Ingineria Electrică a împlinit 100 de ani
Academia de gardă 10 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Ingineria Electrică a împlinit 100 de ani 1Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existență, conducerea Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată (FIEEIA) a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (UTI) a organizat o serie de manifestări academice și științifice în perioada 26 – 30 octombrie.
Marți, 26 octombrie, în prima zi a festivităților, s-a desfășurat simpozionul științific studențesc ELStudis 2010, ajuns la a doua ediție, care a fost urmat de mai multe prezentări ale unor lucrări de specialitate. Miercuri au avut loc deschiderea expoziției „In memoriam Ștefan Procopiu – 120 de ani de la naștere” și două workshopuri tematice pentru studenții FIEEIA.
Cea de-a treia zi a fost marcată de ceremonia de aniversare a centenarului și deschiderea Conferinței Internaționale de Inginerie Electrică și Energetică 2010 (EPE) și de Simpozionului Internațional de Istorie a Învățămîntului Electrotehnic (IEEI) 2010, cea mai mare organizație profesională din lume în domeniul ingineriei electrice
Busturi cu soț
Tot joi, FIEEIA a primit 18 diplome aniversare și opt medalii de la universități și facultăți de prestigiu cu profil tehnic din toată lumea. De asemenea, în aceeași zi s-au lansat cele trei volume cu monografia universității în 100 de exemplare, care s-au epuizat imediat. La ora 15.00 a avut loc dezvelirea a patru busturi ale cîtorva personalități importante din istoria instituției: acad. Dragomir Hurmuzescu, primul director al școlii de electricitate industrială, în 1910, acad. Ștefan Procopiu, primul decan al Facultății de Electrotehnică, prof. Cezar Parteni, primul rector al Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” și prof. Mircea Volanschi, primul director român al Intreprinderii Comunale de Electricitate Iași și primul președinte Rotary Club la Iași.
Coadă la workshop
Prof. univ. dr. Tudor Ambros, de la Universitatea Tehnică a Moldovei a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea conducerii UTI pe 29 octombrie, iar sîmbătă s-au desfășurat ultimele workshopuri de specialitate, la care au participat studenți din peste 17 țări.
„Am fost preocupați în mod deosebit de trecut, nu din considerente paseiste, ci din dorința de a ne previziona un viitor pe termen scurt și lung dimensionat real cu toate comandamentele momentului. Pentru noi, trecutul este ca o rampă de pe care putem să ne lansăm proiectele. Și, sigur, ești mult mai credibil cînd ai în spate o istorie adevărată.”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Sălceanu, decan al FIEEIA.
La evenimente au participat primarul Iașului, Gheorghe Nichita, președintele Consiliului Județean Iași, Constantin Simirad, Dragomir – Sava Tomașeschi, prefectul județului, fostul ministru al Educației, Cristian Adomniței, dar și reprezentanți ai mediului economic ieșean.
Victor ILIE
Adaugă un comentariu