La 133 de ani, Medicina s-a proiectat în viitor
Academia de gardă 26 noiembrie 2012 Niciun comentariu la La 133 de ani, Medicina s-a proiectat în viitor 3Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași a organizat, în perioada 21 – 23 noiembrie, Zilele UMF. Cu acest prilej au avut loc mai multe manifestări în trei zile, prima dedicată prezentării strategiei instituționale, cea de-a doua pentru activități din sfera cercetării științifice și ultima pentru evenimente studențești.
Astfel, miercuri, pe 21 noiembrie, începînd cu ora 10.00, la Institutul de Anatomie „Ion Iancu” s-au inaugurat Muzeul „Cartea medicală de patrimoniu” și Muzeul de Anatomie „Gr. T. Popa”, unde este expus și Ecorșeul lui Brâncuși și Gerota, restaurat anul acesta. În continuare, conf. univ. dr. Dumitru Păduraru a realizat o prezentare a încăperilor, menționînd importanța înființării unor astfel de instituții.
De la ora 11.00, Aula Magna „George Emil Palade” a UMF a găzduit conferința de deschidere a Zilelor UMF, continuată de prezentarea strategiei universitare pînă în anul 2020 și o dezbatere publică pe baza acesteia. Astfel, conf. univ. dr. Dragoș Pieptu, prorector cu strategie instituțională, evaluare academică și relații cu organizațiile studențești, sindicale, ONG-uri și comunitatea locală și ec. Daniela Druguș, director general administrativ la UMF au vorbit despre „Universitatea 2020 – 20 de proiecte, un viitor”, un plan strategic cu 20 de obiective urbanistice, educaționale, de cercetare științifică și implicare socială. „Am gîndit această întîlnire festivă ca să ne proiectăm în viitor. Universitatea a ajuns într-un punct în care poate investi peste 67 de milioane de euro în comunitatea ieșeană. Este un program ambițios dar realizabil, iar eu consider că valoarea adăugată se creează prin inteligență și efort”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rector al UMF. La dezbatere au luat parte decanii celor patru facultăți, precum și studenți implicați în proiectele universității, dar și prof. univ. dr. Cristian Dragomir, fost rector al UMF. Începînd cu ora 14.30, la Muzeul de Anatomie „Gr. T. Popa” s-au lansat patru cărți medicale de specialitate, printre care s-a numărat și o versiune reeditată în 2012 a titlului „Scrieri. Volumul I”, de Gr. T. Popa. Miercuri a fost și Ziua Porților Deschise, iar în intervalul 11.00-17.00 elevii de clasele a XI-a și a XII-a de la licee din Iași, Piatra Neamț și Suceava au avut parte de tururi ghidate în interiorul universității.
Omagiu pentru cercetare
Joi, pe 22 noiembrie, începînd cu ora 10.00 a avut loc inaugurarea unei noi săli de lectură în cadrul Bibliotecii Centrale UMF. Decanul Facultății de Medicină, prof. univ. dr. Doina Azoicăi a afirmat că „este important că studenții au acces la bibliotecă necondiționat pînă la ora 10 și pot să-și mențină buna educație de a studia aici”.
Între 11.00 – 17.00, în Aula Magna „George Emil Palade” a Facultății de Farmacie s-au desfășurat 23 de conferințe științifice, urmate de „Tîrgul portunităților de cercetare”, în cadrul căruia ș-au prezentat proiectele în curs de desfășurare. De la ora 17.30 a avut loc cea de-a treia ediție a Congresului Internațional English MEDiator, la care a fost invitat expertul în managementul educațional din Marea Britanie, Donald Lush. Asist. univ. dr. Ioana Crețu, coordonator al evenimentului, a afirmat că „tema de anul acesta este ascultarea oamenilor, iar evenimentul este desfășurat sub forma unui congres. Contextul de învățare formal nu le oferă suficiente ocazii acestora de a înțelege și explora tema comunicării medicale și de aceea manifestarea vine pentru a le oferi această completare”.
Ultima zi a fost dedicată activităților studențești, organizate de Societatea Studenților Mediciniști din Iași. Dintre acestea a făcut parte concertul corului „Ceata de mediciniști”, expoziția de fotografii pe tema „Made in Moldova”, realizate de studenți și puse în vînzare în scop caritabil sau Tîrgul de mîncăruri tradiționale, care a avut loc între orele 15.00-17.00 la cantina studenților din Copou. Cu prilejul acestor manifestări, decanii celor patru facultăți au înmînat diplome studenților implicați în activități sociale extracurriculare. Evenimentele organizate cu ocazia Zilelor UMF au marcat împlinirea a 133 de ani de învățămînt medical la Iași.
Cătălina DOBROVICEANU
Anca TOMA
Adaugă un comentariu