Melcul Prinț este om de radio

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Melcul Prinț este om de radio 12

Iulian Tănase și-a lansat la Iași cartea „Melciclopedia. Po­ves­tea Melcului Prinț”, înconjurat de „melcicofani” și „cititomelci”. Eve­nimentul a avut loc marți, pe data de 7 noiembrie, la Cafeneaua FIKA din Piața Unirii. Discuția autorului cu Florin Lăzărescu a început de la ora 19.00, în compania unui pub­lic restrîns, care însă a deve­nit din ce în ce mai numeros, „ca un ve­ritabil public francez”, după cum a povestit Florin Lăzărescu des­pre obiceiul acestora de a întîrzia la evenimentele culturale.

După cîteva discuții ale au­to­ru­lui cu Florin Lăzărescu, centra­te mai ales pe evoluția biografică a lui Iulian Tănase, pe traseul acestuia de la muncitor necalificat, la redactor la revistele satirice Aca­de­­mia Cațavencu și Kamika­ze și mai apoi realizator de programe la Radio Guerrilla, „Melciclo­pe­dia” a redevenit în centrul aten­ției.

Dincolo de interesantul traseu profesional, discuțiile despre via­ța lui Iulian Tănăsescu au pre­gă­tit publicul pentru prezen­ta­rea cărții, inspirată în mare par­te din viața sa, din convingerile și fră­mîn­tările sale. Astfel, Melcul Prinț, aflat în căutarea sinelui, este chiar autorul, dar la fel de bine ar putea fi oricare dintre cititori. Seara a continuat apoi prin lecturarea unor pasaje din carte, s-au făcut jo­curi de cuvinte și s-a decojit viața de straturi prin intermediul diferi­te­lor trimiteri filosofice.

De la Melcapone, unul dintre personajele cărții, care a învățat totul de la Melcul Prinț, se ajunge la melcomotivă, care duce la des­ti­nație, așa după cum era de aș­tep­tat, inclusiv toate trenurile din România. Țara Melcului Prinț nu este însă România, ci Melcos­po­tamia, cu capitala la New York. Da, New York a fost mai întîi un oraș în Melcsopotamia. De ce altfel credeți că există zicala „New York, New York”?

În cadrul vizitei sale la Iași, Iulian Tănase a mai participat la două întîlniri cu publicul ieșean. Astfel, miercuri, de la 18.30, au­to­rul a fost invitat la Clubul de lectură Logos, iar joi, pe 9 noiembrie, de la ora 12.00, s-a întîlnit cu elevii de la Colegiul Național ­„E­mil Racoviță”.

Sursa foto: Fika Iași

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top