în fața casei sale de un individ, care pînă în prezent a rămas necunoscut. La acel moment, profesorul a refuzat să ofere orice fel de declarație presei. Însă, la primul curs de după externarea din spital a vorbit deschis cu studenții săi despre ce i s-a întîmplat. A povestit atunci cum un bărbat a cărui semnalmente nu a reușit să le identifice, l-a lovit prin geamul mașinii, înainte să apuce să coboare din vehicul. „Cînd a intrat în amfiteatru a văzut că există o anumită tensiune și a preferat să ne spună el ce a pățit. Ne-a întrebat ce vrem să știm. Ne-a mai zis că dacă apuca să se dea jos din mașină era altceva. Că nu-i tocmai un om mic și s-ar fi putut apăra. Dar așa l-a prins din lateral și i-a rupt maxilarul. Ne-a liniștit zicîndu-ne că acum e bine”, a declarat o studentă din anul al II-lea, din una din seriile la care susține cursuri profesorul Dumitru Păduraru.

Un alt student a declarat că tot la curs le-a spus că și-a luat permis de port armă și pistol. „L-am văzut apoi într-o zi în centru cînd cobora din mașină. Pe sub sacou avea un toc de pistol. După chestia cu bătaia și acum cu atentatul cred că e îndreptățit să-l poarte la el, deși nu știu ce-a făcut de s-a ajuns pînă aici”, a declarat Tudor, student în anul al II-lea la UMF.

O informație eronată apărută în cotidienele locale a fost demontată de către unul din anchetatorii care au lucrat la acel caz: „n-a fost vorba despre un box (n.r.: obiect metalic folosit în luptele de stradă), ci despre o cărămidă sau o bucată ruptă dintr-o bordură. La locul faptei s-au găsit urme de sînge, însă rezultatele analizelor n-au venit încă, așa că nu știm dacă era sîngele victimei sau al agresorului care s-a rănit în momentul în care a spart geamul mașinii”.

Atunci a fost primul moment în care s-a pus întrebarea „cine ar vrea să-i facă rău profesorului?”. Și tot atunci au apărut primele ipoteze.

Incertitudinea plutește pe la toate colțurile

Rectorul UMF, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae afirmă că profesorul Păduraru a fost cel care a susținut implementarea sistemului de tastare tip grilă la obiectul Anatomie. Acest fapt, după spusele unor studenților, a fost doar un pretext pentru a crește tariful mitei pentru promovarea unui examen. Însă și aici părerile sînt împărțite. „Îți trebuie halat lung și pînă în gît la examene și să pari că ai învățat toată noaptea, ca să nu ai probleme. Anii trecuți, pentru un examen la Anato, dădeai 350 de euro, iar acum s-a mărit tariful, e 500 de euro. Dar erau alții și mai răi. Varlaam, de exemplu, lua anii trecuți pe toate Anatomiile și 2500 de euro de la un student. Acum, teoretic e mai greu de fraudat, dar practic e mult mai ușor, pentru că cei care își cumpără examenul primesc rezultatele dinainte”, a explicat Irina, studentă în anul al II-lea.

Andreea afirmă că un coleg de-al ei care a plătit „taxa” pentru o notă de trecere a făcut un test. „A luat foaia de examen și i-a dat-o unei femei de serviciu să o completeze. Cînd au venit rezultatele, luase nota cinci”, a mai spus aceasta. De cealaltă parte, există voci din rîndul studenților care îi iau apărarea profesorului Păduraru. „E cel mai bun profesor pe care l-am avut pînă acum. La curs se vede că e pasionat din modul în care predă. Explică foarte bine și la notarea de la practică e corect. Dacă înveți, iei notă mare. Cei care dau mită, dau pentru că n-au învățat, nu pentru că le cere el. La fel și cu avansurile sexuale. N-a făcut niciodată apropouri cuiva. A, dacă te-ai dus tu la el după curs și i-ai zis că vrei să treci, asta-i altceva”, susține Andra, de asemenea studentă în anul al II-lea.

