Peste 40.000 de tineri au început cursurile la cele cinci universități din Iași
Academia de gardă 10 octombrie 2017 Niciun comentariu la Peste 40.000 de tineri au început cursurile la cele cinci universități din Iași 11Noul an universitar a început la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) pe data de 2 octombrie cu o festivitate de deschidere la care au luat parte Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei în România, Liviu Marian Pop, Ministrul Educației Naționale și prof. univ. dr. Tudorel Toader, Ministrul Justiției. Ceremonia a fost deschisă de discursul profesorului univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al UAIC, iar apoi fiecare invitat a adresat cîte un mesaj celor peste 500 de studenți și profesori din Aula Magna „Mihai Eminescu”. „Absolvenții universității au calificări europene și internaționale, putînd fi întîlniți în viața publică și privată, în țară sau în străinătate, în instituțiile fundamentale ale statului, în unitățile de cercetare și învățare”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul ales al UAIC. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România a rememorat un scurt istoric al relației dintre ambasadorii SUA și orașul Iași, iar Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei în România, a vorbit despre viitorul Uniunii Europene, despre viziunea unei Europe cu două viteze. Ministrul Educației Naționale a ținut un discurs despre viitorul studenților și al elevilor din țara noastră.
În a doua parte a festivității, prof. univ. dr. Ștefan Afloroaei, membru corespondent al Academiei Române, a ținut primul curs din cadrul noului an universitar intitulat „Din nou întrebarea cu privire la sensul vieții”. Spre final, 41 de studenți de la ciclu de studii de licență, master și doctorat au fost premiați pentru rezultatele deosebite din anul universitar precedent. De asemenea, au fost acordate și nouă premii în valoare de 800 de lei fiecare pentru cele mai bune proiecte organizate de asociațiile și ligile studențești.
Tot pe 2 octombrie, de la ora 10.00, a avut loc festivitatea de deschidere a noului an universitar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. În cadrul ceremoniei, Alexa Visarion, regizor și scenarist român de teatru și film, a ținut o prelegere intitulată „Visul și realitatea în arta contemporană”.
Universitatea de Medicină, număr record de „boboci”
UMF a marcat începerea anului universitar 2017-2018 printr-o festivitate organizată duminică seara, 1 octombrie, în Piaţa Naţiunii, pe Esplanada UMF. Universitatea a acordat premii pentru cei mai buni studenți din anul universitar 2016-2017. „Anul acesta avem 1.750 de studenți în anul I, dintre care 1.300 sînt studenți la seriile de limbă română la cele patru facultăți, iar 450 sînt la cele de limba franceză și engleză”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF.
Cu o săptămînă înainte, pe data de 25 septembrie, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) și-a redeschis porțile printr-o festivitate la care au luat parte aproximativ 400 de studenți și profesori. „Se poate observa că acest an reprezintă un record între ultimii șase ani, cifra de candidați cu dosare depuse pentru studiile bugetate de licență fiind cu circa 20% superioară celei de anul trecut”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI. Mihai Chirica, primarul Iașului, a subliniat faptul că universitatea nu produce hîrtii, ci diplome cu care studenții se pot mîndri și că autoritățile naționale ar trebui să identifice anumite metode prin care să-i facă pe studenți să rămână în țară. Mesajul rectorilor ieșeni a fost transmis de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei. Aceasta a menționat că Iașul s-a încărcat cu multă energie datorită faptul că a devenit al treilea centru universitar al României, după Cluj și București.
Luni, 18 septembrie 2017, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) a marcat începutul unui nou an universitar printr-o festivitate la care au participat Ministrul Agriculturii, Petre Daea, și președintele Comisiei de Educație din Camera Deputaților, Camelia Gavrilă.
Adaugă un comentariu