Masterele se amînă pînă în toamnă
Academia de gardă 26 mai 2011 Niciun comentariu la Masterele se amînă pînă în toamnă 7Anul acesta, admiterea la master nu va mai fi susținută în luna iulie, ci va fi amînată pînă în septembrie. Concursurile de admitere vor avea loc în toamnă, pentru că nu toate instituțiile de învățămînt îndeplinesc criteriile pentru a organiza astfel de cursuri. Din acest motiv, fiecare universitate este obligată să își facă propria evaluare, pe care o va trimite Ministerului Educației pînă pe 23 mai, iar la sfîrșitul lunii, o echipă de experți ai Asociației Universităților Europene va veni la București să analizeze datele trimise de instituțiile de învățămînt superior.
În urma acestei clasificări, vor exista trei categorii de universități: unele centrate pe educație, care oferă numai pregătire de licență, altele axate pe cercetare științifică sau creație artistică, ce au pe lîngă licență și cursuri de masterat, iar o altă categorie este cea a universităților de cercetare avansată, care au locuri și pentru doctorat. „Ministerul Educației a schimbat data de desfășurare a admiterii la master pentru că se află în curs activitatea de clasificare și ierarhizare a universităților. Ni se cere un morman de date la care se muncește din greu și s-a afirmat de la Ministerul Educației că locurile la masterat se vor acorda în funcție de categoria de clasificare pe care o va căpăta universitatea după încheierea activității de clasificare și ierarhizare. Aceasta nu se mai poate face pînă în vară, așa că rămîne pentru toamnă, deoarece nu primim cifra de școlarizare de la minister pînă atunci”, a declarat Dan Mircea Gușă, prorector pe activitatea didactică la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.
Mai mult, în acest an, locurile pentru doctorat vor fi scoase pentru prima dată la concurs, ministerul pregătind 3.500 de locuri pentru acest nivel. „Tot de clasificare ține și această modificare pentru că nu toate universitățile vor putea ține doctorat. Unora se poate să li se interzică acest lucru. Dacă vrem să primim finanțare trebuie să participăm la asemenea competeții de granturi de cercetare. Pot fi niște criterii care să orienteze fondurile acolo unde este activitate mai rodnică. Este un alt mod care se încearcă în acest domeniu al doctoratului ca o reformă”, a mai precizat prof. univ. dr. ing. Dan Mircea Gușă. Conducătorul de doctorat va prezenta una sau mai multe teme în fața unei comisii, iar dacă nu va fi selectată nici o temă, instituția nu va primi locuri la doctorat. În funcție de temele cîștigătoare, universitățile pot scoate la concurs locurile la doctorat în interiorul instituției.
Ramona BALABAN
Adaugă un comentariu