Ancheta nu a scos nimic la iveală pînă acum

Avansurile sexuale pe care se presupune că le face studentelor pentru a le trece examenul sînt și ele luate în calcul de anchetatori ca posibile motive de răzbunare. După atentatul cu bombă de acum două săptămîni, s-a constituit o comisie de anchetă venită de la București, care a preluat acest caz. Miercuri și joi, 28, respectiv 29 aprilie, conf. univ. dr. Dumitru Păduraru a lipsit de la cursurile pe care le avea de susținut pe motiv că se află la audieri.

Vineri, 30 aprilie, a venit rîndul studentelor din primii doi ani de studiu să fie chestionate. La sediul Poliției Municipale au fost chemate toate fetele care au participat la cursurile profesorului. Acestea au fost rugate de anchetatori să dea o declarație pe proprie răspundere în care să răspundă la întrebări precum: „ți s-a propus să-ți plătești examenul la anatomie?”, „ți s-au făcut avansuri sexuale în schimbul promovării examenului?”, „ai prieten?”, „unde ai fost în perioada în care s-a întîmplat incidentul?”, „ce sînt părinții tăi? lucrează într-un mediu în care folosesc substanțe explozive?”, și altele care le-ar fi putut oferi alte piste pentru investigație.

Unul dintre anchetatori, Georgiana C., i-a povestit unei studente și cîteva lucruri despre dispozitivul amplasat sub mașina profesorului: „dacă bomba explodează lîngă tine e foarte posibil să-ți producă daune majore. Dar, cum a fost amplasat sub mașina lui, existînd o protecție între el și bombă, nu ar fi avut cum să-l rănească. Doar că l-a speriat bine”. În cursul acestei săptămîni vor fi chemați la audieri și restul studenților, precum și colegii de catedră ai profesorului Păduraru.

Surse din rîndul anchetatorilor spun că dosarele în care este implicat profesorul au fost preluate de o echipă retrînsă și reverificate, menționînd că gravitatea cazului este foarte mare și că demersurile investigative conduc spre acțiuni ce derivă din crimă organizată și terorism.

***

Bani și terenuri

Conform declarației de avere pe anul 2009, disponobilă pe www.umfiasi.ro/atdoc/Declaratii_avere_2009/Declaratie_Paduraru_2009.pdf, prof. univ. dr. Dumitru Păduraru deține trei terenuri intravilane în zona Moara de Vînt, dobîndite în anii 2008 și 2009, însumînd o suprafață totală de 974,5 m˛. Valoarea de impozitare totală declarată este de 30.812 lei. Pe lîngă acestea, cadrul didactic de la UMF mai deține și un teren în comuna Schitu Duca, din 2007, a cărui valoare de impozitare a fost de 3.878 de lei. De asemenea, acesta a efectuat și o tranzacție imobiliară în 2008, cînd a vîndut un teren de 1200 de m˛ pe suma de 60.000 de euro.

În ceea ce privește activele financiare, profesorul are deschis un cont în euro la BRD, cu valoarea la zi (n.r.: 25. 05. 2010 – data la care a fost completată declarația) de 50.936 de euro. Pe lîngă acesta, mai deține alte două conturi, la BRD și BancPost, deschise în 2008, în valoare de aproximativ 200.000 de lei (circa 50.000 de euro).

Salariul anual net încasat este de 36.328 de lei, iar soția sa, Luminița Păduraru are venituri anuale nete de 62.734 de lei, însumînd salariul primit de la UMF în calitate de șef de lucrări și de la Spitalul „Cuza Vodă” din Iași.

Dumitru Păduraru este asociat și administrator la firma S.C. MP Consulting SRL, înființată în 2004, și care are o cifră de afaceri de 76.252 de lei raportată pe anul 2008, cu un profit net de 5.099 de lei. Firma își are sediul social la aceeași adresă cu imobilul în care locuiește profesorul.

Alex VARNINSCHI

Diana IABRAȘU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

4 comentarii

  1. aCID 24 iunie 2014 at 13:02

    Admitere, admitere, admitere!

  2. authuser 3 februarie 2015 at 12:09

    Admitere, admitere, admitere!

  3. Dorel 3 februarie 2015 at 13:35

    Admitere, admitere, admitere!

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top