Hamlet, readus cu picioarele pe pămînt

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Hamlet, readus cu picioarele pe pămînt 60
Hamlet, readus cu picioarele pe pămînt

„Ce face Hamlet în timpul liber?”, a fost întrebarea care dominat examenul de licență al studenților din anul al III-lea de la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Miercuri, 20 martie, în sala Uzina cu Teatru de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, de la ora 19.00, 15 tineri actori au reinterpretat piesa „Hamlet” strecurînd, în cele 90 de minute de spectacol, scurte pasaje din viața lor de student.

Limbajul vulgar pe alocuri a făcut publicul să tresară, iar povestea s-a derulat cu rapiditate, replicile fiind spuse atît de grăbit încît uneori erau greu de înțeles. Deși piesa îi poartă numele, Hamlet trece în rol secund, în timp ce bucătarul lui, Froggy, devine personajul principal. Această răsturnare de situație, cît și schimbările de comportament ale unor personaje precum Hamlet, intepretat de Marian Chiculiță, care ba este în stare de ebrietate, ba este de o seriozitate profundă, fac ca piesa să capete un umor aparte.

În spatele actorilor se găseşte un decor simplu, format dintr-o masă de metal şi un corp de lemn acoperit cu o pînză albă pe care este desenat un castel. Întrega acţiune se desfăşoară în bucătăria regală, iar pe parcursul scenelor sînt aduse diferite vesele în care Froggy (Claudiu Vrabie) gătește preparate cu nume sofisticate, înlocuite totuși cu borcane de zacuscă și pufuleți cu sare. Pare, de-a lungul piesei, că aceasta este încropită pe moment, căci nu doar bucatele sofisticate erau înlocuite de lucruri simple, cît și costumele actorile, care ar fi trebuit să fie de epocă, erau, la început, pînă „să fure recuzita de la păușari”, simple haine negre.

La început, actele nu au avut cursivitate, părînd chiar lipsite de logică, dar pe parcurs acestea au capătat sens, conturînd o imagine de ansamblu. Fiecare personaj a ajuns în fața publicului măcar o dată, iar la final, în fața profesorului, pentru „jurizarea finală”.

de Ioana DOLEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top