Algoritmul istoriei rezolvat în prezent
1001 de chipuri 25 ianuarie 2016 Niciun comentariu la Algoritmul istoriei rezolvat în prezent 43Un număr semnificativ dintre Premiile Academiei Române sînt ferite de uzura trecerii timpului între pereții Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Cel mai nou astfel de premiu, decernat pe anul 2013, a fost adus aici de conf. univ. dr. Ovidiu Buruiană (foto), profesor la Facultatea de Istorie de la UAIC. Premiul „Mihail Kogălniceanu“ de la secțiunea „Științe istorice și Arheologie” i-a fost oferit pentru lucrarea „Liberalii. Structuri şi sociabilităţi politice liberale în România interbelică”, desprinsă din munca de cercetare pentru lucrarea lui de doctorat.
În biroul lui de la Catedra de Istorie Contemporană, aflat în cea mai veche clădire a universității, Ovidiu Buruiană păstrează teancuri de cărți în care stă cunoașterea. Între acestea, se găsesc și lucrările semnate de el, rodul unor cercetări. Profesorul povestește că pasiunea pentru istorie o are încă de mic, de pe vremea cînd citea povești despre trecut, lupte și conflicte. De aici a pornit pe calea întrebărilor despre trecut, pentru care încă mai caută răspunsuri.
Distincția Academiei i-a fost acordată pentru o cercetare demarată la începutul anilor 2000 și întinsă pe parcursul cîtorva ani buni. „Acest premiu arată locul pe care lucrarea mea îl deține în cadrul studiilor istorice în general, în sensul că aceasta a adus un spor de cunoaștere. Premiul Academiei înseamnă validarea mea în calitate de academic, în sensul unui om care nu doar împărtășește cunoașterea dobîndită anterior, ci este capabil să producă un surplus de cunoaștere în domeniul istoriei”, povestește conf. univ. dr. Ovidiu Buruiană.
În elaborarea acestei lucrări, autorul a încercat să păstreze o armonie între latura didactică și cea de cercetare ori s-a confruntat cu dificultăți în desfășurarea procesului de elaborare a lucrării. „Accesul în arhive era încă destul de restrictiv, în momentul în care vorbim despre niște prețuri prohibitive pentru fotografierea unui document. Era o problemă legată de costuri, dar și de alte obligații firești, universitare. Acestea nu le-aș privi ca pe niște obstacole, dar în ultimă instanță, sunt factori care te scot de pe traiectoria unei cercetări”, spune Ovidiu Buruiană, în timp ce caută între teancuri lucrarea pentru care a fost premiat de cea mai prestigioasă instituție de cercetare din România.
Cercetarea în universitățile din România este o latură care abia a început să prindă contur, după cum spune și profesorul. „În primul rînd, noi avem obligațiile didactice și nu cele de cercetare, care sînt secundare în fișa postului. La noi se acordă un spațiu mult mai mic cercetării, deși universitățile încearcă să acopere acest deficit”, spune acesta.
În astfel de condiții, desfășurarea unei cercetări în cadrul universității trebuie să fie suma dintre timpul necesar pentru documentarea și elaborarea lucrării și timpul alocat celorlalte responsabilități. Deși acest raport pare greu de obținut, Ovidiu Buruiană a înțeles algoritmul din spatele lui.
Adaugă un comentariu