Cu istoria stinsă
Navighează pe-o pagină de carte 30 ianuarie 2012 , de Anca TOMA Niciun comentariu la Cu istoria stinsă 3Totul, în afară de copilărie, pînă la 12 ani, este șters. Din bărbatul care intră acum în cameră nu recunoaște nimeni nimic și asta nu doar din cauză că poartă pe cap un bandaj de incizie, iar părul i-a fost ras. Ci pentru că n-a mai rămas din el decît o curioasă capacitate de a scrie o nouă memorie pe un disc zgîriat de uitare și de nisipul deșertului.
Volum de debut al scriitoarei Nicole Krauss, „Un bărbat intră în cameră” este departe de a fi la fel de impersonal precum titlul pe care-l poartă. Însă acesta se justifică prin faptul că povestea din spatele coperții este cea a unui om rămas fără amintiri, golit de semnificațiile lucrurilor și oamenilor care-l înconjoară. Pe Samson Greene, un tînăr profesor de la Columbia University găsit în timp ce rătăcea prin deșertul Nevada, îl recunosc prietenii, soția și Frank. Lui, însă, tumora cerebrală extirpată de medici i-a furat totul, mai puțin primii 12 ani de viață.
Implicarea personajului într-un experiment îndoielnic al unui om de știință antrenează cititorul într-o incursiune prin voluptățile uitării.
Pe parcursul acestui jurnal, cititorul descoperă profunzimile unui om confuz și traumatizat de faptul că amintirile idilice ale copilăriei și singura persoană pe care ar recunoaște-o, mama, sînt de mult pierdute. Implicarea personajului într-un experiment îndoielnic al unui om de știință pasionat de idei precum clonarea și transferul de amintiri, antrenează cititorul într-o incursiune prin voluptățile uitării. Căutarea sinelui rătăcit în cicatricea operației, dar și cea lăsată în suflet de sentimentul de gol pe care-l trăiește Samson, e un parcurs tulbure, care împrumută din savoarea unei scriituri halucinante și a nălucilor cu care tînărul se confruntă în deșert.
„Un bărbat intră în cameră” e o poveste imprevizibilă despre căutarea identității, pierdută printre peisaje bucolice și descrieri vii ale personajelor, văzute prin ochii unei minți rătăcite. Fără edulcorații livrești, dar cu un calm fermecător și empatic, scriitoarea întreabă în aceste pagini, prin vocea lui Samson Greene, ce înseamnă să pierzi totul atunci cînd nu îți amintești cum este să pierzi ceva.
Articole similare:
Autor:
Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.
Adaugă un comentariu