La 133 de ani, Medicina s-a proiectat în viitor

Academia de gardă Niciun comentariu la La 133 de ani, Medicina s-a proiectat în viitor 3

Universitatea de Medicină și Far­­macie „Gr. T. Popa” (UMF) din Iași a organizat, în perioada 21 – 23 noiembri­e, Zilele UMF. Cu acest prilej au avut loc mai multe manifestări în trei zile, prima de­dicată prezentării strategiei in­stitu­țio­nale, cea de-a doua pentru ac­ti­vi­tăți din sfera cer­ce­tării științifice și ultima pentru evenimen­te studențești.

Astfel, miercuri, pe 21 noiembrie, începînd cu ora 10.00, la Institutul de Anatomie „Ion Iancu” s-au inaugurat Muzeul „Cartea medicală de patrimoniu” și Muzeul de Anatomie „Gr. T. Popa”, unde este expus și Ecorșeul lui Brân­cuși și Gerota, restaurat anul a­ces­ta. În continuare, conf. univ. dr. Du­mitru Pă­du­ra­­ru a realizat o prezen­ta­re a încăperilor, menționînd importanța înființării unor astfel de instituții.

De la ora 11.00, Aula Magna „Geor­ge Emil Palade” a UMF a găz­duit conferința de deschidere a Zilelor UMF, continuată de prezentarea stra­te­giei universitare pînă în anul 2020 și o dezbatere publică pe baza acesteia. Ast­fel, conf. univ. dr. Dragoș Pieptu, pro­rec­tor cu strategie instituțională, evaluare academică și relații cu organizațiile studențești, sindicale, ONG-uri și co­munitatea locală și ec. Daniela Dru­guș, director general administrativ la UMF au vorbit despre „Universitatea 2020 – 20 de proiecte, un viitor”, un plan stra­tegic cu 20 de obiective urbanistice, e­du­caționale, de cercetare științifică și implicare socială. „Am gîndit această în­tîlnire festivă ca să ne proiectăm în vi­i­tor. Universitatea a ajuns într-un punct în care poate investi peste 67 de milioane de euro în comunitatea ieșeană. Es­te un program ambițios dar realizabil, iar eu consider că valoarea adăugată se creează prin inteligență și efort”, a de­clarat prof. univ. dr. Va­si­le A­s­tă­răs­toa­e, rector al UMF. La dez­batere au luat parte decanii celor pa­tru facultăți, precum și studenți implicați în pro­iec­tele u­ni­versității, dar și prof. univ. dr. Cris­ti­an Dragomir, fost rector al UMF. În­ce­pînd cu ora 14.30, la Muzeul de Anatomie „Gr. T. Popa” s-au lansat patru cărți medicale de specialitate, printre care s-a numărat și o ver­siune reeditată în 2012 a titlului „Scri­eri. Volumul I”, de Gr. T. Popa. Miercuri a fost și Ziua Porților Des­chi­se, iar în intervalul 11.00-17.00 elevii de clasele a XI-a și a XII-a de la li­cee din Iași, Piatra Neamț și Suceava au avut parte de tururi ghidate în interio­rul universității.

Omagiu pentru cercetare

Joi, pe 22 noiembrie, începînd cu ora 10.00 a avut loc inaugurarea unei noi săli de lectură în cadrul Bibliotecii Cen­trale UMF. Decanul Facultății de Me­dicină, prof. univ. dr. Doina Azoicăi a afirmat că „este important că studenții au acces la bibliotecă necondiționat pî­nă la ora 10 și pot să-și mențină buna e­du­ca­ție de a studia aici”.

Între 11.00 – 17.00, în Aula Magna „George Emil Palade” a Facultății de Farmacie s-au desfășurat 23 de con­fe­rințe științifice, urmate de „Tîrgul portu­nităților de cercetare”, în cadrul căruia ș-au prezentat proiectele în curs de des­fășurare. De la ora 17.30 a avut loc cea de-a treia ediție a Congresului In­ter­na­țional English MEDiator, la care a fost invitat expertul în managementul educațional din Marea Britanie, Do­nald Lush. Asist. univ. dr. Ioana Cre­țu, coordonator al evenimentului, a afirmat că „tema de anul acesta este ascultarea oamenilor, iar evenimentul este des­fă­șu­rat sub forma unui congres. Con­tex­tul de în­vă­ța­re formal nu le oferă suficiente ocazii acestora de a înțelege și ex­plora tema co­municării medicale și de a­ceea manifestarea vine pentru a le o­fe­ri această com­pletare”.

Ultima zi a fost dedicată activi­tă­ți­lor studențești, organizate de Societatea Stu­denților Mediciniști din Iași. Din­tre acestea a făcut parte con­certul corului „Ceata de mediciniști”, expoziția de fotografii pe tema „Made in Mol­do­va”, realizate de studenți și puse în vîn­za­re în scop caritabil sau Tîrgul de mîn­căruri tradiționale, care a avut loc între o­rele 15.00-17.00 la cantina studenților din Co­pou. Cu prilejul acestor manifes­tări, decanii celor patru facultăți au înmînat diplome studenților implicați în activi­tăți sociale extracurriculare. Evenimentele organizate cu ocazia Zilelor UMF au marcat împlinirea a 133 de ani de învățămînt medical la Iași.

Cătălina DOBROVICEANU

Anca TOMA

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top