Lasere de la Minister cu baterii de-acasă
Honoris fără Causa 15 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Lasere de la Minister cu baterii de-acasă 6Finanțarea cercetării din România se face cu firimituri. Din întregul Produs Intern Brut (PIB) al țării, institutele, departamentele și filialele Academiei Române care se ocupă de domeniul cercetării ar trebui să primească măcar 1%, deși Uniunea Europeană stipulează și sume pînă 6%. În prezent însă, oamenii din laboratoare trebuie să se mulțumească și cu mai puțin de jumătate de procent, prea puțin, din punctul lor de vedere, pentru a le putea cere și performanță. Ei susțin că fac cercetarea din pasiune, dar asta nu le umple magaziile cu recuzita de care au nevoie ca de aer. Pe de altă parte, toate întîlnirile instituțiilor care se ocupă cu finanțarea sînt guvernate de o neliniște. Dacă banii s-ar înmulți, am avea suficienți cercetători de calitate care să-i cheltuiască?
Procedura prin care este finanțată cercetarea în România a trecut în ultimii ani printr-un proces de adaptare la standardele europene. Începînd cu 2007, fondurile au fost repartizate departamentelor de cercetare din universități, institutelor de profil și filialelor Academiei Române din domeniu prin intermediul unei competiții naționale de proiecte, pe diferite paliere, numită inițial Planul pentru Cercetare, Inovare și Dezvoltare 2007-2013, dar cunoscută sub numele de Planul Național II (PN II). Conform metodologiei de aplicare, acesta se concentrează pe palierul IDEI, pentru „obținerea unor rezultate științifice și tehnologice de vîrf, compatibile cu cele de nivel european”, sau Resurse Umane, în vederea „creșterii numărului de cercetători, îmbunătățirii performanțelor acestora și atragerea în România a cercetătorilor din afara granițelor țării”. Totodată, se mai mizează și pe Inovare, „dezvoltare tehnologică și asimilare în producție a rezultatelor cercetării”, cît și pe Parteneriate, cu scopul de a „crea condiții pentru o mai bună colaborare între diferitele entități de cercetare-dezvoltare și inovare, agenți economici și/sau unități ale administrației publice”. Acest ultim palier, al Parteneriatelor cu mediul privat, a fost adăugat ulterior fazei inițiale a proiectului.
De finanțare de bază mai beneficiază, conform Adrianei Rotar, expert în comunicare de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățămîntului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), doar filiale ale Academiei Române, care „este ordonator principal de credite, avînd finanțare directă de la bugetul de stat”.
Finanțarea de bază, dată preferențial
Deși există mai multe organisme care reglementează felul în care fondurile menite cercetării sînt manipulate și distribuite, toate se subordonează Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS) și Consiliului Național pentru Cercetare Științifică (CNCS). UEFISCDI este o extensie a acesteia din urmă, care se asigură cu organizarea competițiilor de granturi și este legătura dintre Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) cu instituțiile publice care aplică pentru acest tip de granturi.
Dincolo însă de procedură și de reglementări, cercetătorii români, atît din mediul universitar, cît și de la institutele de profil sau de la filialele din țară ale Academiei Române, se plîng de faptul că bugetul cercetării este, de ani de zile, mult prea mic. „Este limpede că este subfinanțată. Deja cercetarea funcționează în momentul de față mai mult din inerție, din dragostea celor care lucrează deja în domeniu pentru ceea ce fac și ceea ce au reprezentat instituțiile lor”, a declarat conf. univ. dr. Costel Samuil, directorul Departamentului de Cercetare de la Unversitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iași. Acesta menționează și faptul că banii ar fi fost de ajuns, dacă ar fi venit în suma promisă inițial la demararea proiectelor din 2007, însă finanțarea anuală a acestora s-a tăiat inițial cu 25% ca apoi să se reducă din nou cu încă 50%. Ori lipsa această de fonduri s-a resimțit inițial la nivelul capacității laboratoarelor de a-și menține stocul de consumabile. „Dacă avem infrastructura de cercetare, aparatură, ne împiedicăm de partea de logistică, de partea de materiale, de kituri de reactivi care se consumă de către aceste aparate. Multe dintre ele nu le putem folosi la capacitate maximă. Sîntem restrictionați datorită lipsei fondurilor și funcționăm și noi la capacitate de avarie. Nu renunțăm la cercetare pentru că trebuie să mergem înainte, găsim alte resurse, uneori proprii, alteori de la un agent economic care dorește să-i facem niște cercetări, dar, repet, este limpede că sîntem subfinanțați”, a completat conf. univ. dr. Costel Samuil.
Nici finanțarea de bază pe care a obținut-o Academia Română pînă acum nu este suficientă pentru a-și asigura aceste consumabile. Mai ales că filialele din țară ale Academiei sînt concentrate mai mult pe asigurarea unui loc de practică și de studiu pentru doctoranzi, iar aplicarea pentru proiectele de cercetare nu este, în sine, sursă suficientă pentru a întreține această activitate. „Dacă se fac proiecte obții finanțare, niște fonduri, dar altfel, la cîți bani sînt alocați de către Guvern este foarte greu. Cu proiecte am putea munci la capacitate normală, dar deocamdată se obțin greu, deși noi am achiziționat aparatură necesară pentru cercetare și avem vreo 40 de bursieri, nu numai de la noi de la institut, care au condiții să studieze, să prezinte comunicate științifice sau să publice cărți. Chiar și să plece două luni de zile, pe an, în străinătate. Dar trebuie eliminată birocrația în vederea contractării de proiecte”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Dima, membru al Academiei Române.
Bani mai mulți, așteptări mai mici
Pe de altă parte, există și cercetători care susțin că finanțarea ar putea să fie suficientă, iar infuzia unor fonduri suplimentare în domeniu ar cauza premierea nemeritorie a unor proiecte. Mai ales că, după reglementările Uniunii Europene, ar trebui ca, pînă în anul 2015, procentanjul din PIB oferit cercetării să fie de 1%, dublîndu-se astfel banii atribuiți pînă în acest moment, în ultimii ani. „Cine va cheltui banii aceștia? Problema nu este că n-ar fi oameni, avem chiar foarte mulți, important este cît de mulți dintre ei sînt performanți ca să poată fi finanțați cu sume subtanțiale. Vom ajunge la o situație paradoxală: pînă acum ne plîngeam că nu aveam bani de cercetare și acum s-ar putea să nu avem pe ce să-i cheltuim. Avem variante, sau îi risipim pe cercetători care nu sînt apți. Și nu cred că aceasta este soluția. Ăla nu a făcut nimic dar hai să-i dăm o căruță de bani”, a declarat dr. Cristian Ciocan, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și membru al asociației de cercetători români Ad Astra.
Momentan însă, în urma unui concurs de proiecte sînt finanțate cel mult 15% dintre ele. Spre exemplu, săptămîna trecută s-a încheiat un astfel de concurs de tip Parteneriate la care au fost depuse 1552 de propuneri pentru finanțare. Conform site-ului UEFISCDI, dintre acestea vor primi banii necesari doar 200-250, în funcție de eligibilitatea lor și a membrilor care fac parte din comisiile de punere în aplicare. Pentru că pînă în anul acesta a mai existat o dispută în domeniul cercetării: orice membru al uneia dintre cele trei categorii de instituții care pot realiza cercetare, are posibilitatea de a depune o propunere pentru finanțare.
Nanotehnologie pe bani puțini
Începînd cu anul acesta, s-a introdus un algoritm care ține cont de niște criterii de minimă eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească coordonatorul proiectului, în principiu luîndu-se în considerare numărul de lucrări ISI pe care acesta le-a publicat. „Ideea este că pînă acum s-a cheltuit mult, a fost un dezinteres din partea vechiului minister pentru susținerea calității, pentru că nu era vorba de criterii minimale, puteau să ia granturi și persoane care nu făcuseră mai nimic. Dar era o variantă puțin laxă. Trebuie premiați cei care chiar produc cercetare cu rezultate vizibile. Pentru că se contabilizau și rezultatele din revista facultății. Lua omul nu știu ce proiect și își făcea revista lui la facultatea x din universitatea x, la el la catedra, o tipărea la o tipografie din cartier și o califica ca rezultat al cercetării. Vizibilitatea ei internațională este nulă, națională la fel și locală, va rămîne la nivel de catedră”, a completat dr. Cristian Ciocan.
Totodată, problematic este și statutul profesorului-cercetător din universitățile din țară, conform dr. Cristian Ciocan. Prins între normele didactice și munca administrativă, acesta are puțin timp să se dedice domeniul cercetării, mai ales cînd este vorba despre un tînăr asistent sau lector, care, după noua lege a educației, trebuie să aibă o activitate prolifică în acest domeniu pentru a putea accede în ierarhia academică. „Lucrul care mi se pare mie că lipsește cel mai mult în universități este faptul că nu există acum postul de cercetător. Mai mult decît atît, instituțiile de învățămînt superior nu au un centru de cercetare. Ar trebui să existe un asemenea centru cît și oameni angajați pe cercetare, care să aducă producția necesară pe facultate, iar cei cu talent didactic să meargă la didactic”, a precizat dr. Cristian Ciocan.
Însă tinerii cercetători sînt cei care resimt cel mai puternic lipsa fondurilor pentru a-și putea desfășura activitatea în domeniu. În special cei care au obținut în anii trecuți finanțarea unui proiect, doar ca mai apoi fondurile să le fie reduse, cumulat, cu 75%. De menționat este faptul că în realizarea unui astfel de proiect, conducătorii au prezentat un plan detaliat de întrebuințare a banilor, iar fiecare diminuare a finanțării înseamnă abaterea de la forma inițială pe care o avea propunerea. „Cu bani puțini faci puțin. Ai un anumit buget, dacă acesta scade, trebuie să te descurci cu bani puțini și atunci te întinzi cît ia plapuma. Ca să faci lucruri de calitate în științe cum ar fi bioinformatica, nanotehnologia sau medicina, chiar și cele care se află la granița dintre chimie, fizică, matematică cu aplicabilitate directă, în care trebuie să dai naștere la produse noi, să inovezi, efectiv îți trebuie bani în mod constant”, a declarat prof. univ. ing. dr. Gabriela Cârjă, de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, membru Ad Astra.
Degeaba însă încearcă ministerul să promoveze ideea de aliniere la standarde europene și să evalueze profesorii, sau pe cei care rîvnesc după această titulatură, pe baza lucrărilor ISI, cînd fondul de cercetare este sub pragul minim. Iar fără o finanțare constantă, tinerii din laboratoare vor fi tentați să ia drumul catedrelor din universități.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu