Epopee de Chișinău
Navighează pe-o pagină de carte 17 ianuarie 2012 Niciun comentariu la Epopee de Chișinău 5În „Tovarăși de cameră”, Mihail Vakulovski te face pe rînd spectator la evenimente petrecute în cămin, tovarăș de pahar, martor la unele dintre cele mai intime confesiuni ale scriitoului ca în cele din urmă să crezi că sînteți prieteni, vechi cunoștințe din vremea studenției.
Te face încă de la început să alegi armata sau cursurile Universității de la Chișinău, să îi simți frustrarea cînd e nevoit să „educe” încă un „biban” și mahmureala de după nopțile de beție.
Autorul își intitulează romanul „un rockman” care iese în evidență prin amestecul de ironie și sinceritate dezarmantă. Mihail Vakulovski povestește în cartea sa întîmplări din anii de studenție, descrie colorat colegii săi de cameră, persoane cu care s-a întîlnit și a interacționat. Îl însoțești pe scriitorul personaj noaptea pe străzile capitalei Moldovei, participi la bătăile cu „pidărași” și colinzi crîșmele orașului. În esență, dezvăluie istoria unui student la Chișinău.
Cartea captivează ușor cititorul prin limbajul simplu și nararea plină de viață a tînărului scriitor. Cum este cazul în pasajele în care amintește despre petrecerile cu alcool și fete mai mult dezbrăcate, despre cuplurile ce-și împărțeau iubirea deși colegii lor erau încă în cameră sau despre micile bîrfe din cămin. Mihail Vakulovski realizează cu ușurință imagini puternice, fără a avea intenția de a șoca și asta pentru că povestește întîmplări pe care le-a trăit. Momentele descrise de autor, sînt aparent ireale chiar exagerate, pentru cei nefamiliarizați cu viața de cămin.
Vakulovski ajută cititorii să vadă partea frumoasă, interesantă și amuzantă a celor mai nefericite întîmplări. Chiar și diferitele conflicte cu care s-a confruntat sînt descrise într-o manieră amuzantă, la finalul cărora, de obicei, sub forma unei fabule, este prezentată o morală.
Pe lîngă caracterul ironic, cea mai mare calitate a romanului este însă aceea că dă posibilitatea cititorului de a empatiza cu personajele. Astfel se trezește din amorțire și cel mai apatic cititor care îmbracă, pentru 300 de pagini, straie tinerești.
Adaugă un comentariu