Unde colindele sună mai dulce
1001 de măști 15 decembrie 2010 Niciun comentariu la Unde colindele sună mai dulce 1Îl așteaptă cu toții pe Ștefan de jumate de oră. Nu mișcă nimeni nici un deget fără el. S-au așezat mai întîi în trei rînduri, fix ca la cor, dar rîndurile s-au destrămat așteptînd și s-au transformat în grupuri mici, dispersate pe interese: colo vorbesc despre mașini, dincolo despre fete. Dar cel mai mult despre alegeri, subiectul cel mai aprins și cel mai dezbătut de basarabeni. E marți seară și ședința de azi va fi una specială.
Ușa sălii B113 se izbește de perete și în interior răbufnește glorios Ștefan. E îmbujorat de frigul de-afară și are înșirat pe față un zîmbet, de la o ureche la alta. Nimeni nu îndrăznește să-l apostrofeze, iar el se înfige fălos în fața tuturor și bagă mîna în buzunaru gecii. Cu un gest de magician scoate de-acolo un fluier de lemn negru, îl duce la gură și începe o melodie alertă, pe care o prind din mers fetele din cor.
„Auzi mă, da parcă era în re minor data trecută”, îi strigă Radu, cel care proiectează glumele din spatele colegilor. El e agentul provocator. Chiar în momentul în care toți încep să cîte lin „covorul alb se-așterne iarăși”, cîteva fete o zbughesc afară cu mîinile la gură. Revin cu mutre supărate peste două minute: „Radule, noi nu mai cîntăm dacă ne gîdili!”. Se așază la loc și melodia începe să curgă parcă mai bine. Ca să sune și mai frumos, Dumitru a decis să tacă. Mai bine face o listă de prezență, ca să știe cine cine merge săptămîna viitoare cu colinda pe la profesori și, poate, pe la prietenii lor de la Oficiul Român pentru Imigrări din dealul Copoului. Apoi cîntă colinda lor preferată, cea cu „papușii de fier”, care, îmi explică Dumitru, vine din Moldova, dar nu de peste Prut.
Anastasia CONDRUC
Adaugă un comentariu