Voluntarii Sfintei Parascheva, copiii de suflet ai pelerinilor
Povești fără timbru 19 octombrie 2015 Niciun comentariu la Voluntarii Sfintei Parascheva, copiii de suflet ai pelerinilor 23În preajma hramului Sf. Parascheva, credincioșii caută să ajungă la căpătîiul Cuvioasei pentru a cere îndurare sau răspuns la rugăciunile lor. Tinerii care vor să devină voluntari în aceste zile sînt cei care înțeleg efortul pe care îl depun pelerinii și preoții, orele de așteptare în frig și ploaie și nevoia acestora de a primi un strop de alinare. În ture de patru ore sau chiar mai mult indiferent de vreme, aceștia stau permanent lîngă racla Cuvioasei Parascheva, oferind un pahar de ceai, o iconiță sau un fir de busuioc.
Marți seară, pe data de 13 octombrie, în ajunul sărbătorii dedicate Cuvioasei Parascheva, curtea Mitropoliei era neîncăpătoare. Garduri metalice despart coada formată la racla Sfintei de restul credincioșilor, iar cîțiva jandarmi îi țin la distanță pe cei care încearcă să ajungă în față. Sînt deja înscris pe listele cu voluntari, însă nu am ecuson. După cîteva întrebări sînt îndrumat să intru în Mitropolie, să traversez holul și să intru pe ușa de lîngă magazinul cu lumînări și alte obiecte religioase. Aici, un mic rînd de preoți și călugări așteptau să intre, cîte patru sau cinci, direct la racla cu moaște, evitînd așteptarea de cîteva ore. „Mai așteptați un pic că mi se urcă lumea în cap dacă tot vede că se bagă oameni în față”, le liniștește un bărbat cu pălărie pe cele cîteva femei în negru care așteptau de vreo cinci minute, cu brațele încărcate de flori, să se închine la racla Cuvioasei.
Îi explic aceluiași bărbat că sînt voluntar și sînt lăsat să trec. De cum ajung lîngă scena micuță din lemn sînt luat la întrebari de Elena, o fată micuță care aleargă necontenit, care trimite voluntari în toate direcțiile și are grijă să nu lipsească iconițele pentru credincioși, florile sau vata care au atins moaștele. După o scurtă verificare a identității și după asigurarea că sînt student la Teologie mi se dă un braț de flori și sînt trimis să le împart oamenilor care tocmai s-au închinat.
Busuioc și flori
Cînd ajung cu brațul de busuioc și flori sînt asaltat de oameni. „Hai, mai dă cîteva fire că duc și la vecina de bloc”, zice o femeie luîndu-mi din mînă plantele, „da dă-mi și vreo două flori, mîncați-aș”, zice alt bărbat trăgîndu-mă de mînecă și în nici două minute mi se ia, aproape cu forța, mormanul de flori. Doamna Florica aștepta și ea să primească cîteva fire de busuioc, dar nu a mai apucat din cauza mulțimii care se împingea și se băga în față. A venit din Brăila îndemnată mai mult de fata ei din Anglia. E măritată cu un absolvent de seminar teologic care a renunțat însă la visul său de a deveni preot. Acum lucrează la o fermă de ciuperci, manipulator de marfă pe un motostivuitor, iar soția sa este profesoară de franceză la o școală generală.
Îmi povestește, în timp ce așteptăm ca alți voluntari să mai aducă un braț de flori, că a lucrat toată viața într-o fabrică de mobilă, iar acum a ieșit la pensie. „Nu mă pot plînge, am pensie mare pentru că sînt încadrată ca lucrătoare în mediu toxic, dar îmi e dor de nepoțică și de copii”, se plînge femeia micuță mutîndu-și scaunul pescăresc și sacoșa de haine în mîna cealaltă. Și-a văzut nepoțica de trei ani doar de două ori, cîte două săptămîni. S-a născut în Anglia, dar a învățat și limba română de la părinți și mai vorbește cu bunicii pe Skype.
Într-un final sosește alt braț de flori, iar doamna Florica își alege cîteva fire de busuioc și o crizantemă mare și albă, pentru „cea mică”, grăbindu-se să ajungă din urmă prietena care s-a dus înainte să ia aghiazmă.
Un tîrg în curtea Mitropoliei
Atunci cînd mă văd credincioșii începe din nou cearta. Unul dintre cei care se ocupă de organizarea voluntarilor mă roagă să împart mai puține fire pentru fiecare, iar nervii se întind la maxim. Cei mai vocali cu rugămințile sînt însă tot cei care au buchete întregi de flori și busuioc sau chiar ghivece și fiecăruia trebuie să îi explici că și cele pe care le împart sînt tot flori atinse de raclă. „Dă-ne, mă, și nouă”, strigă alții de partea cealaltă de gard, deși încă nu s-au închinat moaștelor și începe altă muncă de convingere că vor primi după ce vor trece pe la Sfîntă.
