Legea Educației scoate studenții în stradă

Academia de gardă Niciun comentariu la Legea Educației scoate studenții în stradă 3

Studenții din toată țara pregătesc ample proteste pentru perioada ur­mă­toare, susținînd că Legea Educației Na­ționale le știrbește autoritatea în u­niversități, iar drepturile lor sînt ne­gli­jate. Situația taberelor studențești și taxa de studiu sînt alte probleme pe care aceștia le-au adus în discuție, în­tre 14-18 februarie, cînd a avut loc Fo­rumul Organizațiilor Studen­țeș­ti din România (FOSR), la Galați, organizat de Alianța Națională a Or­ganizațiilor Studențești din Ro­mâ­nia (ANOSR).

Acolo s-au întîlnit a­pro­ximativ 200 de lideri ai ligilor și asociațiilor care au dezbătut prevede­ri­le Legii Educației Naționale și mo­dul în care își desfășoară activitatea Au­toritatea Națională pentru Sport și Tineret (ANST). În urma dezbateri­lor, studenții au hotărît să realizeze un calendar al protestelor și să în­cea­pă o serie de negocieri cu ministrul Edu­ca­ției, Cercetării, Tineretului și Spor­tului.

„Ministerul se preface că nu știe despre ce este vorba și încearcă să in­du­că opinia publică în eroare. Pro­ble­ma e alta. Noi am transmis MECTS poziția ANOSR privind lipsa celor 25 % din comisia de alegere a rectorilor și din Consiliul de Ad­mi­nis­tra­ție, unde deocamdată avem doar un student și nu este scris ca fiind obligatoriu ascest lucru, în plus un student nu reprezintă 25%. MECTS a vrut să ne decredibilizeze. Am solicitat o po­ziție oficială a ministerului să vedem cum putem rezolva acest lucru prin me­todologii, însă nu ni s-a răspuns decît printr-un comunicat, care mi s-a părut o ofensă la adresa mișcării studen­țești”, a declarat Cristina Fiț, vi­ce­președinte PR ANOSR.

Primul semn de nemulțumire al studenților a fost un flash-mob în fața Universității Dunărea de Jos din Ga­lați, formînd din trupurile lor sem­nul de 25%. Replica MECTS, po­tri­vit comunicatului de presă de pe 17 fe­bruarie a fost următoarea: „prevede­rile Legii Educației Naționale sînt cît se poate de clare și că motivele flash mob-ului – pe care îl apreciem ca rea­lizare artistică – de la Galați trebuie căutate în altă parte”.

MECTS subliniază că manifes­tă­rile studenților nu sînt justificate, pen­tru că așa cum se arată în același co­mu­nicat se dorește emiterea unui Or­din de Ministru care să consacre „Co­dul drepturilor și obligațiilor studen­ți­lor, propus de organizațiile studen­țești”. Mai mult, se precizează că în Ar­ticolul 207 din Legea Educației Naționale este prevăzut: „componența membrilor consiliului facultății este de maximum 75% cadre didactice și de cercetare, respectiv minimum 25% studenți”.

La finalul ediției cu numărul șase a FOSR s-a redactat un raport pe di­men­siunea socială ce urmează să fie dat publicității în cursul săp­tămînii vi­itoare, anunțînd proteste ale studen­ți­lor din toată țara.

Diana IABRAȘU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top