Muncă-n zi de sărbătoare
1001 de chipuri 7 decembrie 2010 Niciun comentariu la Muncă-n zi de sărbătoare 1Este ziua națională a României, ora cinci după-amiază, iar omul așteaptă în gara din Iași să plece trenul spre casă. Mihai lucrează ca zilier în construcții și de 1 decembrie a muncit. „Patronul nu cunoaște asta, el vre să termini mai răpidi”, îmi zice potrivindu-și fesul pe cap, abia de i se mai văd sprîncenele.
Apoi continuă „eu cînd m-am angajat la el, l-am întrebat dacă ari de muncă pînă la iarnă, acuma nu pot să-i cer să stau acasă că mîini nu mă mai primește. Pot să stau eu acasă cum stau aiștia de la stat?”. Vara n-a găsit nimic de făcut și acum este nevoit să muncească șase zile pe săptămînă, de dimineața pînă seara. Spune că nu are de ales și nici nu e pretențios, unde lucrează acum este aproape de gară și îi convine, pentru că nu cheltuie banii pe autobuz sau tramvai.
Are aproape 30 de ani și o familie pe care, spune el, o iubește: „n-am nimica în afară de ei, pentru ei trăiesc și muncesc”. Face naveta cu trenul pînă la Sîrca, apoi mai merge cîțiva kilometri pe jos prin cîmp pînă acasă, la Lungani. Uneori mai vine cîte un om cu căruța și ajunge mai repede la soție și băiețelul de nouă ani. De cum ajunge, mai face treabă pe lîngă casă dacă nu s-a întunecat încă.
Pentru fiecare zi de muncă este plătit cu 40 de lei, bani pe care îi ia în fiecare sîmbătă. „Ieu două milioane patru sute pe săptămînă, cu aiștia fac naveta și mănînc o dată pe zi, la doișpe” îmi spune a lehamite Mihai.
S-ar fi bucurat să stea cu familia astăzi, măcar să se odihnească, nu îl interesează așa de mult patriotismul și exclamă sincer că „nu știu ce-i aia. Nu ni-o zis ci-i aceala patriotism așa cum îți zîce ție la facultate, cum ai zis că ești acolo”, și pentru prima dată se întrevăd regretele. A muncit de mic, iar școala profesională pe care a făcut-o nu l-a ajutat prea mult și consideră că „ziua asta nu-ni dă de mîncare dacă nu muncesc”. Nu dă vina pe nimeni pentru condiția în care se află, consideră că poate dacă l-ar fi interesat mai mult buchiile ar fi fost și el angajat la stat și ar fi avut un salariu mai mare.
Pe Mihai viața politică nu îl fascinează, înjuratul politicienilor nu îi pune de mîncare pe masă lui și familiei, își vede doar de serviciu și de grija să fie plătit pentru treaba pe care o face. Pentru el, o zi de muncă este mai importantă decît ziua națională.
Georgel COSTIȚĂ
Adaugă un comentariu