Țipăt din înghețata Rusie
Navighează pe-o pagină de carte 25 ianuarie 2011 Niciun comentariu la Țipăt din înghețata Rusie 3„Oamenii îmi spun adesea că sînt pesimistă; că nu cred în puterea poporului rus; că opoziția mea față de Putin s-a transformat într-o obsesie și că dincolo de asta nu mai văd nimic altceva. Problema este că văd totul. Văd și ce este bine, și ce este rău.
Văd că oamenii își doresc o viață mai bună, dar că sînt incapabili să-și transpună dorința în realitate, și că, pentru a disimula acesta adevăr, se concentrează asupra aspectelor pozitive și pretind că ceea ce este negativ nici nu există”, mărturisește Anna Politkovskaia în ultimul capitol al „Jurnalului rusesc”, carte apărută postum, după ce jurnalista de la Novaia gazeta a fost asasinată în liftul blocului în care locuia la Moscova. În însemnările sale zilnice, scriitoarea a fost preocupată de realegerea lui Putin din 2003 căutînd să dezvăluie întregii lumi că dispariția lui Ivan Rîbkin, unul dintre contracandidații cîștigătorului, a fost pusă la cale chiar de Putin. Astfel, Anna descoperă că acesta trăiește în Londra, deși se spusese că a fost otrăvit la Moscova.
În 2004, un atac cu bombă într-un metrou moscovit avea să ucidă 39 de oameni. Astfel, jurnalista începe să viziteze victimele și apropiații acestora la domiciliu. Mai tîrziu, avea să noteze că motivul morții este trecut sub tăcere, fără nici o explicație. Aceeași tactică a fost adoptată și după asedierea școlii din Beslan, iar cînd Anna a hotărît să meargă direct la locul unde se produsese fapta, i s-a turnat otravă în ceașca de ceai care i-a fost servită la bordul avionului. Faptele din Cecenia o îndeamnă pe scriitoare să-și asume rolul de apărătoare a drepturilor omului și să întrețină contactul cu oamenii de acolo, iar cînd este nevoie, să fie o punte între autorități și aceștia.
Peste toate notițele sale curge sînge la fel de mult ca în Evul Mediu. Dacă unui cetățean rus îi sunt aruncate pe fereastră, de două ori, pungi cu inima și urechile cuiva, unui turist chinez „capul îi zace departe de trup”, după un atac sinucigaș. De fapt asta și este surprins în cartea jurnalistei: lupta de zi cu zi a oamenilor obișnuiți cu regimul impus democratic, dar care funcționează „sălbatic, mai sălbatic decît în epoca stalinistă.”
Adaugă un comentariu