Spovedania unui scriitor
Navighează pe-o pagină de carte 9 iunie 2010 Niciun comentariu la Spovedania unui scriitor 3Se zice că pentru un scriitor moartea este cea care, uneori, îi dă operei sale măsura împlinirii. Doar în cazul în care viața eșuează în a îndeplini această misiune. Dar dacă-i în viață și nu e sub egida anonimatului, e semn ca a plătit un preț mare pentru acest statut.
Pentru Pretextat Tach, un celebru scriitor distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, acest preț e o existență apăsătoare care îl face să se prăvălească sub greutatea sa considerabilă de 200 de kilograme, dar mai ales sub povara dozei de cinism, misoginism, și cruzime din care e constituită întreaga sa ființă.
În momentul în care în presă se află că mai are doar două luni de trăit, numeroși jurnaliști încearcă să îi ia „nesuferitului de scriitor” un ultim interviu în viață. Dar niciunul nu poate indura batjocura la care îi supune acest cinic. Doar Nina reușește să intre în jocul său, un joc pe viața și pe moarte, care pentru Pretextat capătă forma ultimei spovedanii.
Astfel, ea descoperă că „Igiena Asasinului”, romanul care l-a consacrat e, de fapt, autobiografic, că personajul feminin ucis e verișoara acestuia de 12 ani, singura și prima lui iubire, iar că asasinul nu e nimeni altul decît scriitorul însuși.
Justificarea întîmplării e una stupefiantă: „Era un experiment. Credeam că dacă o omor, o voi salva de a mai deveni adolescentă”. Cu alte cuvinte, moartea e pentru Pretextat singurul antidot prin care oamenii rămîn vesnic copii.
Romanul poartă semnele dualității uname, conform căruia în spatele oricărei monstruozități zace o tragedie, ce ascunde o sensibilitate de timpuriu repugnată.
Roxana MĂCIUCĂ
Adaugă un comentariu