Lupta pentru educație se dă pe frontul salariilor

Academia de gardă Niciun comentariu la Lupta pentru educație se dă pe frontul salariilor 15
Lupta pentru educație se dă pe frontul salariilor

Începînd de la 1 decembrie 2015, salariile pentru cei 304.000 de profe­sori, personal didactic auxiliar şi per­sonal nedidactic atît din pre­u­niversi­tar cît şi din universitar vor fi mă­ri­te de Guvern cu 15%. Ministrul Edu­ca­ţiei, Sorin Mi­hai Cîmpeanu, a declarat că efortul bugetar va fi de 1,7 miliarde de lei pe tot anul viitor, iar salariile mărite vor ajunge în mîi­ni­le profesorilor în luna ianuarie 2016.

Federația Sindicatelor din Edu­ca­ție „Spiru Haret” (FSI) a cerut „trata­ment nediferențiat pen­tru angajații din Învățămînt și Sănătate”, averti­zînd că „majorările salariale acordate în ultima perioadă unor categorii de personal în detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a stă­rii de nemulțumire în rîndul anga­ja­ților din în­vă­țămînt, care poate con­duce la posibile acțiuni de protest cu ocazia începerii noului an șco­lar”. Reprezentanții FSI au precizat că această mă­su­ră se impune deoar­ece orice întîrziere în asigurarea unei creșteri salariale substanțiale în sistemul educațional va genera efecte ne­gative în anii următori, care cu greu vor mai putea fi remediate.
Salariile profesorilor români ră­mîn cele mai mici din Europa, ţara noastră aflîndu-se la coa­da clasamen­tului european în ceea ce priveşte salariile profesorilor, alături de Slovacia, Lituania şi Letonia, după cum arată un raport al Co­misiei Euro­pe­ne. „A fost acceptată solicita­rea ca, în educație, după ce s-au acordat creș­te­rile sa­la­riale de 10% pentru persona­lul didactic și după ce s-au acordat 12% pentru personalul nedidactic în august, să se mai acorde în acest an, începînd din decembrie, o creș­te­re de 15% pentru tot personalul din învățămînt”, a declarat ministrul Educației.

Sindicaliștii ieșeni susțin că mo­men­tan creș­te­rea este una „mul­țu­mitoare”, însă așteaptă ca pe viitor diferențele să fie acoperite prin le­gea salarizării unice. „În același timp se află în negocieri și această lege care urmează să fie pusă în practică pe parcursul a trei sau patru ani. Ori ple­cînd de la 1 decembrie cu aceas­tă creștere anuală de 25%, înseamnă că restul, pînă la nivelul la care se va ajunge în urma aplicării legii salari­ză­rii unitare, va veni în tranșe mai mici pentru noi. Am furat startul cum s-ar spu­ne”, a declarat Cătălin Lungu, li­derul sindicatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

De asemenea, aceștia susțin că se tem ca majorarea salariilor să nu fie ur­mată de o tăiere a salariilor asemă­nă­toare cu cea din 2010, avînd în ve­de­re situația economică de la nivel mon­dial. Conform proiectului legii sa­la­ri­zării uni­ta­re, vor exista creșteri pentru bugetarii din să­nă­ta­te și din educație. „Aceste creșteri de la 1 de­cembrie au fost pe baza acordului semnat de Guvern cu sindicatele din învățămînt și nu fac obiectul pro­iec­tului legii salarizării unitare”, a anun­țat ministrul Educației.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top