Omul din umbra Bojdeucii din Țicău
De pe scena Iașului 28 martie 2011 Niciun comentariu la Omul din umbra Bojdeucii din Țicău 2Povestitorul vesel și pus pe șotii din Humulești are o istorie mai lungă și mai diferită decît fantasmele care au circulat despre el de-a lungul timpului. N-a fost defel așa vesel cum zice cartea, a fost student, citit, econom și victima nedreptăților socialismului timpuriu. A contribuit la formarea primei Case de Economii și cel mai mult i-a plăcut să trăiască în căsuța lui de la marginea Iașului. Și astea le-a rostit biograful său devotat Constantin Parascan cu prilejul Zilei Porților Deschise de la Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, care a avut loc joi, 24 martie, de la ora 14.00.
Amfiteatrul tocit din pietre și scînduri din fața Bojdeucii s-a umplut rapid, pînă ca organizatorii de la Prime Iași și Asociația Mai Bine să termine de aranjat decorațiunile handmade. Pe Constantin Parascan doar secolul și straiele l-au împiedicat să fie prieten la cataramă cu Nică a lui Ștefan Apetrei. Vorbește molcom despre povestitorul humuleștean, rîde cu poftă și se minunează de gloata care s-a strîns într-o zi așa frumoasă la muzeu și nu „prin baruri, pe unde umblă de obicei tinerii”.
A pătruns încet, mergînd pe vîrfuri în universul operei și bojdeucii lui Creangă. Și înainte de orice a statuat ca punct de plecare că la micuța casă din Țicău a trăit cel care a fost tradus în mai bine de 50 de limbi ale pămîntului.
Creangă cel adevărat
„Sigur, poate veni altcineva peste ani și să spună că Creangă nu a fost cum l-a descris Parascan, ci cu totul altfel. E dreptul lor și nu mă bag, dar un lucru cert era acela că Ion Creangă a fost cel care s-a perindat prin toate locurile de care, sigur, ați auzit și voi, și prin mahalale, și prin tîrguri, bodegi și prin preoțime”, continuă istoricul, cu privirea pierdută undeva în sutele de documente prin care a trecut ca să dea de povestea dreaptă. La 35 de ani, Ion Creangă a fost scos din slujba de diacon de la Mănăstirea Golia, pierzîndu-și astfel și calitatea de învățător, iar atunci, căutîndu-și o casă cu chirie, s-a mutat aici, în această căsuță pe care el a botezat-o bojdeucă. „Eu am descoperit elemente speciale, altceva decît se știa despre Ion Creangă. Mai întîi trebuie să fac referire la data nașterii lui. A apărut o dihonie în 1939 care spunea că Ion Creangă s-ar fi născut în 1839 și nu în 1836, cum notează chiar el. Ca să lămurim, data nașterii lui a fost 1 martie 1936.”
Cine nu trăgea în ciori la Golia
Ion Creangă n-a fost un om vesel și fericit așa cum îl numește și George Călinescu în monografia sa. Afemeiat mai este numit pentru că ar fi scos un șoarec din sîn Mariei Săvucului cînd erau la șezătoare sau pentru că o trăgea de cozi pe Smărăndița Popii.
Dar cea mai mare trăsnaie a fost aceea cu împușcarea ciorilor la Mănăstirea Golia. „Să se jure careva dintre voi că n-a auzit sau citit că Ion Creangă a fost dat afară din preoție pentru că împușca ciori. Este un stereotip care a circulat și circulă încă. Eu am cercetat toate documentele, pagină cu pagină, de atunci, de la Arhivele Statului, am cercetat toată presa și le-am pus față în față. Este o tîmpenie lansată de un cunoscut al lui, chiar după moarte, care a scris și prima biografie.”
Acest individ era din cercul socialist de la Iași și i se părea că Biserica și preoțimea trebuie minimalizate în rostul lor în viața oamenilor. De aceea a venit cu teorii că diaconul își imagina că ciorile acelea reprezintă preoții îmbrăcați în haine negre, că trăgea și se răzbuna trăgînd spre ciori. A fost o invenție care lui Călinescu i-a plăcut mult și de aceea a dăinuit pînă azi.
A avut un singur copil și, contrar a ce citim prin „Amintiri”, Creangă a fost și el student, la Teologie, în primii ani ai Universității „Cuza”, dar n-a terminat. Își instituționalizase biblioteca încă de cînd era un puști la Seminarul de la Socola, scriind caligrafic pe prima pagină a cărților pe care le cumpăra cu greu, „Ex libris meis – Această carte aparține Bibliotecii Ion Creangă” și a locuit pînă în ultima clipă a vieții aici, în bojdeucă, împreună cu o femeie, pe nume Tinca Vartic.
Poveștile istoricului Parascan mai aveau mult pînă să se termine, cînd cei de la Ansamblul „Doina Carpaților” au coborît zîmbitori pe treptele curții iscînd o horă cu flori roșii în cosițe galbene. Dar nu i-a lăsat să se prindă a dansa, pînă nu le-a zis să ia aminte că-i era dator lui Creangă. De asta a coborît la bojdeucă în ’89, cu o lumînare, să-l privegheze și ca să aștepte un semn de la cel căruia i-a dăruit atîția ani de studiu. Și l-a primit, iar atunci a prins a-i cerne cu nea pe plete. Trebuia să coboare atunci „pentru că, prin faptul că am scris despre el, mi-a oferit o secundă de nemurire.”
Alexandra PANAETE
Adaugă un comentariu