Somnifere pentru nemuritori
Navighează pe-o pagină de carte 10 octombrie 2011 Niciun comentariu la Somnifere pentru nemuritori 2„Nimic nu se construiește pe piatră, totul se construiește pe nisip, dar trebuie să construim ca și cînd nisipul ar fi piatră”. Iar nisipul, la Jose Luis Borges, nu se înscrie în sfera clișeului clepsidrei, ci în tiparele cele mai fluide ale hărții universale. Timpul “se furișează precum nisipul” în lumile sale, învăluind, înghițind, regurgitînd o viață pe cît de pulsîndă și vorace în experiențe și trăiri, pe atît de conștientă de efemeritatea sa.
„Cartea de nisip”, volumul de proză scurtă care a văzut prima dată lumina albicioasă a colii de hîrtie în 1975 a fost reeditat anul acesta de editura Polirom. Acesta reunește, aparent accidental și dinadins eclectic, o colecție de 13 pastile care îmbină epicul cu un lirism metafizic și meditativ ale căror axis este însuși timpul.
„Dacă ceilalți vor citi visul meu ca pe o poveste, cu vremea va deveni poate astfel și pentru mine”. Scriitorul care a definit convergența dintre viața palpabilă și ficțiune vede în mare parte din prozele acestui volum visul ca loc de trecere dintre cursul natural al timpului și imponderabilitatea temporală. În „Celălalt”, dedublarea, confruntarea cu un alter-ego al său mai tînăr îl face să conchidă, în comfortul referințelor livrești, că visul lui a durat mai bine de șaptezeci de ani, iar „atunci cînd te deștepți, te regăsești, în mod fatal, pe tine”.
„Urlica” e încarnarea iubirii care durează o clipă și rămîne impregnată peren în țesătura spirituală a sinelui, mai adînc decît rădăcinile de Araucaria, smulse din pămînturile Casei cu Ziduri Roșii.
Volumul, în reuniunea tuturor elementelor dispersate, se desfășoară pe ramurile unui arbore cu rădăcini plutitoare. În cuprinsul acestuia, Borges definește conceptual că omul își trăiește imuabil destinul ingrat de a fi singurul muritor al pămîntului, prin simplul fapt că-și conștientizează mortalitatea.
Alexandra PANAETE
Adaugă un comentariu