Mândruță, live pe Facebook
Mai plați ca ecranul 3 noiembrie 2016 Niciun comentariu la Mândruță, live pe Facebook 14Faptul că Facebook-ul a devenit, pe lîngă rețea de socializare, și o unealtă jurnalistică, asta e clar de ceva timp. Dincolo de faptul că poți afla în orice clipă ce fac persoanele publice în timpul lor liber, unde și-au făcut vacanța sau ce haine și-au cumpărat după vreo escapadă la Paris, mai nou, prin faptul că poți realiza live-uri pe rețeaua de socializare, acest lucru îți permite să faci și adevărate programe Tv. Un astfel de experiment jurnalistic a realizat Lucian Mândruță, extrem de prezent și vocal în ultimii ani, atît pe blogul său, cît și pe Facebook.
Jurnalistul a intrat în direct vineri, împreună cu consultantul politic Radu Magdin, dar nu a transmis pe ecranele televizoarelor, ci a device-urilor și gadget-urlor, iar numărul de vizualizări și like-urile au ținut loc de rating.
Jurnalistul a numit încercarea de emisiune „un experiment”. Și așa a și arătat. Chiar dacă a fost realizată într-un platou, emisiunea a încercat să mimeze seriozitatea. E drept, mediul în care a fost transmisă este unul mai puțin formal, iar „telespectatorii” au fost „prietenii” jurnalistului, dar totul a părut mai curînd o glumă.
Dacă este sau nu un jurnalist competent, părerile pot fi împărțite. Cert este că în ultimii ani acesta a intrat frecvent în atenția opiniei publice cu diferite comentarii controversate pe rețelele de socializare sau pe blogul personal. Astfel, într-o postare pe blog, jurnalistul i-a chemat pe tinerii între 20 și 35 de ani la război împotriva Rusiei.
De asemenea, pe Facebook a afirmat că românii se diferențiază de occidentali într-o manieră biologică. Pînă și cartea sa, „Share – Cum am învățat din social media să-i iubesc din nou pe români” a stîrnit diferite reacții, aceasta nefiind scrisă cu diacritice. Astfel, jurnalistul a motivat că e o pierdere de timp efortul de a folosi diacritice. Ori patriotismul de care se acuză ar trebui să-l oblige să scrie măcar în limba română, limbă care cere scrierea cu diacritice.
Dincolo de competențele sale de jurnalist sau caracteristicile sale de persoană publică, experimentul în sine arată înclinația mediei clasice de a migra pe Internet, migrație care devine din ce în ce mai clară.
Adaugă un comentariu