Cățăratul, ca un zbor cu parapanta
1001 de chipuri 4 noiembrie 2013 Niciun comentariu la Cățăratul, ca un zbor cu parapanta 72„De sus vezi totul altfel, te raportezi la lucruri altfel, iar asta te schimbă în bine”, spune cu convingere Forest, cum îi spun prietenii lui Ovidiu Avornicesei, atunci cînd povestește despre experiența sa ca parapantist. A realizat însă că parapanta nu-l solicită suficient nici fizic și nici psihic și a căutat noi metode de a ajunge deasupra lumii purtat însă de propriile puteri. „Cînd te cațeri îți folosești la maximum toate abilitățile tale, cele fizice, dar mai ales cele psihice. Trebuie să-ți calculezi fiecare pas, ordinea lor, să știi să-ți dozezi efortul și să reziști monotoniei”, îmi explică aproape ca un matematician complexitatea pasiunii sale.
De cinci ani de cînd a cumpărat și amenajat sala încearcă tot felul de metode pentru a le insufla dragostea de natură și celor mici.
Deși la început era doar o modalitate de relaxare și de petrecere a timpului liber, acum aproape că s-a dedicat cu totul cățăratului. De cinci ani de cînd a cumpărat și amenajat sala în care antrenează tineri de orice vîrstă încearcă tot felul de metode pentru a le insufla dragostea de natură și celor mici.
„Pe viitor vrem să mergem prin fiecare cartier și să punem un panou pentru ca sportul să fie cunoscut. Așa putem să-i descoperim și pe cei cu adevărat talentați”, îmi explică cu entuziasm Ovidiu.
„Locul nostru nu-i între betoane”
E mîndru să-mi enumere cîte a reușit să realizeze în cîțiva ani. Dacă la început se antrena împreună cu prietenii pe un panou de doi metri pătrați montat într-un apartament, acum este proprietarul uneia dintre cele mai moderne săli de cățărat din România. „Pînă în 2010 era cea mai bună sală din țară, însă recent s-a construit una la București. Totuși am rămas pe locul al doilea în ceea ce privește panourile.” Ovidiu ridică bărbia brusc, iar cu brațele pare că vrea să cuprindă într-o îmbrățișare pereții între care acum îi este închis întreg universul.
Cu toate acestea, de la federația de sport aproape că nu primește nici un sprijin. Tot ce a reușit să realizeze pînă acum a fost din banii lui sau cu ajutorul sponsorilor și nu i-a fost mereu ușor. Își dorește să poată promova mai bine sportul, dar uneori obstacolele par mai înalte și mai netede decît pereții pe care îi urcă. Bărbatul își lasă capul în piept și își încrucișează degetele pline de bătături ca într-o rugăciune. Se înviorează însă repede cînd îl întreb de ieșirile pe care le face cu elevii săi.
S-a întîmplat să fie nevoit să doarmă în timpul unei cățărări, pe un pat suspendat, prins cu pioleți de peretele de piatră.
„Atunci cînd ajungem undeva încerc să le arăt, să le povestesc despre tot, să facem plimbări, să vizităm cît mai multe. Nu putem doar să mergem, să ne cățărăm și apoi să ne întoarcem acasă”, îmi povestește cu un zîmbet larg Ovidiu. Crede că doar așa cei tineri pot prinde dragoste de sport și de natură. De aceea nici nu are o limită de vîrstă atunci cînd un părinte vrea să-și aducă copiii la cățărări. „De la mîncare și stat degeaba acum toți puștii arată ca niște shaorme care nu pot face nimic. Au nevoie de aer curat, să înțeleagă că starea noastră naturală nu este aici, între betoane.”
Cu realizările sale ca sportiv nu se laudă însă. Deși a escaladat pereți de dificultate mare, la unii trebuind să urce mai multe zile și să doarmă suspendat pe un pat special prins cu pioleți în peretele de piatră, iar la concursurile la care participă este aproape mereu printre favoriți, pentru el ceea ce poate oferi tinerilor este mai important.
„Cînd mai organizăm concursuri, premiile le gîndim atunci pe loc. Văd ce îi lipsește din echipament și aia îi dau”, îmi spune cu un zîmbet ștrengar bărbatul. În felul acesta copilul, nu se plictisește de cățărat, iar microbul îi pătrunde și mai abitir în sînge. La fel cum înălțimile l-au cucerit în trecut pe el și l-au bătut în pioleți pe viață.
Adaugă un comentariu