Masterele se amînă pînă în toamnă

Academia de gardă Niciun comentariu la Masterele se amînă pînă în toamnă 7

Anul acesta, admiterea la master nu­ va mai fi susținută în luna iulie, ci va fi amînată pînă în septembrie. Con­­cursurile de admitere vor avea loc­ în toamnă, pentru că nu toate in­st­ituțiile de învățămînt îndeplinesc cri­­teriile pentru a organiza astfel de cur­­suri. Din acest motiv, fiecare universitate este obligată să își facă propria evaluare, pe care o va trimite Mi­­nisterului Educației pînă pe 23 mai, iar la sfîrșitul lunii, o echipă de experți ai Asociației Universităților E­­uropene va veni la București să a­na­­­­lizeze datele trimise de instituțiile de­­ învățămînt superior.

În urma acestei clasificări, vor e­xis­ta trei categorii de universități: u­ne­le centrate pe educație, care oferă nu­­mai pregătire de licență, altele a­xa­­­te pe cercetare științifică sau cre­a­ți­e artistică, ce au pe lîngă licență și cur­suri de masterat, iar o altă catego­rie este cea a universităților de cerce­ta­re avansată, care au locuri și pentru doc­­­torat. „Ministerul Educației a schim­­bat data de desfășurare a admite­rii la master pentru că se află în curs­­ ac­ti­vi­­tatea de clasificare și ierar­hi­zare a universităților. Ni se cere un­­ mor­man de date la care se mun­ceș­te din greu și s-a afirmat de la Mi­nis­terul E­du­ca­ției că locurile la masterat se vor a­cor­da în funcție de cate­go­ria de cla­si­ficare pe care o va că­pă­ta universitatea după încheierea ac­ti­vi­tății de clasificare și ierarhizare. Aceasta nu se mai poate face pînă în va­ră, așa că rămîne pentru toamnă, de­oarece nu primim cifra de șco­la­ri­za­re de la minister pînă atunci”, a declarat Dan Mircea Gușă, prorector pe activitatea didactică la Uni­ver­si­ta­tea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Mai mult, în acest an, locurile pentru doctorat vor fi scoase pentru pri­ma dată la concurs, ministerul pre­gătind 3.500 de locuri pentru a­cest nivel. „Tot de clasificare ține și a­ceastă modificare pentru că nu toate u­niversitățile vor putea ține doctorat. U­nora se poate să li se interzică acest lucru. Dacă vrem să primim finanțare tre­buie să participăm la asemenea com­­peteții de granturi de cercetare. Pot fi niște criterii care să orienteze fondurile acolo unde este activitate mai rodnică. Este un alt mod care se în­cearcă în acest domeniu al doctora­tu­lui ca o reformă”, a mai precizat prof.­ univ. dr. ing. Dan Mircea Gu­șă. Con­ducătorul de doctorat va pre­zen­ta una sau mai multe teme în fața unei comisii, iar dacă nu va fi selectată nici o temă, instituția nu va­ primi locuri la doctorat. În funcție de temele cîștigătoare, universitățile pot scoate la concurs locurile la doctorat în interiorul instituției.

Ramona BALABAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top