Cu istoria stinsă

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Cu istoria stinsă 3

Totul, în afară de copilărie, pî­­nă la 12 ani, este șters. Din băr­ba­tul ca­re intră acum în cameră nu re­cu­noa­ște nimeni nimic și as­ta nu do­ar din cauză că poartă pe cap un bandaj de incizie, iar părul i-a fost ras. Ci pen­tru că n-a mai ră­mas din el de­cît o curioasă ca­pa­ci­tate de a scrie o nouă memorie pe un disc zgîriat de uitare și de ni­si­pul deșertului.

Volum de debut al scriitoarei Ni­­cole Krauss, „Un bărbat intră în cameră” este departe de a fi la fel de im­personal precum titlul pe care-l poar­tă. Însă acesta se justifică prin fap­tul că povestea din spatele co­per­­ții este cea a unui om rămas fă­­ră amintiri, golit de semnifica­ții­le lu­­crurilor și oamenilor care-l înconjoară. Pe Samson Greene, un tî­năr profesor de la Columbia U­ni­­ver­si­ty găsit în timp ce ră­tă­ce­a prin de­șertul Nevada, îl re­cu­nosc prie­te­nii, soția și Fra­nk. Lui, în­­să, tumora cerebra­lă extirpată de me­dici i-a furat totul, mai puțin pri­­mii 12 ani de viață.

 Implicarea personajului într-un experiment îndoielnic al u­nui om de știință an­trenează cititorul într-o incursiu­ne prin voluptățile ui­tă­ri­i.

Pe parcursul acestui jurnal, ci­­ti­torul descoperă profunzimile u­­nui om confuz și traumatizat de fap­­tul că amintirile idilice ale co­pi­lăriei și singura persoană pe ca­re ar re­cu­noaș­te-o, mama, sînt de mult pierdu­te. Implicarea personajului într-un experiment îndoielnic al u­nui om de știință pasionat de i­dei precum clonarea și transferul de amintiri, an­trenează cititorul într-o incursiu­ne prin voluptățile ui­tă­ri­i. Că­u­ta­re­a sinelui rătăcit în ci­ca­­tricea o­pe­­rației, dar și cea lăsată în suflet de sentimentul de gol pe ca­re-l tră­ieș­te Samson, e un parcurs tulbure, ca­re împrumută din sa­voa­rea unei scrii­turi halucinante și a nă­lucilor cu care tînărul se confrun­tă în deșert.

„Un bărbat intră în cameră” e o poveste imprevizibilă despre că­u­­­ta­rea identității, pierdută printre pe­­i­saje bucolice și descrieri vii ale per­­sonajelor, văzute prin ochii u­nei minți rătăcite. Fără edulcorații li­vreș­ti, dar cu un calm fermecător și empatic, scriitoarea întreabă în a­ces­te pagini, prin vocea lui Sam­son Greene, ce înseamnă să pi­e­r­zi to­tul atunci cînd nu îți a­min­teș­ti cu­m este să pierzi ceva.

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top