Iașul cu baston și pălărie
1001 de măști 18 octombrie 2011 Niciun comentariu la Iașul cu baston și pălărie 1Aglomerat Iașul, mon cher. Pe lîngă amalgamul de fețe și haine colorate din preajma Mitropoliei, străzile orașului au fost colindate în aceste zile și de statui vii îmbrăcate în straie de epocă. Au ieșit doi cîte doi din clădirea primăriei atrăgînd atenția celor din jur. Un bătrînel, care pe semne își uitase ochelarii acasă, a încurcat borcanele și a urat „casă de piatră” unui cuplu participant la promenadă. Dar ce contează? Important e că a făcut domnișoara să roșească de după evantai și pe tînărul domn să mai umfle nițel pieptul. Păcat totuși că odată ce intrau în mulțime mai încurcai fustele frumoaselor domnițe cu cele ale pirandelor aflate prin zonă și jobenele tinerilor ce le însoțeau cu pălăriile negre ale bulibașelor cu mustăți răsucite.
Deși era o zi cu soare, frigul a mușcat bine din oricine se încumeta să iasă afară fără o haină în plus. Pentru domnii cu joben nu a fost o problemă. Încheiați pînă-n gît, cu pardesie mai grosuțe în dotare și pălării apăsate bine peste urechi au fluierat pe toată durata promenadei fără a se îngrijora de frig. În schimb, domnițele noastre au cam tremurat din toate dantelele. Rochiile subțiri cu volane, care cel mai probabil au fost croite pentru zilele toride de vară, nu prea le-au apărat de frig si nici de ochii lacomi ai bărbaților ieșiți cu familia. Cu toate acestea au împărțit cu stoicism programul cu evenimentele organizate de Primăria Municipiului Iași trecătorilor, copiii fiind cei mai entuziasmați că au primit fițuica colorată de la „o tanti frumoasă”.
Pe băiatul meu l-a mîncat Iulius Mall
Parada s-a încheiat cu cîntece și dansuri. În Piața Unirii trecătorii au fost invitați la muzică medievală cu iz oriental, iar cîteva domnițe cu rochii ce lăsau privirile să treacă dimpreună cu vîntul au încîntat sufletele bărbaților și nu numai cu dansul lor jucăuș și săltăreț. Nu se știe sigur dacă din prea mult zel sau din cauza soarelui cu dinți mai grăbeau pașii de dans însă cert este că domnișoarele din Ansamblul Coconițele de la Ateneul Tătărași au animat pentru o oră și mai bine atmosfera din Piața Unirii.
Pe toată durata paradei, statuile vii ce au împrumutat straiele de sărbătoare din perioada lui Caragiale, au desenat pe fețele tuturor cîte un mic zîmbet. Poate mai puțin pe chipul unei bătrîne care privea pierdută în urma unei perechi costumate. „Așa am avut și eu un băiat, dar l-a mîncat Iulius Mall. Iar celălalt băiat se luptă la Hala Centrală și fumează în fiecare zi de 500 de mii.” Își șterse apoi nasul și gura cu dosul mînecii, dă un oftat prelung apoi se resemnează singură. „Măcar am sacoșa asta cu fasole”.
Andrei MIHAI
Adaugă un comentariu