Un vis și o lume

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Un vis și o lume 2

Dacă universul oropsit, lipsit de umanitate, de la Lărgeanca lui Bru­nea-Fox s-ar fi împletit cu uitarea și conflictele din lumea paralelă de la Tichilești, anarhia și instinctul de supravie­țuire al leproșilor dintr-un iezer de la capătul lumii ar fi fost confundate cu dorința de escapadă a românilor de la 1989 de sub dictatura comunistă.

La Tichilești, în ultimul laza­ret din Europa, pe o bucată de pămînt aruncată în mijlocul sălbăticiei co­muniste din România, își duc via­ța zeci de suflete oropsite într-un univers condamnat la singurătate. Co­piii lui Hansen, cum își spun ei adesea, încearcă să-și ducă traiul alimentîndu-l cu amintiri ca­re să îi facă să înțe­lea­gă că boala care îi macină este mai miloasă decît cred. Doar calmantul de zi cu zi și cea­iul din coa­jă de ulm le mai amor­­țesc du­re­rile, însă doar pe cele de su­pra­­față.

Două lumi paralele, cele între sănătoși și spurcați, au totuși un lu­cru în comun: dorința de a fi liberi. În spațiul restrîns al cufărului mor­ții de la Tichilești, cel mai aprig dom­nește peste ceilalți. Intrigile și do­­rin­ța de supremație asupra unui pe­tic de pămînt pătat de moarte se cons­truiesc precum un joc de lego. Cînd Robert Duncan și prietenul său pun la cale o escapadă din la­găr, sînt pedepsiți și supuși din cau­za aspirațiilor mult prea mari față de condițiile impuse de boală. În cele din urmă, în iarna lui ’89 a Ro­­mâniei comuniste, în­fo­metate de libertate, cei doi reu­șesc să sca­pe cu ajutorul băiatului care îi adu­cea pe leproși la Tichilești, îmbarcîndu-i pe un vas către Viena. După ce singurul lor adăpost fusese in­cendiat, cei­lalți leproși au fost hu­liți și alungați că­tre pieire prin fri­gul și ororile unei ierni ne­mi­loase.

Ast­fel, toată lumea lui Ognjen Spahic, redată prin ochii Copiilor lui Han­sen, reușește să rupă barie­ra xenofobă care inhibă gîndirea umaneă în a face deosebirea dintre boala trupului de cea a sufletului, ca un Big Bang în plină ascensiune. El tot ce speră este ca prognoza meteo să spună că diseară nu va mai fi ceață.

Iustina AMBRONO

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top