Povestea hoțului de fericire
Fă un stop cadru 3 martie 2014 Niciun comentariu la Povestea hoțului de fericire 16Titlu: „The Book Thief”
Regizor: Brian Percival
An: 2014
Actori: Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Nélisse
Gen: Război, Dramă
Liesel, o fetiță cu părul blond, ochii mari și trăsături fine, este adoptată de familia Hubermann în pragul celui de al Doilea Război Mondial. Ecranizarea romanului de mare succes a lui Marcus Zusek schițează viața unui suflet plin de curaj și speranță, a unui suflet ce visează printre paginile cărților.
Povestea fetiței de nouă ani începe în Germania fascistă în 1938. Trenul cutreieră nămeții unei ierni aspre în drumul spre o nouă viață. În această călătorie ea se întîlnește pentru prima dată cu Moartea, văzută prin ochii fratelui său mai mic care a murit în fața fetiței, și găsește prima sa carte, un ghid pentru înmormîntare.
Rudy este băiatul care o face pe Liesel să uite de cîmpul de luptă, care îi îngenunchiază pînă și pe soldați.
Glasul Morții prezintă istoria tragică a unui copil, a unei familii, a unui neam. Roger Allam, Moartea, relatează drama lui Liesel Meminger, o făptură mică și fragedă, care, mulțumită părinților adoptivi, descoperă cititul. Pe zi ce trece cărțile devin o necesitate vitală, hrana ce îi alimentează curiozitatea, hrana ce a devenit indispensabilă realității în care trăiește. Ca un om însetat de imagini ea cerșește și fură cărți. Ele îi povestesc despre nimicirea în masă a evreilor, despre mișcările fasciste, despre supunere și foame. Într-un final, toate aceste detalii se uneasc într-un puzzle și ajung să picteze propria istorie a hoțului de cărți, a fetiței cu zulufi blonzi și ochi blajini.
Dincolo de paginile imaginației, ea îl are alături pe Rudy, un băiat ce îi aduce zîmbetul pe buze și o face să uite de cîmpul de luptă care îi îngenunchează pînă și pe soldați. Acesta, chiar dacă este gelos pe cărți, sare totuși în apa înghețată pentru a-i întoarce amalgamul de pagini pe care, cum afirmă Liesel, „l-a împrumutat”.
Hans Hubermann, tatăl adoptiv a lui Liesel, este nevoit să îl adăpostească în casa sa pe fiul prietenului său de război care, cîndva, și-a jertfit viața pentru acesta. Acel copil evreu devine sufletul căruia protagonista îi poate citi și împărtăși toate gîndurile sale.
În această lume necruțătoare rămîne doar un singur lucru de făcut: să te întorci la punctul de început, cuvîntul, pentru că acesta a fost cel dintîi. Micuța Liesel a devenit ghidul spre esența cărții, care prin curajul ei a oglindit un strop de lumină în bezna războiului.
Doina SÎRBU
Adaugă un comentariu