Jandarmii sînt și ei nemulțumiți, credincioșii la fel. Se pare că între timp s-a mărit coada, iar ritmul s-a întețit. „E bătaie de joc, domnule! Am așteptat în frig patru ore și nici nu ne-au lăsat să ne închinăm cum trebuie”, strigă o femeie tînără. De partea cealaltă jandarmii încearcă să convingă oamenii care au trecut pe la Sfîntă deja să coboare și să-și aștepte cunoscuții acolo. Alții vor iconițe de la voluntari și se tîrguiesc pentru una în plus pentru vecini sau nepoți. O femeie cu fuste largi și salbă la gît smulge aproape jumătate de pungă cu vată și se scuză că „are copii acasă”. Jandarmii intervin într-un final, iar grupul format lîngă raclă este convins, mai mult cu forța, să coboare spre butoaiele cu aghiazmă din fața Mitropoliei, iar agitația se potolește.
În golul rămas acum după scena din lemn tanti Maria înaintează încet. Trece pe la racla Cuvioasei pentru a treia oară astăzi. Este o femeie micuță și uscățivă din Iași și de vreo cinci toamne, de cînd a murit soțul ei, se îmbrobodește bine cu baticul, își pune haine călduroase și stă toată ziua la rîndul de credincioși. „În alți ani, cînd se stătea cîte șapte sau opt ore parcă simțeai altfel bucuria așteptării. Cînd ajungeai aici, la Mitropolie, după o zi de așteptat chiar simțeai că ești pelerin, că te nevoiești pentru credința ta”, îmi explică femeia micuță. Privirea îi arde ca doi cărbuni, iar calmul de dinainte se transformă în exaltare. Are două fete și amîndouă s-au mutat de cîțiva ani în Danemarca. Nu are nepoți, dar are grijă de doi copii ai unei vecine și îi duce în fiecare duminică sau sărbătoare la biserică. „Sînt necăjiți sărăcuții de ei, iar eu mă bucur că mai stau cu mine. Îmi mai alungă din singurătate. Au ajuns la fel ca și cum ar fi ai mei”. Glasul îi tremură, iar privirea i se umple de lacrimi. Duce capul în jos și începe, cu pași mici, să coboare dealul Mitropoliei, așezînd firele de busuioc într-o batistă.
Voluntar 12 ore pe zi
De la împărțit flori sînt în scurt timp retrogradat la pregătit buchetele pentru cei care le împart. Motivul ar fi că nu m-a lăsat inima să dau cîte puține și am lăsat pe toată lumea să-și aleagă ce își dorește. Sînt dus chiar lîngă scena micuță din lemn pe care este așezată racla. Aici buchetele de busuioc sau de flori aduse de oameni sînt tăiate din ambalajul lor și li se scurtează cozile pentru a avea aceeași dimensiune. Abia ai timp să respiri, iar treaba nu pare să contenească.
O fată care a terminat teologia în urmă cu cîțiva ani, își mișcă mîinile cu agerime, sortînd plantele primite de la credincioși. E muncă grea. Masa este prea mică, iar spatele îți este greu încercat. Picioarele ajungi să nu le mai simți, mai ales că frigul de afară mușcă fără milă.
În scurt timp, Elena, cea care se ocupă de voluntari, mă bate încet pe umăr. „Îmi pare rău dacă vrei să mai stai, dar a venit următoarea serie de voluntari”. Exact la timp, mai ales că oboseala ar doborî pe oricine după patru ore ca voluntar la raclă. Ceasul stă să bată spre miezul nopții, iar coada nu contenește să înainteze.
Un acatist se aude din boxele așezate în curte, iar rugăciunile se înalță încet, împreună cu fumul de tămîie ce îngroașă aerul. Se citește oboseala de pe fața voluntarilor, dar e o oboseală plăcută și caldă în ciuda frigului de afară. Acum încep să-i înțeleg pe cei care aleg să petreacă sărbătoarea Cuvioasei aici.
***
Voluntar în jurul raclei
Pentru a ajunge voluntar la racla Sfintei Cuvioase Parascheva nu este atît de complicat pe cît se crede. Deși au întîietate preoții, studenții de la Facultatea de Teologie sau membrii Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), oricine își poate oferi ajutorul. Trebuie doar să ia legătura, cu o săptămînă înainte de zilele Cuvioasei, cu unul dintre preoții profesori care se ocupă de organizarea voluntarilor.
Anul acesta părintele Cojocaru Constantin sau protosinghelul Nathanael Neacşu s-au ocupat de listele cu cei care și-au oferit ajutorul. Cu toate acestea, puțini știu modul în care poți ajunge voluntar, iar cei aflați în jurul raclei, împărțind flori sau iconițe sau ajutînd pelerinii veniți din alte colțuri ale țării oferindu-le acestora sandvișuri, apă sau ceai sînt de cele mai multe ori tinerii de la Facultatea de Teologie.
Adaugă un comentariu