De la înălțimea tăcerii
Editorial 15 martie 2011 Niciun comentariu la De la înălțimea tăcerii 4Ei nu cunosc înclinarea în fața sorții, decît în chip de salut și de reverență. Cu mîinile alăturate într-o linie perfectă, ca de rugăciune. Elegant, solemn. Ce-i cutremură pe dinăuntru rupe zăgazurile sufletelor lor, dar nu le frînge demnitatea. Cînd pieptul lor se umflă de spaimă și inima li se umple de amărăciune, burtierele televiziunilor nu pocnesc de urlete și isterie, într-o dizenterie verbală. La închiderea ediției ziarului, japonezii au raportat următoarele: un cutremur de 8,9 grade pe scara Richter, 150 de replici, 160 de oameni iradiați, 1.800 morți, peste 10.000 de dispăruți, 590.000 de persoane evacuate.
Cifrele rupte dintr-o realitate în care pămîntul a înghițit destine, valurile au înecat comunități și radiațiile au învăluit cu brațe otrăvite corpurile oamenilor, nu poartă pecetea paranoiei, ci a unei tragedii pe care japonezii nu caută s-o cuprindă în cuvinte. Toată drama lor se consumă într-un ritual guvernat de-o taină nepătrunsă. Lumii dimprejur îi furnizează imagini care se izbesc în tăcere de retină și date dureros de precise. Oglinda lor mediatică nu augmentează, nu distorsionează. Fiindcă realitatea e de-o profunzime dramatică a cărei simplă redare este suficientă.
Acele imagini din timpul unei reuniuni oficiale, zguduite de nervozitatea primului cutremur, ce înfățișează oameni care nu se clintesc de la locurile lor, au o încărcătură emoțională fără de seamăn. Ele sînt mai „tari” decît cadrele care surprind tsunami-ul măturînd orașe, decît filmările din satelit care ne prezintă cum anumite zone au fost șterse ca de-o radieră prea grunjoasă, decît faliile căscate în mijlocul străzii menite să-nghită țara lor în disperare. Fiindcă acele imagini ne arată oameni în picioare. Sînt impregnate de spiritul, forța și demnitatea unui popor care și-a asumat zdruncinările nu ca pe-un pretext de renuțare și revoltă în fața unui destin injust și potrivnic, ci ca pe-o adversitate de care nu trebuie să se lase îngenunchiați.
Japonezii știu că frica produce efecte mai năprasnice decît orice dezastru. Românii, din contra. Ei sînt samuraii pervertiți, care folosesc spaima ca pe o armă de auto-distrugere în masă. Pentru televiziunile autohtone, drama Japoniei a fost o pradă în sînge, proaspăt răpusă, numai bună de satisfăcut poftele de tragic spectacular. Au sărit pe subiect ca hienele, trăgîndu-l în ograda îmbîcsită a realităților locale și derizorii. Marele dezastru natural a ajuns, ca și micul trafic, ca și colaborările cu securitatea, ca și bețiile lui Băsescu în studioul televiziunilor teoretic specializate pe știri, care au început să forțeze legături inexistente între noi și ei. „Este pregătită România pentru un cutremur?”, se întreba Vadim Tudor în direct, spurcînd conducerea actuală că nu a investit în siguranța clădirilor, în timp ce, în Țara Soarelui Răsare oamenii cu inima tare își găseau motive să se mai trezească dimineața. Am dovedit încă o dată că ne place să ne așezăm în genunchi, doar-doar așa vom fi mai puțin zguduiți dintr-ale nostre în timp ce așteptăm să fim șterși de pe fața pămîntului.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu