Înainte de a trage linia

Opinia de la centru Niciun comentariu la Înainte de a trage linia 1

A fost un an teribil de încărcat. 2011 a scos din amorțeală mai mul­tă lume decât ar fi făcut-o orice a­po­calipsă prezisă  și a adăugat mai multe pagini de istorie decît ultimii trei ani la un loc. În decembrie, revista „Ti­me” a făcut un clasament al ce­lor mai importante știri ale acestui an, iar pe primul loc se află Revoluția A­rabă care a dus la schimbarea cî­tor­va regimuri din Orientul Mij­lo­ciu, într-un veritabil efect de do­mi­­no. Pe al doilea loc se află u­ci­de­rea celui mai căutat terorist al lu­mii, Osama Bin Laden, iar a treia po­zi­ție aparține catastrofei din Ja­po­ni­a.

Astfel de clasamente apar la fi­ne­le fiecărui an. Mai mult sau mai pu­țin serioase, ele vor să ne aducă a­minte prin cîte am trecut în cele 12 luni. Uneori sînt și ca un fel de re­minder și ne dăm seama cît de re­pe­de am putut uita de unele lucruri ca­re s-au întîmplat pe parcursul a­nu­lui.

Bineînțeles că toată lumea își a­du­ce aminte de dezastrul care s-a în­tîmplat în Japonia, dar după valul de știri din perioada respectivă, ne-am întors în matca noastră. Ne-am bu­cu­rat, alături de Libia, la prinderea lui Gaddafi, însă am revenit ușor la știrile locale. Cine știe ce s-a mai în­tîmplat în India, după greva foa­mei a lui Anna Hazare? Acest di­si­dent asemănător cu Gandhi a o­bligat guvernul indian să creeze o in­stituție care să se ocupe de fa­p­te­le de corupție.  Un caz unic în acea ța­­ră.

Ne plac aceste evenimente ma­ri. Simțim că sîntem în miezul lor și că luăm parte la ele, dar de fapt ne în­șe­lăm. Noi nu ne-am schimbat mai de­loc. Nu am plîns în hohote pentru norvegieni și nici nu ne-am simțit mai în siguranță cînd a fost prins Bin Laden.

Am transpirat la comentarii pe In­ternet, spunînd „sînt alături de ja­ponezi, știu că ei sînt o nație pute­r­nică și se vor descurca” sau „așa-i trebuia lui Gaddafi, trebuia să se învețe minte de la Mubarack sau Ceaușescu”, dar, în rest, am conti­nu­at să ne ducem viața noastră de zi cu zi. Nu este un lucru greșit, ci așa mergem înainte. Istoria omenirii nu e aceeași cu istoria oamenilor, Karl Popper spunea că nici nu există o is­torie a omenirii, ci „mai multe is­to­rii ale tuturor felurilor de aspecte ale vieții umane”.

Pînă la urmă, aceste clasamente nu pot fi decît o lecție pentru noi. Să nu cădem în iluzia că noi am fă­cut aceste lecții și să începem să le pre­dăm, dar nici în păcatul uitării. Tre­buie să le ținem minte și să știm că lumea nu se învîrte în jurul nostru și nici noi, uneori, în jurul ei.

***

Chiar și așa, 2011 a fost un an al oamenilor. Cu sau fără Internet, pe la televizor sau în piețele publi­ce, ma­se întregi de oameni au re­u­șit să-și facă ascultat glasul, iar în mul­te cazuri, chiar și respectat. A fost Ta­hir, Damasc, Wall Street, Lon­dra și Mexic (unde mii de oameni au măr­șăluit contra traficului de dro­gu­ri). Nu știu cum a fost pentru voi acest an, dar să ne bu­cu­ră­m pentru ei.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top