Noi mutații în învățămînt
Informare 28 februarie 2012 Niciun comentariu la Noi mutații în învățămînt 0Începînd cu anul școlar 2012 – 2013, Ministerul Educației aduce surprize pentru părinții copiilor care urmează să intre în ciclul primar deoarece Legea Educației prevede introducerea unei clase pregătitoare la cele patru deja existente.
Părinții însă au hotărît că nu vor privi de pe margine schimbările care au loc în sistemul de învățămînt. Deja 80 dintre aceștia au depus o cerere de suspendare a ordinului Ministrului Educației privind înscrierea în clasa pregătitoare, iar Curtea de Apel București a amînat pentru vineri, 29 februarie, judecarea acestor cereri. „Din punctul de vedere al Ministerului și al Guvernului a existat o problemă cu procedura. Ordinul reduce practic dreptul părinților de a alege școala copilului. Sînt 80 de familii care au atacat ordinul pînă în acest moment”, a declarat Radu Mihai, avocat al părinților (HotNews.ro, vineri, 24 februarie).
Părinții nu sînt singurii care se opun acestei legi, mai multe persoane publice aducînd argumente contra hotărîrii Ministerului Educației. Amelia Boroș, președinte al Organizației Femeilor Liberale, filiala sectorului 2 contestă vehement noile prevederi. „Aceste norme ale legii educației leagă copii de glie, contrazicînd principiul stimulării competiției între unitățile școlare, părinții fiind nevoiți să își înscrie copiii la școala de circumscripție și nu să opteze pentru acele școli care fac performanță” (Cotidianul.ro, sîmbătă, 25 februarie). Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educației, contrazice însă această afirmație și specifică faptul că „părinții își pot înscrie copiii la orice unitate de învățămînt doresc. Există încă din 2005 Regulamentul de Organizare și Funcționare a Învățămîntului Preuniversitar, căruia nu i s-a opus nimeni pînă în prezent” (Adevarul.ro, vineri, 24 februarie). În momentul de față s-au format două tabere, susținătorii legii fiind reprezentanții Ministerului, iar contestatari părinții. Cert este faptul că cei care nu își înscriu în învățămîntul primar sau împiedică înscrierea și frecventarea școlii de către copilul care a împlinit vîrsta legală pentru a fi înmatriculați în clasele primare riscă să fie sancționați, ceea ce nu prea le dă libertate acestora să se opună legii.
Secția de contencios administrativ fiscal a Curții de Apel București va analiza pe 29 februarie cererea părinților de suspendare, ca mai apoi să se desfășoare procedura de anulare a acestuia în cazul în care li se va da dreptate . Un singur lucru este însă clar, actualul an școlar nu mai are mult pînă la încheiere, iar un altul nou se apropie, plin de probleme atît pentru părinți, dar și pentru cadrele didactice nevoite să lucreze după o lege plină de neclarități.
Andrei MIHAI
Adaugă un comentariu