3rei Sud Est, mai vizionați pe net, decît live

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la 3rei Sud Est, mai vizionați pe net, decît live 65

Turneul celor de la 3rei Sud Est, care poartă numele uneia dintre cele mai ascultate piese de la relansarea trupei din 2014, „Stele”, a trecut și prin Iași. Aici, în seara de miercuri, 24 octombrie 2018, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul”, ieșenii au avut ocazia să asculte atît melodiile din anii 2000, cît și piese mai noi, iar acest lucru a permis prezența în public atît a fanilor vechi, cît și a celor care au auzit de trupă abia de la reunire. Prin glume și interacțiuni cu publicul foarte bine calculate, 3rei Sud Est a reușit să mai arate, măcar odată, ca trupa care „spărgea” topurile muzicii dance de acum 20 de ani.

Un insta-concert

O fată se întinde spre microfon și își mișcă buzele, dar fără să scoată vreun sunet. „E bine și așa”, o consolează Laurențiu, unul dintre membrii trupei. „Și acum cîntați voi”, spune Viorel, îndreptînd microfonul către fetele uimite din primele rînduri care au început să șoptească rapid refrenul. În spatele și în jurul lor, zeci de telefoane filmează concertul, iar posesorii acestora pun story-uri pe diferite rețele de socializare sau trimit clipurile prietenilor pentru a le arăta ce au pierdut că n-au venit la concert. Însă descurajarea nu îi ajunge pe niciunul din 3rei Sud Est, care trec de la o piesă la alta aproape fără întrerupere. „Și acum, Mihai cîntă”, anunță Laurențiu, în timp ce instrumentele deja fac introducerea următoarei melodii.

În prima pauză mai lungă, Laurențiu a povestit cu cine stătea în bancă în școală și în liceu, spunînd că uneori „amintirile îl chinuiesc”, ocazie cu care a întrebat care a fost prima melodie 3rei Sud Est. „Amintirile”, strigă mai multe voci, bucuroase că au prins versul-indiciu din povestea lui Laurențiu. „E grav dacă ați zis «Amintirile», prima piesă a fost «Ai plecat»”, le răspunde cîntărețul, dînd din cap. „Noi n-am plecat, tot în Constanța am rămas”, îl completează Mihai, scărpinîndu-și preocupat chelia, în timp ce, în scurtul moment de liniște, în care telefoanele erau pregătite pentru o nouă filmare, se aude un glas de copil. „Mami, mi-e so-o-omn”.„Lasă că se termină”, vine răspunsul tatălui într-un glas gros, de bas.

Dansează doamna

Deși nu se ridicase nimeni de pe scaun pentru a dansa și încă se mai vedeau priviri sceptice de la unii copii veniți cu părinții la concert, un rînd era în permanență activ, chiar și în scurtele pauze dintre piese. Patru sau cinci doamne trecute de prima tinerețe se legănau într-un ritm rapid, fredonînd fiecare vers și ținîndu-se de mîinile ridicate ca într-o horă liniară, neluînd în seamă ritmul melodiei sau privirile celor din sală. Rîndul din spatele lor era ocupat de o gașcă de tineri, printre care și cîteva cupluri, care, tot uitîndu-se la veselia ocupantelor din fața lor, au căpătat curajul chiar de a se ridica și de a dansa la fiecare piesă. De fapt, fetele dansau, în timp ce băieții, serioși, filmau cu telefoanele, ținîndu-le și învîrtindu-le cu mișcări de cameramani profesioniști.

„Dacă vreți, vă cînt «Copacul». Știți ce s-a întîmplat cu copacul din fața blocului?”, întreabă Mihai, fără să aștepte un răspuns anume din sală. „L-au tăiat și au făcut mall, normal”, încheie tot el gluma, iar trupa cîntă una dintre piesele mai vechi, „Clipe”. Cu această piesă s-a terminat și prima parte a concertului, urmînd o pauză în care pe ecran a rulat un videoclip în care mai multe vedete cum ar fi Andreea Bănică, Smiley sau Inna, spun ce a însemnat 3rei Sud Est pentru ei.

„Cînd te urci pe boxă faci furori”

De exact o oră a fost nevoie pentru ca mai bine de jumătate de sală să fie în picioare la o piesă. La 20:50, atunci cînd trupa a revenit pe scenă și a început partea a doua a concertului, publicul s-a „dezghețat”, în sfîrșit. Majoritatea telefoanelor au intrat în buzunare, iar în mîini, în cazul în care acestea nu erau ridicate sau nu făceau „valuri” pe piesele lente, erau mîinile partenerilor sau partenerelor cu care veniseră. Schimbarea s-a observat și în numărul de voci care se auzeau în momentele în care publicul era invitat să cînte. „Am un mesaj pentru o domnișoară în seara asta”, spune Mihai, urcîndu-se pe boxa de la marginea scenei și începînd să danseze. „Vorbe, vorbe, Viorele, să știi că mi-ai zis niște vorbe aseară care m-au durut”, zice Mihai, iar Viorel începe să cînte „Vorbe”, alături de public, ignorînd faptul că tocmai i-a fost adresat „mesajul pentru o domnișoară”.

„I-auzi, Mihai, îmi plac ochii tăi, adică ochelarii tăi”, parafrazează Viorel numele melodiei „Îmi plac ochii tăi.” Continuînd gluma,  Laurențiu a adăugat, observînd mișcările de dans și locul în care se afla Mihai, că atunci cînd se urcă pe boxă face furori și l-a provocat să o mai facă o dată, în timp ce cîteva domnișoare din primul rînd întindeau mîinile, rîzînd, ca și cum ar fi vrut să îl coboare pe Mihai printre ele. Cînd a venit rîndul piesei „Cine ești?”, Viorel a adaptat versul „e noapte în București”, transformîndu-l în „e noapte și la Iași”, spre încîntarea celor din public.

Atunci cînd pianistul formației a venit în mijlocul scenei cu o melodie, un mic pian prevăzut cu un orificiu pentru suflat, care produce un sunet asemănător acordeonului, cei trei cîntăreți și-au ținut microfoanele în fața sa, iar acesta a început introducerea la „De ziua ta”. Melodia nu a fost lipsită de urale și fluierături din partea publicului care a cîntat pînă la final, fiecare vers.

Ultima piesă a fost „Stele”, piesa care a inspirat și numele concertului. Cuplurile se legănau lent, iar băieții șopteau versurile în urechea fetei cu care dansau. Cei din primele rînduri făceau „valuri” cu lanternele aprinse, numai rîndul „doamnelor dansatoare” încă nu știa dacă dansează horă sau dance, stîrnind zîmbete de la adolescenții din spate. Apoi, la fel de brusc ca la început, artiștii au mulțumit și au ieșit prin spatele cortinei de pe scenă. Dar s-au întors cu fețe nedumerite și gesticulînd, cu ridicări de umeri, la strigătele „3rei Sud Est! 3rei Sud Est!”. „De ce ne-ați chemat? Eu vreau să mă odihnesc”, întreabă Mihai, abia auzindu-se printre aplauze. „Noi nu ne-am pregătit de niciun bis, să știți”, mai spune el în rîsetele neîncrezătoare ce se aud din sală. Totuși, au făcut un compromis, parafrazînd din nou versul din „Cine ești?”, zicînd că, dacă tot „e noapte și la Iași”, vor sta pînă la două dimineața și vor cînta „El Meneaito” și muzică populară, urmînd ca, atunci cînd se vor plictisi, să facă Viorel un stand-up comedy.

Autor:

Lorel Atomei

Student, blogger (din cînd în cînd) și un cinic desăvîrșit.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top