Lecțiile se predau prin Doodle
1001 de chipuri 26 mai 2010 Niciun comentariu la Lecțiile se predau prin Doodle 2„Ofer meditații, și pe Messenger, la matematică, fizică, chimie, engleză, franceză, economie. Tel: 0740…”. După această recomandare îți închipui c-ar trebui să ai de-a face un pedagog de școală veche, cu părul alb și fruntea lată, care a avut la bătrînețe ambiția teribilă de-a se îndeletnici și cu utilizarea calculatorului. Dacă-i mai auzi și vocea groasă, care articulează cu siguranță cuvintele, aproape că te întrebi dacă nu cumva cartea lui de vizită online nu-i vreo farsă făcută de copii.
Titular, doar online
Însă, în spatele unei uși dintr-un bloc cu număr par de pe Strada Gării din Iași te întîmpină un tînăr cu păr blond și ochi mari, verzi. Muchiile perfecte ale cămășii albastre, cu dungi, trădează ceva din stofa de tînăr profesor. Are 26 de ani și este student în an terminal, pentru a doua oară, la Facultatea de Matematică a celei mai vechi universități din țară, după ce primele studii de licență le-a consacrat economiei. Lucrează la o firmă de consultanță financiară și a hotărît ca în timpul liber să se dea drept profesor pe Messenger. „Am decis să-mi pun cunoștintele la bătaie pentru că se merita. Se tinde din ce în ce mai mult spre învățămînt online, care să asigure cît mai multă comoditate copiilor”, îmi spune rapid, în timp ce mă privește atent.
Îmi povesteste apoi că dă meditații de aproape un an, deși niciodată n-a stat îndărătul unei catedre „adevărate”. „Nu am avut avantajul de a fi titular de catedră, motiv pentru care nici nu am meditat așa mulți elevi”. Oftează, apoi își ridică privirea și-mi spune că prima oară i-a venit ideea de a îmbina spațiul virtual cu învățămîntul în momentul în care o puștoaică de 17 ani pe care o medita s-a mutat într-o altă țară, dar a insistat să-și continue o parte din studii în limba maternă. „Plecase cu părinții, care munceau în Anglia, și am început să folosim Messenger-ul ca o metoda facilă de a comunica”. Pentru că îi preda probleme de matematică de liceu a folosit adesea și aplicația DOODLE (engl: a desena, a mîzgăli) pentru a putea transmite și rezolva schemele necesare.
Desenează în fugă cu degetele în aer probleme închipuite și îmi spune ca s-a descurcat ușor folosind mijloacele moderne de predare. 35 de lei a primit pe oră, ca și cum meditațiile nu s-ar fi desfășurat într-un spațiu virtual. Nu-mi dezvăluie cum a reușit să se impună în fața elevilor fără a-i convinge cu glasul grav și privirea serioasă.
Gianina PETRUCĂ
Adaugă un comentariu