Prinși în vraja imaginației
De pe scena Iașului 27 februarie 2017 Niciun comentariu la Prinși în vraja imaginației 17Miercuri, 22 februarie, începînd cu ora 11.30, actorii Teatrului Luceafărul au pus în scenă piesa „Kajitus, vrăjitorul” introducîndu-i pe cei mici în lumea magică a dorințelor și învățîndu-i pe aceștia cum să controleze puterea imaginației. Spectacolul în regia lui Konrad Dworakowski, are la bază romanul cu același nume al lui Janusz Korczak și este produs prin colaborarea actorilor din Iași împreună cu o echipă de creație din Polonia.
Copiii intră în șir, doi cîte doi, în Sala Mare a teatrului, urmăriți de pe scenă de ochii curioși ai proiecției unui băiețel. Au venit să afle povestea copilului vrajitor Kajitus și aventurile sale în lumea magiei, printr-un spectacol de pantomimă dedicat tuturor vîrstelor, învățîndu-i pe copii lecția maturizării, iar adulților nostalgici amintindu-le de perioada copilăriei. Personajul principal este vrăjitorul Kajitus, interpretat de trei actori diferiți. Cu vocea băiețelului în fundal (Alexandru Arvinte), și a decorului ce reprezintă proiectarea chipului acestuia (Ioan Trif), actorul care îi dă viață pe scenă personajului magic este George Cocoș. Doar prin muzică și dans, acesta călătorește în lumea abstractă a imaginației micului vrăjitor, încurajînd nu numai copiii, dar și părinții să viseze la o lume în care orice este posibil.
Kajitus este un copil care vrea să devină vrăjitor și care învață să-și controleze puterile magice sub îndrumarea bunicii lui, singura care înțelege lumea vrăjitoriei, spre deosebire de părinții săi, care încearcă să-i taie avîntul către lumea imaginară și să-l conecteze cu realitatea. El descoperă că prin rostirea formulei magice „Hokus Kajitus Pokus” poate schimba lucrurile din jur – porumbeii apar de nicăieri, literele se plimbă după voia sa, iar cuburi mari si albe sînt simple jucării în mîinile sale, plutind libere pe scenă.
După moartea bunicii sale, băiatul cere puteri întunecate încercînd să încalce legile naturale ale firii. Odată cu acest moment el eliberează magia neagră, declanșînd haos peste tot în jur. Speriat de propriile puteri acesta alege să călătorească prin lume și să lase în locul său o dublură creeată prin puterile sale. Astfel, mîini, picioare și un cap plutitor sînt rearanjate de mîinile micului vrăjitor pînă ce creatura capătă înfățișarea sa.
În călătorie acesta întîlnește dragostea, află răul, și se descoperă pe sine. În urma luptei dintre bine și rău acesta ajunge să fie capturat, dar salvat prin puterea iubirii. Replica finală a personajului – „Promit că nu o să mă tem de nimic!”, este morala piesei. Cuvintele răsună în sala teatrului, în timp ce pe scenă globulețe albe plutesc , asemănîndu-se cu imaginea unui Univers.
Adaugă un comentariu