Tocmeala fricoșilor
Opinia de la centru 10 iunie 2013 Niciun comentariu la Tocmeala fricoșilor 3„Drepturile sînt fundamentale nu sînt, de fapt, fundamentale. Trebuie să ai și acces, trebuie să și poți. Deci drepturile fundamentale sînt fundamentale în condițiile legii”, spune deputatul Eugen Nicolcea. Continuă Marton Arpad, care ne spune că „drepturile animalelor înseamnă că nu mai sînt abatoare”, îl atacă Varujan Pambuccian, care pios și năpădit de teoria evoluționistă, spune că „între mine și orice animal din lumea asta eu nu fac nici o diferență”. Apare și Ovidiu Gant, deputat al minorităților, care ne avertizează că trebuie să facem o diferență între minoritățile naționale istorice de pe teritoriul României și alte grupuri care s-au așezat în țara noastră. Cu alte cuvinte, se taie tot ce-i după sași.
Nu-i așa că și voi ați vrea să fiți în Comisia care ne revizuiește Constituția? Este un soi de poiana lui Iocan, numai că fierăria lui Iocan e, de fapt, un chioșc cu mici și bere, din piața orașului.
Iar Moromete a fost chemat acasă, de nevastă-sa. O astfel de poiană era și-n orașul meu natal, Botoșani, unde se adunau toți bărbații cartierului. „La Aurel”, pînă pe la ora 10-11, nu se auzeau decît piese populare și Radio România, însă petrecerea începea cu grupul pensionarilor jucători de table, care sosea pe la un 13. Bătrînii aveau un obicei tare straniu; după cîteva pahare de țuică sau rom și multe „poartă-n casă”, făceau un soi de „Top zece lucruri pe care le-aș schimba în țară”. Fiecare venea cu cîte un „amendament”, iar apoi era supus dezbaterii. Discuțiile se întindeau, iar „comisia” devenea din ce în ce mai mare, după ora 18.
Nu știu dacă au terminat vreodată topul, se împotmoleau mereu pe la un „amendament” legat de comuniști și femei – ce-i drept, mai soseau femeile pe acolo și-și luau „deputații” înapoi în colegiul casei – însă aveau ferma convingere că poporul român trebuie protejat în fața jafului și prădătorilor. Vedeți, de asta discutau ei, pentru că știau că românii sînt naivi, iar dacă nici ei nu discută despre asta, viitorul aparține cotropitorilor.
Așa e și la noi în Comisia cu pricina. În loc să facă din Constituție un act care să deschidă calea către un viitor mai clar și mai sigur, să arătăm că statul s-a maturizat, ne izolăm și ne închidem în temerile politicienilor, pardon ale poporului român. Aceste discuții nu stîrnesc vîntul schimbării și al reformei; acum știm mai bine ce se va întîmpla în următorii 20 de ani, la ultima revizuire eram tehui de cap și fără direcție, însă acum noi nu ne folosim de aceste certitudini. Ne temem de minoritățile etnice din țară, ne temem de președinte, de puterea guvernului sau de atei. Cît despre amendamentele noi, fie zici că sînt luate din bancurile cu Radio Erevan, fie întăresc puterea nu știu cărei instituții pentru că „așa vrea poporul”.
Constituția asta arată ca o pledoarie a unui om care știe că la un moment dat s-ar putea să fie acuzat de ceva și trebuie să își ia cîteva măsuri de precauție.
George GURESCU
Adaugă un comentariu